De dikke gids voor Wikipedia-statistieken

[ad_1]

Wikipedia ontwikkelt zich met een snelheid van 1,9 bewerkingen per seconde. Alleen al de Engelse Wikipedia bevat meer dan 6 miljoen artikelen en gemiddeld bijna 600 nieuwe artikelen per dag.

Hoe populair is Wikipedia?

Of je Wikipedia nu een encyclopedie, een website of een gemeenschap noemt, één ding is zeker: het is indrukwekkend groot. Sinds de lancering in januari 2001 door tech-ondernemers Jimmy Wales en Larry Sanger, was Wikipedia uitgegroeid tot de grootste online encyclopedie die de mensheid kent. Maar zelfs dat onderscheid relativeert de ware omvang van de website en zijn gemeenschap van lezers en redacteuren niet.

Nieuwe call-to-action

Hoewel sommige geleerden de nauwkeurigheid van een door gebruikers bewerkte encyclopedie kunnen bespreken, valt de populariteit van Wikipedia niet te ontkennen, vooral gezien het feit dat het meer dan 32 miljoen Wikipedia-editorsversies in 321 verschillende talen, en een gemiddelde van 600 nieuwe artikelen per dag toegevoegd aan de Engelse Wikipedia alleen. Wikipedia is zelfs de 8e website in de Verenigde Staten wat betreft verkeer en betrokkenheid en 13e wereldwijd.

Enkele van De populariteit van Wikipedia komt voort uit het feit dat het een van de eerste door gebruikers gegenereerde online encyclopedieën is, waardoor bezoekers kunnen bijdragen aan de inhoud. De prevalentie ervan is wereldwijd en onmiskenbaar, wat leidt tot een aantal interessante Wikipedia-statistieken en feiten.

Er is zelfs een Wikipedia-pagina gewijd aan interessant Wikipedia-statistieken, een passende aanvulling op de talrijke artikelen met feiten en statistieken van Wikipedia die op internet te vinden zijn. Om het beste van die informatie op één plek te plaatsen, is hier je dikke gids voor Wikipedia-statistieken en -feiten.

De meest bewerkte Wikipedia-artikelen

In gegevens die tussen 2005-2015 zijn genomen, had George W. Bush de meeste Wikipedia-paginabewerkingen aller tijden met meer dan 46.000 bewerkingen. De voormalige president van de Verenigde Staten had ook het record voor de meest bewerkte inzending in één jaar met bijna 21.000 bewerkingen in 2005.

De tien jaar durende momentopname laat zien dat artikelen over publieke figuren en actuele gebeurtenissen waren onder de meest bewerkte Wikipedia-artikelen.

De meest bewerkte Wikipedia-artikelen

Bron: statistiek

Voor een recentere momentopname van statistieken over de populairste artikelen van Wikipedia, hier zijn de meest bezochte Wikipedia-pagina’s in maart 2020.

Meest bezochte Wikipedia-pagina's

Bron: statistiek

De vele talen van Wikipedia

Wikipedia heeft momenteel pagina’s in 321 verschillende talen. Engelse Wikipedia heeft momenteel de meeste artikelen met 6.313.539, en de talen Herero en Kanuri hebben het minste aantal met nul artikelen naast hun hoofdpagina. Interessant is dat Cebuano – een taal afkomstig uit de Filippijnen – de op een na meeste Wikipedia-artikelen heeft. Duits, Frans, Russisch, Italiaans en Spaans staan ​​ook allemaal in de top 10.

Waarom bewerken vrouwen Wikipedia niet zoveel als mannen?

Uit een onderzoek uit 2008 bleek dat: minder dan 13% van de Wikipedia-bijdragers wereldwijd waren vrouwen. Dat aantal daalde nog verder, als vervolgonderzoek in 2011 zag dat aantal dalen tot 9%. In de VS lag het percentage met 15% iets hoger. Wat echter vreemd is aan deze onevenredige bewerkingspercentages tussen mannen en vrouwen, is dat deze enquêtes geen significant sekseverschil in lezerspercentages lieten zien.

De trend heeft zich de afgelopen jaren voortgezet. Ondanks het lanceren van verschillende initiatieven, slaagde Wikipedia er niet in om de participatie van vrouwen te verhogen tot ten minste 25% tegen 2015. .”

Dus waarom dragen vrouwen niet bij aan Wikipedia net zoveel als mannen?

Welnu, twee professoren, één van Stony Brook University’s College of Business en één van Carnegie Mellon University, analyseerden onderzoeksgegevens in 2008 en ontdekten dat vrouwen meldden zich minder zeker te voelen over hun expertise en daarom terughoudender om het werk van anderen te bewerken. De studie ontdekte ook dat vrouwen, die minder confronterend kunnen zijn dan mannen, Wikipedia-bewerkingen vermijden omdat het bewerken van het werk van anderen soms tot conflicten kan leiden.

Of deze postulaten nu juist blijken te zijn of niet, velen geloven Het vermogen van Wikipedia om te groeien en te bloeien in de toekomst afhankelijk is van zijn vermogen om in de toekomst meer vrouwelijke redacteuren te werven.

Heeft Wikipedia een liberale neiging?

Sommige conservatieve mensen in de VS geloven dat Wikipedia naar links neigt, en als gevolg daarvan begonnen ze een alternatieve Wikipedia genaamd Conservapedia.

Wikipedia beschrijft Conservapedia als “een Engelstalig, op wiki gebaseerd online encyclopedieproject geschreven vanuit een zelf-beschreven Amerikaans conservatief en fundamentalistisch christelijk standpunt.”

Er is weinig solide bewijs dat Wikipedia als bedrijf een liberaal vooroordeel heeft, maar liberaal georiënteerde redacteuren zijn er in overvloed.

Reputation X werkt met Wikipedia-editors om de informatie over bedrijven online in evenwicht te brengen. Maar dat is vaak hetzelfde als tegen een wespennest trappen. Als een bedrijf bijvoorbeeld in het verleden iets verkeerd had gedaan, maar de zaken heeft omgedraaid, is het erg moeilijk om Wikipedia-editors zover te krijgen dat ze de nieuwe positieve informatie aan de bedrijfspagina van Wikipedia toevoegen, ook al voldoet de informatie aan alle Wikipedia-richtlijnen.

Sommige Wikipedia-editors noemen dit “witwassen” terwijl het eigenlijk alleen maar probeert om het Wikipedia-artikel meer in lijn te brengen met een neutraal standpunt – iets wat Wikipedia als belangrijk adverteert, maar dat door veel machtige redacteuren als een gruwel wordt beschouwd.

Uiteindelijk gaat Wikipedia over de collectieve standpunten van zijn sterkste redacteuren. En zoals alle mensen hebben Wikipedia-editors hun eigen vooroordelen. Dit is bijna onmogelijk voor Wikipedia om effectief te beheren, wat een van de redenen is waarom sommige mensen denken dat Wikipedia niet de beste beschikbare referentie is.

Andere indrukwekkende, gekke en verrassende Wikipedia-statistieken en feiten

  • Wikipedia’s officieel themalied is The Eagles’ hit uit 1976 Hotel California.
  • er is een pool om te raden wat het onderwerp zal zijn van het laatste Wikipedia-artikel dat ooit is geschreven.
  • Wikipedia archiveert enkele van de vreemdste artikelen en labelt ze als “DAFT’s,‘ of ‘verwijderde artikelen met gekke titels’.
  • Wikipedia kwam op tegen het Congres door congresleden een week lang te weren. In juli 2014 dwong Wikipedia een 10 dagen verbod op iedereen met een IP-adres van het Amerikaanse congres nadat de online encyclopedie ontdekte dat veel congresleden agressief een reeks artikelen aan het bewerken waren, waaronder die over bepaalde samenzweringstheorieën en de eerste maanlanding.
  • Wikipedia’s verjaardag – 15 januari – wordt erkend als “Wikipedia-dag” en het omvat online en offline vieringen.
  • De meest bekeken pagina van Wikipedia is altijd zijn Hoofdpaginamaar enkele van de andere meest bekeken pagina’s zijn Facebook, YouTube, de Verenigde Staten, Donald Trump en Barack Obama.
  • Vanaf maart 2016 is de niet-bot Wikipedia-gebruiker met de meeste bewerkingen een Wikipediaan (wat zij Wikipedia-gebruikers noemen) met de naam Ser Amantio di Nicolao, die ongeveer 1,6 miljoen bewerkingen op hun naam heeft staan. Maar zelfs zijn score is niet te vergelijken met die van de beste bot-gebruiker, die sinds maart 2016 meer dan 5,1 miljoen bewerkingen heeft geproduceerd.
  • Mede-oprichter van Apple Steve Jobs heeft de meest bezochte artikel op één dag met 7,4 miljoen views op 6 oktober 2011, de dag nadat hij stierf. Het volgende meest bekeken artikel op één dag is dat van Donald Trump nadat hij op 9 november 2016 de presidentsverkiezingen won. De pagina van de voormalige president van de Verenigde Staten werd die dag 6,1 miljoen keer bekeken.

Veelgestelde vragen over Wikipedia-statistieken

Hoe populair is Wikipedia?

Met 321 verschillende taalversies, meer dan 32 miljoen actieve redacteuren en gemiddeld 600 nieuwe artikelen per dag op de Engelse Wikipedia alleen al, is Wikipedia enorm populair. Wikipedia is de 8e website in de Verenigde Staten wat betreft verkeer en betrokkenheid en 13e in de wereld.

Hoeveel talen hebben Wikipedia-pagina’s?

Wikipedia heeft momenteel pagina’s in 321 verschillende talen. Engelse Wikipedia heeft momenteel de meeste artikelen met 6.313.539. Cebuano – een taal afkomstig uit de Filippijnen – heeft de op een na meeste Wikipedia-artikelen. Duits, Frans, Russisch, Italiaans en Spaans staan ​​ook allemaal in de top 10. De talen Herero en Kanuri hebben het minste aantal met nul artikelen naast hun hoofdpagina.

Wat zijn de meest populaire Wikipedia-artikelen?

Een tien jaar durende datasteekproef van 2005-2015 laat zien dat actuele gebeurtenissen en publieke figuren doorgaans de meest populaire pagina’s op Wikipedia zijn. Vanwege de rijkdom aan informatie en de frequentie van redactie van Wikipedia, heeft de populariteit van zijn artikelen veel te maken met wat er op dat moment in de wereld gaande is. In maart 2020 waren de meest bezochte Wikipedia-artikelen bijvoorbeeld bijna allemaal COVID-19-pandemiegerelateerd of verkiezingsgerelateerd.

Plaats een reactie