Feiten controleren van nepnieuws

[ad_1]

Is er tijdens de verkiezingscyclus en de huidige federale administratie een uitdrukking meer verdeeldheid en frustratie geweest dan “nepnieuws”? Schijnbaar onschuldig in zijn bewoordingen, is de term meer gaan staan ​​dan alleen een verhaal met valse feiten.

Nepnieuws – wie het maakt, wie het leest, wie het gelooft en wie ervan profiteert – zijn allemaal steeds belangrijker onderwerpen in de moderne samenleving, zozeer zelfs dat het lijkt alsof Amerikanen in twee afzonderlijke, concurrerende realiteiten leven.

In de strikt tweeledige media van tegenwoordig hebben aanhangers van beide kanten er geen probleem mee om de ander te veroordelen voor het produceren van “nep” nieuws, of nieuws dat niet gegrond is op geverifieerde feiten. Carrières zijn opgebouwd en in stand gehouden door nepnieuws, van de samenzwering over de geboorte van Obama tot ongefundeerde beweringen over kiezersfraude. Met de toenemende kracht van ‘alternatieve waarheden’ lijkt nepnieuws voorbestemd om relevant te blijven voor internetgebruikers en mediaconsumenten overal. Dus hoe kom je aan de feiten en hoe ken je ze als je ze ziet?

Voorbeelden van nepnieuws: waar leeft nepnieuws?

Nepnieuws is niet nieuw. Er is altijd veel valse informatie geweest, maar het heeft niet altijd zoveel invloed gehad op het overheidsbeleid. Nepnieuws kan worden onderverdeeld in verschillende soorten, die allemaal op een bepaald moment in de verkiezingscyclus van 2016 zijn verschenen en in de toekomst vaker zullen verschijnen.

Download ons mogelijkhedendeck

Nepnieuwssites

Bekijk enkele van de nepverhalen die viraal zijn gegaan en je zult merken dat veel van hen één belangrijk ding gemeen hebben: de nieuwssites waar ze vandaan komen zijn ook nep. Net als spam-e-mails, kunnen nieuwsberichten van nepsites oppervlakkig lijken, maar hun inhoud is allesbehalve legitiem. Tijdens de laatste drie maanden van de presidentiële campagne schoot de betrokkenheid bij nepnieuwssites omhoog en overtrof de betrokkenheid bij legitieme media.

Volgens een rapport van NPR was één enkele stad in Macedonië de thuisbasis van meer dan 100 nep-nieuwe sites. Desgevraagd zeiden de eigenaren dat de belangrijkste drijfveer winst was. Met andere woorden, mensen consumeerden nepnieuws en leverden in ruil daarvoor klikverkeer voor advertenties. Voor gewetenloze mensen is deze handelswijze een gemakkelijke overwinning.

Oplichterssites

Het verschil tussen grof gecategoriseerde nepnieuwssites en bedrieglijke sites is dat bedrieglijke sites de extra stap nemen om te proberen tevoorschijn komen rechtmatig. Iedereen die goed kijkt, weet dat “abc.com.co” niet hetzelfde is als abc.com, maar degenen die het geloven, zijn vaak niet degenen die goed kijken.

Echte inhoud, verkeerde context

Een foto zegt meer dan duizend woorden, en bij nepnieuws kunnen die woorden alles zijn wat je maar wilt. Een populaire video uit de verkiezingscyclus maakte Trump-aanhangers woedend door het vullen van stembussen in een Amerikaanse stemfaciliteit. Het probleem? De video is gemaakt in Rusland.

Valse informatie

natrept.jpg

Iedereen kan een feit verzinnen, het aan een afbeelding toevoegen en het verspreiden. Ondanks een gebrek aan aarding, kunnen deze memes – en doen – zich snel verspreiden. Ze zijn licht verteerbaar, gemakkelijk te delen en zijn vaak viraal gegaan lang voordat ze werden weerlegd.

Sommige sites hebben zelfs een disclaimer over hun nepnieuws…

nep-nieuws-disclaimer

Gemanipuleerde inhoud

Degenen over het hele politieke spectrum waren er snel bij om anderen te beschuldigen van het manipuleren van afbeeldingen die de grootte van de menigte bij de inauguratie van Trump lieten zien. Aanhangers van Trump (en Trump zelf) beweerden dat de schaarse menigte het gevolg was van liberale manipulatie, terwijl niet-aanhangers beweerden dat Trump en zijn team afbeeldingen manipuleerden zodat het leek alsof er meer mensen aanwezig waren dan in werkelijkheid het geval was. Wie spreekt de waarheid? Het hangt allemaal af van aan welke kant je staat.

Donkere PR-bureaus

Er zijn hele agentschappen die zich inzetten voor de duistere methoden van public relations, en dat zijn niet altijd statelijke actoren. Dit artikel gaat dieper op hen in.

Waarom nepnieuws belangrijk is

Nepnieuws heeft een heel duidelijk doel: bijdragen aan een agenda die anders geen steun heeft. Het virale (en volledig nep) verhaal van de paus die zijn steun uitsprak voor Trump was bijvoorbeeld bedoeld om de campagne van Trump meer legitimiteit te geven en katholieken aan boord te krijgen.

pausrump.jpg

In een ander voorbeeld was er een wijdverbreide meme die uit de campagne van Hillary Clinton leek te komen en beweerde dat je vanuit je luie stoel per sms kon stemmen. Dit was bedoeld om Clinton-aanhangers weg te houden van de peilingen.

Hoe dwaas deze pogingen ook zijn, ze verspreiden verkeerde informatie en, in het geval van nep-verkiezingsnieuws, hebben ze hoogstwaarschijnlijk sommige mensen ervan overtuigd dat bepaalde onwaarheden waar waren. Nepnieuws is belangrijk omdat het als brandstof dient om ideeën te ondersteunen die anders geen stand houden. Het is ook corrosief, het ontneemt de legitimiteit van echte nieuwssites, simpelweg omdat mensen weigeren te geloven dat het verhaal dat ze niet willen horen het verhaal is dat op waarheid is gebaseerd. Het put de kracht van echte feiten uit en geeft toe aan een infantiel verlangen om te horen wat men wil horen en blokkeert de rest.

De nepnieuws Facebook-explosie: de rol van sociale media

Naarmate nepnieuws meer alomtegenwoordig is geworden, neemt ook het algemene begrip van het onheil dat het kan veroorzaken toe. Als gevolg hiervan zijn er wijdverbreide oproepen van het publiek geweest voor sites als Facebook en Twitter om meer te doen om de verspreiding van verkeerde informatie te controleren.

Vooral Facebook kreeg tijdens de verkiezingscyclus veel veroordelingen voor het vrijelijk verspreiden van nepnieuws. Veel Amerikanen vertrouwen op Facebook als hun primaire mediabron, dus het is niet overdreven om te zeggen dat de site echte schade aanricht wanneer nepnieuws als echt paradeert terwijl het de nieuwsfeeds infiltreert.

Er zijn twee verschillende functies van sociale media als ze betrekking hebben op nepnieuws. Er zijn persoonlijke accounts, waar gebruikers vrij zijn om te posten wat ze willen, hoe belachelijk ook.

’32 procent kreeg dat nieuws van sociale media’

Deze zijn minder belangrijk dan de mediasites – echt en nep – die ook nepnieuws publiceren en delen. Immers, als je tante Mary zegt dat drie miljoen mensen illegaal hebben gestemd, heb je waarschijnlijk wat meer bewijs nodig voordat je haar gelooft. En haar bereik is waarschijnlijk toch niet zo groot. Als een persbureau het echter zegt en vals bewijs levert met een glanzend fineer, zullen algoritmen het verspreiden onder de mensen die het het liefst willen horen.

Uit een nationale peiling van de Washington Post-Schar School bleek dat van de 30 procent van de mensen die hun nieuws voornamelijk van internet halen, 32 procent dat nieuws van sociale media kreeg. Algoritmen, die dicteren welke inhoud voor jou verschijnt, verdelen nieuws zo dat nepverhalen naar de mensen gaan die ze willen horen en geloven.

Deze verhalen zijn vaak provocerend en bij uitstek deelbaar, en verspreiden zich waanzinnig in het gezicht van een publiek dat hongerig is naar verdere steun voor hun wereldbeeld.

Hoe nepnieuws te factchecken

clintonbeats.jpg

Fact-checking is een belangrijk onderdeel van media en een al lang bestaande praktijk binnen goede journalistiek. Het is een noodzakelijke functie om integriteit aan een nieuwsbericht te hechten en de lezer ervan te verzekeren dat de schrijver, redacteur en publicatie hun uiterste best hebben gedaan om een ​​verhaal te vertellen dat waar is.

Heeft een meth verslaafde gedaan Echt een dakloze man eten?

Nepnieuws legt echter de verantwoordelijkheid bij de lezer. Dus hoe weet je wat echt is en wat nep? Er zijn een paar dingen die je kunt en moet doen om de waarheid van de fictie te scheiden:

Overweeg de bron

Veel nepnieuws komt van nepsites. Om een ​​nepsite te herkennen, moet je dieper gaan dan een Facebook-bericht of een tweet. Onderzoek de bronnen van links door de persbureaus online te doorzoeken, naar hun ‘Over’-pagina’s te kijken en te kijken naar wie hun inhoud nog meer deelt. Sommige sites zijn veel gemakkelijker te herkennen als nep dan andere, maar Snopes houdt een handige lijst bij van degenen die zijn ontkracht.

Kijk voorbij de kop

Het is gemakkelijk om een ​​pittige kop te schrijven die aantrekkelijk is voor een bepaalde doelgroep, maar als de feiten er niet zijn, zal er niet veel inhoud achter zitten. Als u een kop ziet die er verdacht uitziet, klikt u erop. Welk bewijs wordt gebruikt ter ondersteuning van zijn bewering? De geruchten over de geboorte van Obama hielden jarenlang stand zonder enig echt bewijs, omdat gemakkelijk deelbare fragmenten de claim bestendigden, niet omdat er feiten waren om het te ondersteunen.

Bronnen onderzoeken

Sociale media hebben iedereen een stem gegeven, maar het heeft geen legitimiteit verleend. Als de bron van een artikel een Twitter-handvat is in plaats van een echte persoon, of als het iemand is die vocaal andere valse beweringen heeft ondersteund, zal hun vooringenomenheid en gebrek aan aanzien je iets vertellen over het nieuwsbericht als geheel.

Controleer je eigen vooroordelen

Als iets te goed (of gek, of slecht) klinkt om waar te zijn, is het dat zeer waarschijnlijk ook. Wees net zo bereid om feiten te accepteren die indruisen tegen wat u wilt horen, als feiten die uw overtuigingen ondersteunen. Nieuws zou je persoonlijke voorkeur voor bevestiging niet moeten voeden – het zou ons de waarheid moeten vertellen over wat er aan de hand is.

Verwijs elders

snopes.jpg

Sites zoals FactCheck.org, Snopes.com, PolitiFact.com en de Washington Post Fact Checker doen vaak het vuile werk voor u, onderzoeken claims tegen hun eigen experts en bronnen en laten u weten wat u moet geloven en wat u moet negeren.

Leren factchecken wat je leest, wordt de komende jaren belangrijker. Blijf altijd sceptisch en ga er nooit vanuit dat nepnieuws vanzelf zichzelf vernietigt. Het is aan degenen die de waarheid eren om de macht van nepnieuws om het internet te regeren te beperken.

Veelgestelde vragen over nepnieuws

Wat is nepnieuws?

Nepnieuws is informatie, vooral in spionage of propaganda, die wordt verspreid als reactie op en verzet tegen andere informatie.

Wat zijn de gevolgen van nepnieuws van bedrijven?

Als uw bedrijf wordt aangevallen door agenten met negatieve inhoud, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je zou in dezelfde plaats kunnen komen als St. Mary’s, gedwongen om werknemers te ontslaan en zelfs een deel van je bedrijf te sluiten.

Hoe weet je of je risico loopt op een nepnieuwsaanval?

Hier zijn slechts enkele van de redenen waarom iemand een negatieve informatie-aanval op uw bedrijf zou kunnen starten. U heeft onlangs een aanzienlijke bedrijfs- of financiële groei doorgemaakt. Een of meer van uw medewerkers doet of zegt iets controversieel. Er vindt een datalek plaats. Ontevreden klanten melden zich. Uw bedrijf of werknemers delen uitdrukkelijk hun mening over actuele onderwerpen zoals politiek of religie. Je hebt alles gedaan om een ​​concurrerend bedrijf te provoceren of boos te maken.

Waar leeft nepnieuws?

Nepnieuws-sites. Bedrieglijke sites. Echte inhoud, verkeerde context. Valse informatie. Gemanipuleerde inhoud. Donkere PR-bureaus.

Hoe factcheck je nepnieuws?

Denk aan de bron. Kijk voorbij de kop. Onderzoek bronnen. Controleer je eigen vooroordelen. Verwijs elders.

Alle handelsmerken, merken en copyright zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

Plaats een reactie