Absoluut fascinerende Wikipedia-voorwaarden

[ad_1]

Belangrijkste inzichten

  • Wikipedia heeft zijn eigen cultuur. Als u het jargon kent, kunt u door de online encyclopedie navigeren.
  • Er zijn termen in verschillende categorieën: over gebruikers, beleid, het maken van inhoud en verwijzingen.

Het is moeilijk om de kracht van Wikipedia te overschatten. Hoewel sommige andere websites een groter effect kunnen hebben op de reputatie of SEO van uw bedrijf, worden maar weinig van die websites door het grote publiek bewerkt.

Om Wikipedia te begrijpen en te gebruiken, moet je de taal ervan spreken. Als u deze termen kent, krijgt u niet alleen een voorsprong om op de juiste manier met Wikipedia te werken, maar krijgt u ook inzicht in de politiek erachter. Het jargon van Wikipedia houdt zich voor een groot deel bezig met transparantie: weten wie wat bewerkt en ervoor zorgen dat elk artikel zo onbevooroordeeld mogelijk is.

Wikipedia-voorwaarden over gebruikers

Handpop

Een sockpuppet-account verbergt de identiteit van de gebruiker. Vaak is een sockpuppet-account niet het enige account van die gebruiker, maar een alias (soms verschillende aliassen om een ​​identiteit te verdoezelen). Door een sockpuppet-account of verschillende accounts te gebruiken, hoopt een gebruiker zijn ware identiteit te verbergen en te voorkomen dat hij wordt betrapt op belangenverstrengeling.

Een andere methode om sockpuppet-accounts te gebruiken, is een zogenaamde ‘good hand bad hand’-benadering, waarbij het ene account constructief is, terwijl het andere account de ‘Mr. Hyde” die destructieve bewerkingen maakt.

Wanneer andere gebruikers vermoeden dat er bewerkingen worden uitgevoerd door een sockpuppet, kan er een sockpuppet-onderzoek volgen. Een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd door bewindvoerders en griffiers. Griffiers hebben veel van dezelfde taken, maar niet dezelfde bevoegdheden als beheerders.

Wikipedia-gevallen vermeld op SPI

Gehaktpop

Een term die sterk gerelateerd is aan de sokpop is een vleespop, een redacteur die in een discussie wordt gebracht om de stemming op de een of andere manier te beïnvloeden. Met andere woorden, een sokpop is een alias, waar een vleespop een huurpistool is.

Nieuwe call-to-action

Sleeper-account

Een populaire manier om een ​​onderzoek naar deze praktijken te omzeilen, is door een sleeper-account opnieuw te activeren. Een sleeper-account is gewoon een bestaand account dat al een tijdje niet is gebruikt. Een gebruiker kan een sleeper-account gebruiken om de indruk te wekken te goeder trouw te posten met behulp van een reeds gevestigde reputatie.

Dubbelganger-account

Een dubbelganger-account is een andere belangrijke gebruikersnaam om te begrijpen. Het gebruik van dubbelganger-accounts is een legitieme manier om meerdere accounts te hebben. Sommige gebruikers claimen gebruikersnamen die nauw verwant zijn aan hun eigen gebruikersnaam om te voorkomen dat anderen zich voor hen voordoen of om een ​​gebruikersnaam te creëren voor elke taal waaraan ze werken.

Meeliften

Meeliften betekent dat je het account van iemand anders gebruikt om wijzigingen aan te brengen. Meestal betekent dit dat u het account gebruikt voor een gebruiker die is vergeten uit te loggen, waardoor zijn account (opzettelijk of onbedoeld) open staat voor gebruik door iemand anders.

Wikipedia-termen over politie en administratie

Gebruiker controleren

CheckUser is een van de belangrijkste tools om de sockpuppetry en gerelateerde problemen die in de laatste sectie zijn beschreven, tegen te gaan. De naam spreekt voor zich: CheckUser controleert de achtergrond van een gebruiker die normaal verborgen is. Dit helpt om te zien of gebruikers bewerkingen uitvoeren vanaf hetzelfde IP-adres of dat bewerkingen afkomstig zijn van een apparaat of IP-adres dat eerder gevolgen heeft gehad voor slecht gedrag. Vanwege het opdringerige karakter van de tool, wordt deze alleen toevertrouwd aan een selecte groep gebruikers, ook wel CheckUser genoemd.

Bots

Bots zijn robots die geautomatiseerde taken uitvoeren. Ze doorzoeken Wikipedia op zoek naar verdachte bewerkingen of vandalisme op pagina’s, en ze voeren kleine bewerkingstaken uit die te vervelend zijn om handmatig uit te voeren. Bots worden in overvloed gebruikt op Wikipedia en zijn verantwoordelijk voor ongeveer 12% van alle bewerkingen in de online encyclopedie.

Wikipedia-botlijst

Ban

Disruptieve gebruikers kunnen op verschillende manieren worden verbannen. Beheerders kunnen gebruikers bestraffen met een ban. Afhankelijk van de aard en ernst van hun verstoringen, kan een overtredende gebruiker worden uitgesloten van een specifieke pagina, een onderwerp, interactie met anderen of de hele website. Een blokkering op Wikipedia houdt verband met een verbod, maar vormt een technische barrière om te voorkomen dat iemand wijzigingen aanbrengt.

Drie-terug-regel

De three-revert regel stelt dat een gebruiker binnen 24 uur niet meer dan drie reverts (een artikel terugzetten naar een vorige versie) op één pagina kan maken. Dit voorkomt dat twee redacteuren hun respectievelijke wijzigingen terugdraaien en een (kleine) oorlog ontketenen over hoe een artikel eruit moet zien.

Verwijdering en snelle verwijdering

Elke pagina op Wikipedia kan worden verwijderd, maar a duidelijke overtreding kan leiden tot een snelle verwijdering. Om dit proces te stroomlijnen, zijn de vereisten voor een snelle verwijdering vrij eenvoudig. Sommige zijn er gewoon om onzin te voorkomen, zoals saaie patentinformatie en testpagina’s. Andere redenen zijn meer vatbaar voor interpretatie, zoals ‘ondubbelzinnige promotie’, waardoor een bedrijfspagina snel kan worden verwijderd.

Wikipedia-termen over het maken van inhoud

Belangenverstrengeling

Er is een algemeen gezegde rond Wikipedia: iedereen kan je Wikipedia-artikel bewerken, behalve jij. Volgens de redactieregels van Wikipedia mogen mensen met een gevestigd belang in een onderwerp of artikel deze niet bewerken vanwege dat belangenconflict. Er zijn tal van beruchte gevallen van mensen die hun eigen pagina proberen op te ruimen – en daarbij een grotere puinhoop achterlaten.

Wikipedia-bekendheid

Het concept van bekendheid is een manier waarop Wikipedia artikelen vermijdt die zich richten op zelfpromotie of geheime advertenties. Om voor een artikel in aanmerking te komen, moet een persoon of bedrijf opvallen; kortom, het onderwerp moet aandacht trekken op basis van zijn verdienste gedurende een aanhoudende, belangrijke periode. Vaak betekent dit dat andere bronnen, met name gedrukte artikelen, het onderwerp op verschillende momenten in de tijd aan de orde hebben gesteld.

Tendentieuze bewerking

Afgezien van het maken van pagina’s die hun eigen invoer of bewerking niet verdienen in een onderwerp waarin u een duidelijk belangenconflict heeft, is er nog een ander type twijfelachtige bewerking waar Wikipedia op let: tendentieuze bewerking. Dit geldt voor iedereen die Wikipedia gebruikt om ‘hun agenda te pushen’ of een duidelijke vooringenomenheid heeft bij het bewerken en anderszins bijdragen aan Wikipedia.

Biografieën van levende mensen (BLP)

Het is begrijpelijk dat artikelen over mensen die momenteel relevant of populair zijn, bijzonder vatbaar zijn voor tendentieus redigeren en belangenverstrengeling. Om die reden is de Wikipedia-pagina met instructies voor biografieën van levende mensen is een van de meest gedetailleerde voor redacteuren. Beheerders zullen bij deze artikelen meer controle uitoefenen dan bij andere artikelen.

Overlegpagina

De overlegpagina is de backstage van een artikel, waar verschillende redacteuren hun standpunten kunnen bespreken, over kwesties kunnen stemmen en wijzigingen kunnen voorstellen. Elke gebruiker kan deze overlegpagina’s zien (en eraan deelnemen). Je vindt het tabblad voor de Wikipedia Talk-pagina in de linkerbovenhoek van een artikel.

Zandbak

De sandbox geeft (nieuwe) gebruikers een plek om te oefenen met bewerken en artikelen uit te proberen zonder Wikipedia te spammen. Aangezien testpagina’s snel worden verwijderd en waardevolle bronnen in beslag nemen, creëert de sandbox een ruimte waar gebruikers kunnen experimenteren met functies zoals de lay-out, het Wikilink-systeem kunnen achterhalen en kunnen oefenen met het toevoegen van infoboxen.

Wikipedia-termen over verwijzen

Wikimedia

Wikipedia als bron is opgebouwd uit verschillende projecten. Hoewel het encyclopedieproject de meeste aandacht krijgt, worden ook andere projecten vaak gebruikt. Wikimedia biedt een bibliotheek van bijna 75 miljoen mediabestanden: afbeeldingen, video’s, audiobestanden en illustraties.

Citeren en verwijzen

Citeren en verwijzen zijn manieren waarop Wikipedia ervoor zorgt dat de informatie zo nauwkeurig mogelijk is. Door (meestal) betrouwbare externe bronnen te citeren, kan de informatie door anderen worden geverifieerd en kunnen discussies of redactieoorlogen worden voorkomen.

Veelgestelde vragen over Wikipedia-termen

Moet je een cursus volgen om op Wikipedia te bewerken?

Nee. Je hebt niet eens een account nodig om wijzigingen aan te brengen. Als u geen account aanmaakt, zal Wikipedia uw IP-adres registreren en publiceren wanneer u een wijziging aanbrengt. Wanneer je wel een account aanmaakt, zijn er verschillende cursussen om je op weg te helpen.

Hoe krijg ik een link van Wikipedia?

Links van Wikipedia naar externe bronnen zijn citaten die worden gebruikt om de informatie in een artikel te bevestigen. Andere redacteuren zorgen ervoor dat de links de moeite waard zijn en dat er geen belangenconflicten zijn.

Kan ik oefenen op Wikipedia?

Met de sandbox van Wikipedia kun je verschillende manieren uitproberen om Wikipedia te bewerken zonder het risico te lopen te worden aangemerkt als een overtreder van goede praktijken.

Plaats een reactie