Elk type Wikipedia-artikelbescherming uitgelegd

[ad_1]

Wikipedia verschijnt als de Nr. 1 zoekresultaat op meer dan 56% van alle Google-zoekopdrachten en verschijnt op pagina één van 99% van alle zoekopdrachten. Een deel van het beschermen van de reputatie van uw merk zou onder meer moeten zijn dat uw Wikipedia-pagina wordt beschermd.

Hoogtepunten:

  • Sommige Wikipedia-pagina’s zijn vatbaar voor opzettelijke aanvallen van valse informatie.
  • Om frauduleuze bewerkingen en vandalisme te voorkomen, heeft Wikipedia verschillende niveaus van paginabeveiliging.
  • Er zijn 11 soorten Wikipedia-paginabeveiliging, gemaakt om verschillende soorten pagina’s op specifieke manieren te beschermen.

Nieuwe call-to-actionWaarom is de bescherming van Wikipedia-pagina’s belangrijk?

Niet elke Wikipedia-pagina heeft bescherming nodig. Maar voor degenen die dat wel doen, is het niet alleen essentieel om bescherming te hebben, het is ook cruciaal om het juiste type te hebben.

Waarom is het zo belangrijk dat je je afvraagt? Nou, het hebben van een Wikipedia-pagina kan boost uw SEO-inspanningen en is een cruciaal onderdeel van de reputatiemanagementstrategie. Dit komt omdat Google Wikipedia erkent als een bron van waardevolle en relevante informatie en het zeer waarschijnlijk is dat Wikipedia-links bovenaan de zoekresultaten van de zoekmachine-resultatenpagina (SERP) worden geplaatst. In feite stelt één onderzoek dat Wikipedia-links op de eerste pagina van 99% van alle Google-zoekopdrachten verschijnen en in 56% van hen als het nummer 1 zoekresultaat worden vermeld.

Wikipedia's positie op Google

Zo’n waardevol digitaal bezit verdient bescherming.

En die bescherming is vooral nodig in het Wilde, Wilde Westen, dat is Wikipedia-samenwerking. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat meer dan de helft van de Wikipedia-pagina’s een of meer feitelijke fouten hebben die schadelijk kunnen zijn voor de bedrijfsreputatie. Erger nog, soms zijn de fouten opzettelijke aanvallen op publieke figuren of bedrijven te midden van controverse of met skeletten in de kast. Wikipedia noemt dit: vandalisme.

Omdat iedereen Wikipedia-pagina’s kan bewerken die niet over een bepaald niveau van bescherming beschikken, zijn ze populaire forums geworden om individuen en bedrijven aan te klagen voor hun wandaden en fouten. Een voorbeeld is de ster van De vrijgezel Seizoen 17, Arie Luyendyk, Jr., een autocoureur die een realityster werd die een… impopulaire spil op de seizoensfinale van de show. Fans van de show bestormden Luyendyk’s onbeschermde Wikipedia met een stortvloed van kritiek voordat het semi-bescherming kreeg, en toonden aan dat als je een opmerkelijke figuur bent in het midden van controverse, de internettrollen je zullen vinden.

In bepaalde omstandigheden zoals deze is het noodzakelijk om een ​​Wikipedia-pagina te beschermen tegen bewerking of wijziging door bepaalde mensen. Doorgaans valt de bescherming van Wikipedia-pagina’s samen met een specifieke gebeurtenis die schade toebrengt aan het onderwerp van een pagina en die niet kan worden beperkt of voorkomen via andere wegen, zoals een blok.

Omdat Wikipedia is gebouwd op het principe dat iedereen zijn pagina’s kan bewerken, je moet proactief zijn en paginabescherming aanvragen als je wilt dat je pagina volledig beschermd is tegen vandalisme.

Wikipedia vestigde zijn beschermingsbeleid om degenen die paginabeveiliging zoeken te screenen. Het doel van Wikipedia is om zoveel mogelijk van zijn pagina’s open te stellen voor openbare bewerking, dus je moet pleiten voor de bescherming van je pagina als je denkt dat je voldoet aan de criteria voor een van de 11 soorten beveiliging van de site (hieronder besproken).

Als u of uw bedrijf zijn opmerkelijk genoeg om een ​​Wikipedia-pagina te rechtvaardigeneen deel van je spelplan voor reputatiebeheer moet omvatten, eerst uitzoeken welk type bescherming gerechtvaardigd is, en vervolgens dergelijke bescherming aanvragen bij Wikipedia.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten bescherming van Wikipedia-pagina’s, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Welke soorten Wikipedia-paginabeveiliging zijn er?

Als een Wikipedia-pagina onbeschermd is, kan iedereen deze bewerken. Maar paginabeveiliging treft alleen al tienduizenden pagina’s in de Engelse Wikipedia. Hierdoor kunnen sommige van de meest bezochte pagina’s van Wikipedia door de meeste gebruikers niet worden bewerkt.

De mate van bescherming varieert echter. Dit zijn de verschillende niveaus van Wikipedia-paginabescherming:

Volledig beveiligd

volledig beschermd

Een volledig beveiligde Wikipedia-pagina kan alleen worden bewerkt of verplaatst door de pagina’s beheerders. U kunt deze beveiliging voor een bepaalde tijd instellen of voor onbepaalde tijd.

Soms zullen beheerders volledig beveiligde pagina’s aanpassen als er een wijziging wordt voorgesteld op de pagina’s van het artikel overlegpagina en er is een overeenstemming dat het implementeren van de wijziging onomstreden zou zijn.

Het artikel “Meest vernielde pagina’s” van Wikipedia is een voorbeeld van een volledig beveiligde pagina.

Wikipedia meest vernielde pagina's

Interface beschermd

interface beschermd

Niet alle volledig beveiligde pagina’s kunnen worden gewijzigd of verwijderd door gewone Wikipedia-beheerders. Een voorbeeld hiervan is een door een interface beveiligde pagina. Een pagina met dit type beveiliging is beperkt tot bewerking door: interface beheerders alleen en omvat toegang tot het bewerken van Wikipedia’s systeembrede CSS- en JavaScript-pagina’s.

Interfacebeveiliging is een soort “permanente beveiliging” voor Wikipedia-pagina’s die ofwel erg zichtbaar zijn (zoals de hoofdpagina van Wikipedia) of die om juridische redenen, zoals de algemene disclaimer. Deze hard-gecodeerde beveiligingen zijn meestal voor onbepaalde tijd volledig beveiligd.

Sjabloon-beveiligd

sjabloon beschermd

Een Wikipedia-pagina die met sjablonen is beveiligd, kan alleen worden bewerkt door beheerders of gebruikers in de groep Sjablooneditors. Dit is een beschermingsniveau dat meestal wordt gebruikt op: sjablonen met een hoog risico en modules.

Er zijn een paar beperkte gevallen waarin pagina’s met een hoog risico buiten de sjabloonruimte Sjabloonbeveiliging ontvangen, maar voor het grootste deel kan Sjabloonbeveiliging worden gezien als volledige bescherming voor de sjablonen en modules van Wikipedia.

Semi-beveiligd

semi-beveiligd

EEN semi-beveiligd Wikipedia-artikel heeft vergelijkbare parameters als een volledig beveiligd artikel, behalve dat de bewerkingsmogelijkheden voor meer dan alleen beheerders toegankelijk zijn. Semi-bescherming wordt vaak gebruikt voor Wikipedia-artikelen die een aanzienlijke hoeveelheid vandalisme ontvangen van nieuwe of niet-geregistreerde gebruikers.

Naast beheerderstoegang kunnen semi-beveiligde artikelen ook worden gewijzigd door automatisch bevestigde, bevestigde of uitgebreide bevestigde gebruikers. Het account van een Wikipedia-gebruiker wordt automatisch bevestigd wanneer het ten minste vier dagen oud is en ten minste 10 wijzigingen op Wikipedia heeft aangebracht.

Omdat bepaalde personen met een negatieve kijk op een bepaald onderwerp misschien proberen een Wikipedia-account te openen en snel een pagina over het onderwerp waarmee ze het niet eens zijn, bezoedelen, wil de online Encyclopedia gebruikers en hun gewoonten graag een beetje leren kennen voordat ze toestemming krijgen om semi- beveiligde pagina’s zoals de pagina voor ‘islam’.

Islam wikipedia pagina

Soms maken verbannen of geblokkeerde gebruikers nepaccounts genaamd “sockpuppets” om te proberen terug te keren naar het platform om schade aan te richten. Semi-bescherming is een goede bescherming tegen deze personen.

Beveiligd maken

maak beschermd

Creatiebescherming spreekt voor zich. Wikipedia-beheerders hebben de mogelijkheid om het maken van pagina’s te voorkomen. Dit is met name handig voor populaire “slechte pagina’s” die eerder zijn verwijderd maar herhaaldelijk opnieuw worden gemaakt.

De online Encyclopedia gebruikt a titel zwarte lijst om te helpen bij het identificeren van nieuwe artikeltitels die moeten worden geblokkeerd. Pagina’s die zijn beveiligd tegen aanmaken, worden ook wel “gezouten” pagina’s genoemd. Als een bijdrager een pagina met de juiste inhoud over een “gezouten” titel wil maken, kunnen ze contact opnemen met de beschermende beheerder.

Beveiligd bewegen

beschermd bewegen

Beveiligde pagina’s verplaatsen kunnen eenvoudigweg niet naar een nieuwe titel worden verplaatst, tenzij een beheerder dit doet. Bewegingsbeveiliging komt het meest voor wanneer:

  • Een pagina is voortdurend het onderwerp van vandalisme bij het verplaatsen van pagina’s
  • Een pagina heeft een geschil over de paginanaam
  • Een pagina is zo goed zichtbaar dat deze geen reden heeft om te worden verplaatst

Alle volledig beveiligde pagina’s zijn beveiligd tegen verplaatsen.

Upload beveiligd

upload beveiligd

Sommige bestanden die naar Wikipedia-pagina’s worden geüpload, zijn onderhevig aan aanhoudend uploadvandalisme, dus uploadbeveiliging kan worden ingesteld om het probleem te bestrijden. Als uploadbeveiliging aanwezig is, kunnen alleen beheerders nieuwe versies van bestanden uploaden.

Wijzigingen in behandeling beschermd

in afwachting van wijzigingen beschermd

Bescherming tegen wijzigingen in afwachting van wijzigingen is een goed alternatief voor semi-beveiligde pagina’s, omdat het kan worden gebruikt voor Wikipedia-artikelen die vaak worden vernield maar verder zeer weinig bewerkingen ondergaan.

In deze gevallen mogen alle gebruikers nog steeds bewerkingen indienen. Bewerkingen die zijn aangebracht door niet-geregistreerde gebruikers of nieuwe redacteuren worden echter verborgen voor het publiek totdat die wijzigingen zijn beoordeeld en goedgekeurd door een in afwachting van wijzigingen beoordelaar.

Automatisch bevestigde, bevestigde en verlengde bevestigde editors zullen alle wijzigingen onmiddellijk blijven zien, of ze nu geaccepteerd zijn of niet.

Verlengd bevestigd beschermd

verlengd bevestigd beschermd

Zoals eerder vermeld, is het doel van Wikipedia om zoveel mogelijk van zijn gebruikers in staat te stellen zijn pagina’s te bewerken. De online Encyclopedia beloont echter graag degenen die haar site regelmatig gebruiken en zich consequent aan haar beleid houden.

De VIP-gebruikers van Wikipedia worden ‘uitgebreid bevestigd’ genoemd. Uitgebreide bevestigde beveiliging wordt ook wel 30/500-beveiliging genoemd, omdat gebruikers minimaal 30 dagen moeten zijn geregistreerd en minimaal 500 bewerkingen op hun naam moeten hebben om de uitgebreide bevestigde status te krijgen.

Soms vereist een pagina geen volledige bescherming, maar semi-bescherming is niet genoeg. Dit is een goed voorbeeld van wanneer uitgebreide bevestigde bescherming in het spel komt. Dit zorgt ervoor dat alleen de meest betrouwbare gebruikers van Wikipedia de mogelijkheid hebben om enkele controversiële pagina’s te bewerken, zoals de Wikipedia-pagina van voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump.

Trump wikipedia pagina

Beveiligd door Office

beschermd door kantoor

Pages Protected by Office zijn bedoeld voor gebruik door de Wikimedia Stichting personeel bij het reageren op problemen rond inbreuk op het auteursrecht of smaad. Dit type bescherming heft de gemeenschapsconsensus en beheerdersrechten op.

Cascade beveiligd

Cascadebeveiliging is heel technisch maar ook heel belangrijk. Het is bedoeld om getranscribeerde items te beschermen die als “ultra-high-use” worden beschouwd en cruciaal zijn voor de Wikipedia-interface. Cascadebeveiliging is vergelijkbaar met interfacebeveiliging, behalve dat het bescherming omvat van meer elementen van een pagina, zoals sjablonen, afbeeldingen en andere media die op de pagina worden gehost.

Het is duidelijk dat sommige van deze soorten beveiligingen vaker voorkomen en van toepassing zijn dan andere. Maar hier is een tabel die de niveaus van Wikipedia-paginabescherming samenvat en de specificaties van wat elke bescherming inhoudt.

Bescherming van Wikipedia-pagina's

Wie moet beveiligde Wikipedia-pagina’s bewerken?

Dat u uw eigen Wikipedia-pagina kunt bewerken als deze eenmaal is beveiligd, betekent niet dat u dat ook zou moeten doen. Zelfs als het uw doel is om degenen die uw bedrijfs-Wikipedia-pagina kunnen bewerken te beperken tot zo min mogelijk mensen, moet u een aantal objectievere stemmen buiten u of uw belanghebbenden toestaan ​​om uw Wikipedia-pagina aan te passen. Dit helpt belangenverstrengeling te voorkomen.

melding van belangenverstrengeling

Wikipedia is zo krachtig als het gaat om SEO dat gerenommeerd reputatiemanagementbedrijf moet op zijn minst rekening houden met het idee bij het bespreken van strategieën.

Wikipedia-feiten

Veelgestelde vragen over bescherming van Wikipedia-artikelen

Waarom hebben sommige Wikipedia-pagina’s bescherming nodig?

In bepaalde omstandigheden waarin een Wikipedia-pagina kwetsbaar is voor opzettelijke aanvallen of onwaarheden, is het noodzakelijk om de pagina te beschermen tegen bewerking of wijziging door bepaalde mensen. Meestal valt de bescherming van Wikipedia-pagina’s samen met een specifieke gebeurtenis die schadelijk is voor het onderwerp van een pagina en die niet kan worden beperkt of voorkomen door andere middelen, zoals een blokkering.

Welke soorten Wikipedia-paginabeveiliging zijn er?

Er zijn momenteel 11 verschillende soorten Wikipedia-paginabescherming: Volledig beveiligd; Interface beschermd; Sjabloon-beveiligd; Semi-beschermd; Maak beschermd; Beveiligd bewegen; Upload beveiligd; In afwachting van gewijzigd beveiligd; Verlengd bevestigd beschermd; Beschermd door Office; en Cascade beveiligd.

Moet u uw eigen beveiligde Wikipedia-pagina’s bewerken?

U moet mensen die objectiever zijn dan u of uw belanghebbenden toestaan ​​uw Wikipedia-pagina aan te passen. Dit helpt het bewerken van belangenverstrengeling te voorkomen. Vaak is de hulp van een reputatiemanagementbedrijf nodig om de objectieve stem te krijgen die nodig is voor het bewerken van Wikipedia-pagina’s.

Plaats een reactie