Aan de slag als Wikipedia-editor

[ad_1]

Hoogtepunten

 • Door een Wikipedia-editoraccount aan te maken, krijgt u meer mogelijkheden om uw invloed op de online encyclopedie te vergroten.
 • Voordelen van het aanmaken van een Wikipedia-account zijn onder meer het opzetten van een online identiteit, het volgen van bewerkingen en het communiceren met andere redacteuren.
 • U kunt met een paar klikken een account aanmaken, maar het opbouwen ervan kost tijd en moeite.
 • Wikipedia heeft een spel om te leren bewerken!

Een gevestigde Wikipedia-editor heeft veel macht op het platform. Wikipedia-editors met een goede reputatie hebben een grotere invloed omdat ze wijzigingen kunnen aanbrengen die veel beter blijven hangen. Aangezien Wikipedia routinematig op de topposities in SERPS staat, is het aanmaken en onderhouden van een editor-account een waardevolle aanvulling op uw marketinginitiatieven.

We laten u zien hoe u een Wikipedia-editoraccount maakt, waardoor u voor de meeste bedrijven, merken en mensen Wikipedia-items kunt bewerken.

Voorbehoud: De methode die in dit bericht wordt beschreven, is lang, vervelend en zeer handmatig. Het succes van dit proces hangt af van de hoeveelheid tijd en moeite die u besteedt aan het opbouwen van uw Wikipedia-account.

Waarom een ​​Wikipedia-editoraccount maken?

Het aanmaken van een Wikipedia-editoraccount is de eerste stap om uw reputatie op het platform te vestigen. Zodra je een account hebt aangemaakt, worden je bijdragen gekoppeld aan je gebruikersnaam, zodat anderen je bewerkingen van goede wil en kwade trouw kunnen traceren.

Voordelen van het aanmaken van een Wikipedia-account

 • Verberg het IP-adres van uw computer voor het grote publiek tijdens het bewerken
 • Stel een online identiteit op die door andere redacteuren wordt herkend
 • Een doorlopend logboek van al uw bijdragen op Wikipedia
 • De mogelijkheid om interessante pagina’s te volgen via uw volglijst
 • De mogelijkheid om te communiceren met andere Wikipedia-editors
 • Ontvang automatische meldingen wanneer iemand je pingt of wikilinkt naar je gebruikers-ID

Na ongeveer vier dagen en na het maken van ten minste 10 bewerkingen, mag u:

 • Machtigingen verkrijgen
 • Bewerk semi-beveiligde pagina’s
 • Start nieuwe artikelen, hernoem pagina’s of upload afbeeldingen.

En als je eenmaal 30 dagen een account hebt gehad en tenminste 500 bewerkingen hebt gemaakt, kunt u uitgebreide beveiligde pagina’s bewerken.

7 stappen om een ​​Wikipedia-editoraccount aan te maken

We hebben een eenvoudig programma van zeven stappen samengesteld om u op weg te helpen bij het vormgeven van de online encyclopedie die bekend staat als Wikipedia:

Stap 1: Maak uzelf vertrouwd met de bijdrageprocessen van Wikipedia

Dit artikel bevat alles wat u moet weten over het formaat, de bijdragerichtlijnen en protocollen van Wikipedia. Lees het voordat u begint om er zeker van te zijn dat dit iets is dat u echt wilt doen.

Hier zijn nog twee artikelen die het lezen waard zijn voordat u uw account aanmaakt:

 • Wikipedia’s Aan de slag-pagina
 • De vijf pijlers van Wikipedia

Stap 2: Kies je gebruikersnaam en maak je account aan

U hebt een gebruikersnaam nodig waarmee mensen u op Wikipedia kennen. Kies een gebruikersnaam die het beste bij u en uw niche past, aangezien deze zal verschijnen op alle pagina’s die u bewerkt en zal dienen als uw identiteit op Wikipedia. Alle gebruikersnamen zijn openbaar en kunnen later niet meer worden gewijzigd. Maak hier uw account aan.

Stap 3: Vind uw bewerkingsniche of niches

Denk aan een onderwerp waar je al kennis van hebt. Dit is waar je de meeste tijd op Wikipedia wilt doorbrengen. Er zijn Wikiprojecten en Portalen die informatie bevatten over alle verschillende onderwerpen waaraan u kunt bijdragen. Editors gebruiken deze projecten om pagina’s te bespreken waaraan moet worden gewerkt, nieuwe pagina’s die moeten worden toegevoegd en meer. Als je eenmaal een project hebt gevonden dat je aanspreekt, kun je je bij het project aansluiten en gaan samenwerken met andere editors.

Stap 4: Neem het Wikipedia-avontuur

Wikipedia heeft een leuke, interactief spel die nieuwe editors door het hele bewerkingsproces leidt, inclusief:

 • Vaardigheden
 • Tips
 • Het advies
 • Steun

In ongeveer een uur kunt u uw bewerkingsvaardigheden een vliegende start geven en bent u op weg om echte bewerkingen op pagina’s uit te voeren. Je verzamelt ook een paar badges voor je gebruikerspagina.

Wikipedia-editorbadges

Als je op zoek bent naar een meer formele inleiding tot Wikipedia, bekijk dan dit opleiding bibliotheek.

Stap 5: Stel jezelf voor

Stel uw gebruikerspagina in. Dit is in wezen uw Over-pagina op Wikipedia. Voeg dingen toe zoals een korte biografie, eventuele achtergrond of expertise die u wilt benadrukken, en uw bewerkingsdoelen.

Stap 6: Voer uw eerste bewerking uit

Nadat je het platform hebt onderzocht en je account hebt ingesteld, is het tijd om je eerste bewerking uit te voeren! Hoewel het verleidelijk kan zijn om er meteen in te duiken en een nieuwe Wikipedia-pagina te maken, we raden aan eerst klein te beginnen. Gevestigde redacteuren controleren nieuwe Wikipedia-pagina’s, waardoor het vaak moeilijk wordt om ze te publiceren. Lees dit voordat u een nieuwe Wikipedia-pagina indient.

Overweeg in plaats daarvan te beginnen met de volgende soorten bewerkingen:

 • Kopieerbewerkingen: Zoek naar spel- of grammaticafouten. Hulpmiddelen zoals Grammaticaal kan hierbij helpen.
 • Referenties toevoegen: Wikipedia vereist referenties uit betrouwbare bronnen. Als u informatie aan een pagina toevoegt, zorg er dan voor dat u een verwijzing opneemt om de kans te vergroten dat uw bewerking blijft hangen. Er zijn ook tal van pagina’s die baat zouden kunnen hebben bij aanvullende verwijzingen. Voeg zo nodig koppelingen toe.
 • Infoboxen toevoegen: Infoboxen bevatten belangrijke feiten en statistieken over het artikel. Ze bieden beknopte informatie in één oogopslag. Het toevoegen of verbeteren van infoboxen is een gemakkelijke manier om artikelen bij te werken.

Wikipedia-infobox

Stap 7: Maak contact met redacteuren om te praten of theehuis

Het bewerken van Wikipedia lijkt misschien intimiderend, maar er zijn genoeg bronnen om in contact te komen met uw gemeenschap van redacteuren. De Wikipedia Theehuis is een prikbord waar je vragen kunt stellen om hulp te krijgen bij het gebruiken en bewerken van Wikipedia.

U kunt ook rechtstreeks communiceren met andere redacteuren op de overlegpagina van een pagina. De overlegpagina is een plek om vragen te stellen over eventuele hiaten in de inhoud op een bepaalde pagina.

Wikipedia-overlegpagina

Soorten Wikipedia-editors

Naarmate je hoger komt in de ranglijst van editors, krijg je meer macht om grotere veranderingen aan te brengen. De meeste redacteuren gebruiken deze bevoegdheid ten goede, maar sommige hebben agenda’s. Er zijn momenteel meer dan 42 miljoen Wikipedia-accounts.

Hier zijn de soorten Wikipedia-editors en hun rechten:

 • Niet-geregistreerde (IP of niet ingelogde) gebruikers: Kan alle pagina’s bewerken die niet beveiligd zijn. Kan geen bestanden of afbeeldingen uploaden en moet een CAPTCHA beantwoorden bij het toevoegen van externe links naar een artikel.
 • Geregistreerde (nieuwe) gebruikers: Dit is het instapniveau voor redacteuren die een account hebben aangemaakt. Geregistreerde gebruikers profiteren van het bijhouden van hun bijdragen, het toevoegen van pagina’s aan hun volglijst, het maken van een gebruikerspagina en het e-mailen van andere gebruikers.
 • Automatisch bevestigde en bevestigde gebruikers: Dit volgende niveau van redacteuren omvat iedereen die een account heeft dat minstens vier dagen oud is en minstens 10 bewerkingen op Wikipedia heeft aangebracht. Automatisch bevestigde gebruikers kunnen (in de meeste gevallen) artikelen maken, pagina’s verplaatsen, semi-beveiligde pagina’s bewerken en bestanden uploaden.
 • Uitgebreide bevestigde gebruikers: Een redacteur wordt automatisch verlengd bevestigd wanneer het account zowel minimaal 30 dagen oud is als minimaal 500 bewerkingen heeft uitgevoerd. Deze redacteuren kunnen pagina’s bewerken en maken die onder uitgebreide bevestigde bescherming vallen. De Engelstalige Wikipedia stelt redacteuren ook in staat om de Content Translation-tool te gebruiken. Er zijn momenteel ongeveer 59.000 uitgebreide bevestigde gebruikers op Wikipedia.
 • beheerders: “Admins” zijn editors die over speciale mogelijkheden beschikken. Ze moeten solliciteren voor de rol en worden gestemd door de gemeenschap van redacteuren. Beheerders hebben exclusieve toegang tot een aantal tools, zoals het verwijderen van pagina’s, paginabeveiliging, het blokkeren en deblokkeren van gebruikers en de mogelijkheid om volledig beveiligde pagina’s te bewerken. Er zijn ongeveer 1.000 Engelse Wikipedia-beheerders.
 • Bureaucraten: Bureaucraten zijn bijzonder vertrouwde redacteuren die gebruikers kunnen toevoegen aan de bureaucraatgroep en gebruikers kunnen toevoegen aan en verwijderen uit de gebruikersgroepen beheerder, bot en interfacebeheerder. Op het moment van schrijven zijn er slechts 19 bureaucraten.

Laatste gedachten

Het aanmaken van een Wikipedia-account is een goede stap als u uw invloed op Wikipedia en de online wereld wilt vergroten. Aangezien Wikipedia voor vrijwel alle zoekopdrachten scoort en 10 keer vaker voorkomt in de featured snippets van Google dan welke andere website dan ook, heeft het de potentie om de publieke opinie te vormen.

Een redacteursaccount biedt veel mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om:

 • Creëer een online identiteit
 • Volg uw bewerkingen
 • Communiceren met andere redacteuren

Om het meeste uit uw Wikipedia-account te halen, moet u ervoor zorgen dat u bekend bent met de bewerkingsrichtlijnen en het beleid dat van toepassing is op Wikipedia. En het allerbelangrijkste: wees altijd respectvol tegenover andere redacteuren en onthoud dat Wikipedia een samenwerkingsplatform is.

Tot slot, doe wat wij bij Reputation X doen: Maak nooit een bewerking die Wikipedia niet objectief verbetert.

Plaats een reactie