Een Wikipedia-artikel maken dat (waarschijnlijk) niet zal worden verwijderd

[ad_1]

Belangrijkste leerpunten

  • Wikipedia zal een pagina om verschillende redenen verwijderen – voornamelijk vanwege een gebrek aan bekendheid
  • U bepaalt gedeeltelijk de kans dat een Wikipedia-artikel overleeft of niet
  • De juiste redacteuren met de juiste aanpak in de juiste omstandigheden vergroten je kansen om een ​​pagina online te houden

Waarom uw bedrijf Wikipedia nodig heeft

Wikipedia is een van de sterkste en grootste websites op internet. Als u of uw bedrijf een Wikipedia-pagina heeft, is de kans groot dat die pagina hoog in de zoekresultaten komt wanneer iemand een Google-zoekopdracht uitvoert. Of je nu een pagina voor jezelf of je bedrijf aan het ontwikkelen bent (afgekeurd door Wikipedia), of er gewoon een maakt uit interesse, deze tips helpen je om een ​​pagina te maken met een kleinere kans om te worden verwijderd.

Door simpelweg een pagina te maken zonder veel nadenken, wordt deze waarschijnlijk verwijderd. Het verwijderen van Wikipedia-pagina’s is erger dan je zou denken. Het kan uw kansen om een ​​tweede keer te proberen ernstig schaden.

Nieuwe call-to-action

Veel bedrijven die hebben geprobeerd hun eigen Wikipedia-pagina’s te maken, hebben ze snel gezien verwijderd. De onderstaande grafiek laat zien hoeveel artikelen er elke dag door Wikipedia worden verwijderd en hoe dat aantal in de loop der jaren is gegroeid.

grafiek van verwijderingen van wikipedia-pagina's in de loop van de tijd

Bron

Wikipedia lijkt een beetje op een oligarchie

Om te begrijpen waarom pagina’s worden verwijderd, helpt het om meer te weten over hoe Wikipedia werkt.

Terwijl de online encyclopedie was gebaseerd op het idee(l) dat iedereen een bijdrage kon leveren, ijzeren wet van de oligarchie werd al snel realiteit, en Wikipedia is sterk onder de invloed van een vorm van gedistribueerde ‘kantoorpolitiek’. Er zijn een handvol redacteuren wiens bewerkingen vrijwel onaantastbaar zijn, zelfs als ze onredelijk zijn. We zijn van mening dat sommige van deze Wikipedia-editors op hoog niveau in feite betaalde editors zijn die hun betaalde bewerkingen afdekken met een laagje te agressieve regelhandhaving. Wikipedia is tenslotte het wilde westen.

De meeste redacteuren zijn goede mensen

Eerlijke redacteuren zoeken naar zelfpromotie en zullen voorzichtig zijn als het gaat om het verwijderen van informatie. Ze hebben te maken met zo’n stortvloed aan informatie dat het moeilijk is ze iets kwalijk te nemen – ze moeten snel handelen. Vaak genoeg kan een pagina in het kruisvuur van een overijverige beheerder terechtkomen en worden weggestemd voordat er een echte discussie over de verdiensten is ontstaan.

Afgezien van deze editors patrouilleren bots regelmatig op Wikipedia om verdachte bewerkingen en nieuwe pagina’s te zoeken. Deze bots hebben misschien niet de politieke agenda die sommige redacteuren en beheerders hebben, maar ze markeren net zo snel een pagina die mogelijk niet voldoet aan de Wikipedia-normen. En als een pagina eenmaal is verwijderd, wordt het moeilijker om te proberen deze weer online te zetten.

retentie v actieve editors

Bron

Een Wikipedia-pagina online houden

Gelukkig kun je maatregelen nemen die de kans vergroten dat je een Wikipedia-pagina online houdt. Het volgen van deze stappen is geen garantie dat niemand Wikipedia-artikelen die u maakt aanraakt, maar zorgt ervoor dat u er alles aan doet om u de beste kansen te geven.

Het belangrijkste is bekendheid

De eerste stap bij het maken van een Wikipedia-artikel dat op de site blijft, is ervoor zorgen dat het het verdient om daar te staan. Wikipedia gebruikt een speciale maatstaf om dit te bepalen: notabele.

Kort gezegd is notability een indicatie van hoe bekend of relevant in de publieke sfeer een persoon, bedrijf of evenement is. Het concept van notability voorkomt dat iedereen zijn eigen pagina maakt en Wikipedia verzandt met irrelevante informatie. Bekendheid op Wikipedia is erg belangrijk, want als iemand een Wikipedia-pagina zou kunnen krijgen, zou het nut van de encyclopedie eronder lijden. Voordat je er zelfs maar aan denkt om een ​​pagina over een onderwerp te maken, vooral dat van een levend persoon of een bedrijf, moet je ervoor zorgen dat het onderwerp absoluut opvalt. Zonder vermelding wordt de pagina verwijderd.

Lees hier meer over de bekendheid van Wikipedia.

Externe bronnen en goede referenties

Gerelateerd aan notability zijn externe bronnen. Een van de belangrijkste manieren waarop de Wikipedia-gemeenschap beoordeelt of het onderwerp een Wikipedia-artikel verdient, is door te onderzoeken wat er nog meer is niet-Wikipedia bronnen zeggen.

Je kunt daar ook een zekere mate van controle over hebben, wat vaak de eerste stap is om ervoor te zorgen dat een Wikipedia-pagina die je maakt niet wordt verwijderd.

Paginastructuur

Hoe de Wikipedia-pagina is geschreven, zal ook een groot verschil maken.

Wikipedia-artikelen zijn opgebouwd volgens een structuur van best practices en regels van het platform. Hoe dichter je bij de ideale structuurhoe groter de kans dat de pagina blijft online. Dat gezegd hebbende, er is niet één ideale structuur. Er zijn verschillende structuren voor verschillende soorten pagina’s – de pagina voor Steve Jobs is bijvoorbeeld radicaal anders dan die voor Fidget Spinners.

Het is handig om de structuur van succesvolle pagina’s met vergelijkbare onderwerpen nauwkeurig te bekijken voordat u begint met het samenstellen van uw artikel.

zandbak

Werken met een ervaren redacteur

Een redacteur met een goede reputatie zal u niet alleen helpen een artikel op te bouwen volgens deze best practices, maar zal u ook verdedigen wanneer uw pagina onder de loep wordt genomen. Discussies op Wikipedia moeten democratisch zijn, maar senioriteit helpt zeker bij het nemen van publicatiebeslissingen.

Door met een ervaren redacteur te werken, kunt u een Wikipedia-artikel maken dat de moeite waard is om te bewaren, en het geeft u een betere verdediging wanneer een pagina wordt uitgedaagd.

De regel voor het verwijderen van een pagina is dat: iemand moet bezwaar maken tegen de verwijdering of het wordt verwijderd. Om die reden zal het hebben van meer dan één editor in je hoek je nog meer helpen.

Laatste gedachten

Het maken van een Wikipedia-pagina is in theorie eenvoudig, maar in de praktijk niet. Het komt maar al te vaak voor dat een pagina die u zorgvuldig hebt onderzocht en bewerkt, wordt verwijderd. Zelfs als je dingen perfect doet, kan je pagina worden verwijderd – vooral als het lijkt alsof er commerciële bedoelingen achter zitten.

Om ervoor te zorgen dat je recent geschreven pagina niet na een paar dagen verdwijnt, moet je rekening houden met de echte wereld van Wikipedia. Om uw kansen te vergroten, moet u zich bewust zijn van de concept van bekendheid vooral wat er nodig is om een ​​geweldig Wikipedia-artikel te schrijven, materiaal met veel referenties en de mogelijkheid van een discussie met andere redacteuren om je pagina te verdedigen.

Waar het op neerkomt: wanneer u een nieuw Wikipedia-artikel maakt, zorg er dan voor dat alles erover gemakkelijk verdedigbaar is. Doe dat en uw kansen op een succesvolle overlevende pagina zullen drastisch toenemen.

Veelgestelde vragen over bedrijfspagina’s van Wikipedia

Hoe herstel ik verwijderde Wikipedia-pagina’s?

Als uw pagina wordt verwijderd, maar u wilt de informatie behouden (of u wilt proberen deze opnieuw te uploaden), kunt u uw verwijderde pagina nog steeds terugvinden in de paginageschiedenis.

Wie heeft mijn pagina verwijderd?

De volledige geschiedenis van elke Wikipedia-pagina wordt vastgelegd. Alle bewerkingen zijn zichtbaar, inclusief wie de bewerking heeft gemaakt. Dit is waar je zien wie je pagina heeft bewerkt of verwijderd.

Kun je jezelf van Wikipedia verwijderen?

Als iemand een pagina over u of uw bedrijf maakt en u vindt dat deze de richtlijnen van Wikipedia schendt, kunt u deze verwijderen. Een alternatief zou zijn om de principes uit dit artikel toe te passen op het bewerken van de pagina.

Plaats een reactie