Hoe een Wikipedia-pagina te krijgen: Begin met notability

[ad_1]

Kan iemand een Wikipedia-pagina krijgen? Ja – voor een minuut of twee. Maar om een ​​Wikipedia-pagina te krijgen die niet meteen wordt verwijderd, het onderwerp moet opvallen. Dat wil zeggen, het onderwerp moet “in aanmerking komen” voordat er stappen worden ondernomen om een ​​Wikipedia-pagina te starten. Zonder notability zal een nieuwe Wikipedia-pagina hoogstwaarschijnlijk worden verwijderd.

Opmerkelijkheid vanuit een Wikipedia-perspectief

Een onderwerp heeft Wikipedia-bekendheid als er meerdere artikelen van derden, onderzoekspapers of andere prominente publicaties online over zijn. Een Washington Post-artikel over een bedrijf is bijvoorbeeld opmerkelijk, terwijl een persbericht over hetzelfde bedrijf niet opmerkelijk is. Het persbericht is niet opmerkelijk omdat het onderwerp van de toekomstige Wikipedia-pagina het kan beheersen. Persberichten zijn in feite zelfpromotie – iedereen kan een persbericht laten maken. Maar de Washington Post is een bekende, gerespecteerde en veel onderzochte publicatie. Een journalist daar laten schrijven over een bedrijf zou betekenen dat het bedrijf ergens opvalt.

Om een ​​Wikipedia-pagina te krijgen, moet het onderwerp meerdere goed aangeschreven publicaties hebben die erover schrijven. Die publicaties zullen worden gebruikt als referenties onderaan een Wikipedia-pagina die citaties wordt genoemd.

Notability is de eerste stap naar een Wikipedia-pagina

Als een onderwerp wel opvalt, kan een Wikipedia-pagina vaak eenvoudig worden gemaakt. Zodra een entiteit (persoon, merk, bedrijf, plantensoort, enz.) in aanmerking komt door voldoende bekendheid te hebben, is de volgende stap het maken van de pagina. Maar de manier om een ​​Wikipedia-pagina te krijgen? Hier zijn vier dingen om te overwegen.

 • Opmerkzaamheidstest
 • Veel verwijzingen naar het onderwerp
 • Referenties hebben zelf een Wikipedia-pagina
 • Slechte Wikipedia-bronnen

We hebben ook verwijzingen naar verder lezen onderaan gegeven.

Elke dag haalt Wikipedia ongeveer 1.000 pagina’s neer. Wie verwijdert Wikipedia-pagina’s? Mensen en bots. De bots hebben leuke namen als ClueBot NG en Huggle.

Maar waarom worden Wikipedia-pagina’s zo vaak verwijderd? Omdat redacteuren fouten maken, voornamelijk rond notability-eisen of spammen. Dit artikel, hoewel niet uitputtend, beantwoordt enkele van de grootste vragen over kwalificaties voor een Wikipedia-pagina die (waarschijnlijk) niet zal worden verwijderd.

1. Is uw merk opvallend genoeg om op Wikipedia te worden opgenomen?

In de kern streeft Wikipedia naar betrouwbaarheid. Zijn er artikelen geschreven over uw merk of over u? Een Wikipedia-pagina over een persoon vereist dat de persoon opvalt. Veel mensen en merken denken dat ze opmerkelijk zijn, maar zijn dat niet (Tip: je kunt een snelle notabiliteitstest doen om een ​​globaal idee te krijgen).

Telt een vermelding?

Een artikel waar het onderwerp gewoon is genoemd of geciteerd is meestal niet goed genoeg. Artikelen over het onderwerp moeten *over* het onderwerp gaan als de hoofdhoek van het artikel (of ander soort inhoud).

Dit type artikel kan een interview zijn, een biografie of een artikel van een redelijk goed aangeschreven auteur. Met andere woorden, een blogbijdrager op een weinig bekende blog telt niet mee. In feite is het veel minder waarschijnlijk dat een bijdrager als auteur wordt geaccepteerd in vergelijking met een stafschrijver.

Hier zijn twee “vuistregel”-richtlijnen:

 • Is uw merknaam (of uw naam) in de titel van het artikel?
 • Staat het artikel op een site waar veel, zo niet de meeste mensen van hebben gehoord?

Wikipedia zegt het zo:

Als een onderwerp veel aandacht heeft gekregen in betrouwbare bronnen die onafhankelijk zijn van het onderwerp, wordt aangenomen dat het geschikt is voor een op zichzelf staand artikel of lijst.

Bepaalde onderwerpen binnen Wikipedia hebben hun specifieke richtlijnen. Dit worden Vakspecifieke notabiliteitsrichtlijnen genoemd. Nieuwe call-to-action2. Staan er tal van bekende referenties online?

Kwaliteit is essentieel voor Wikipedia-inhoud die kan worden geraadpleegd, net als kwantiteit.

Het duurt meer dan één referentie om een ​​Wikipedia-pagina te maken. Veel meer. Bijvoorbeeld, een biografie van een levend persoon (we gaan ervan uit dat als je dit leest, je leeft) vereist webverwijzingen voor de meeste, zo niet alle gepresenteerde feiten. Wikipedia Editors zijn hier erg kieskeurig in.

Bijvoorbeeld een verklaring als: “John Smith is de CEO van Acme Roadrunner Food en werd geboren in Ventura, Californië op 5 juli 1964.” zou idealiter een of twee solide en verifieerbare referenties over die feiten vereisen.

Aanvaardbare referenties kunnen openbare geboorteaktes zijn op een overheidswebsite, een artikel over John Smith in een bekende en gerespecteerde publicatie, enz.

Een voorbeeld hiervan is de Wikipedia-pagina van Elon Musk, die talloze verwijzingen bevat. Ten minste een van de verwijzingen is naar Wired.com, een bekende technische publicatie.

Primaire versus betrouwbare Wikipedia-bronnen

Wat is een primaire Wikipedia-bron?

Primaire bronnen kunnen niet worden gebruikt voor nieuwe Wikipedia-artikelen (gebruikelijk). Volgens Wikipedia is een primaire bron origineel materiaal dat dicht bij een evenement staat en vaak een verslag is dat is geschreven door mensen die direct bij het onderwerp betrokken zijn. Een in eigen beheer uitgegeven website over u of uw merk is niet acceptabel als een referentie.

Voorbeelden van een primaire bron zijn de website van het onderwerp, een persbericht van het onderwerp, proxyverklaringen, patenten, enz.

Wat is een betrouwbare Wikipedia-bron?

Een betrouwbare Wikipedia-bron is een externe, gepubliceerde bron met een reputatie op het gebied van feitencontrole en nauwkeurigheid. Deze worden meestal beschouwd als “secundaire bronnen”. Voorbeelden van betrouwbare Wikipedia-bronnen zijn redelijk bekende en betrouwbare nieuwssites. Wetenschappelijke artikelen hebben waarde, maar artikelen die wetenschappelijke artikelen citeren zijn vaak beter.

Is Wikipedia een betrouwbare bron voor Wikipedia?

Nee. Wikipedia stelt zelf dat Wikipedia geen betrouwbare bron is. Wikipedia stelt het volgende:

“Wikipedia is geen betrouwbare bron voor citaten elders op Wikipedia. Omdat het door iedereen op elk moment kan worden bewerkt, kan alle informatie die het op een bepaald moment bevat vandalisme zijn, een werk in uitvoering of gewoon fout.”.

3. Hebben de referenties zelf een Wikipedia-pagina?

Als je een Wikipedia-pagina wilt maken, moet je notability hebben. Om op te vallen, moet u referenties hebben. In het ideale geval heeft elk van die sites die als referentie worden gebruikt, ook een eigen Wikipedia-artikel.

Wanneer een publicatie die als referentie wordt gebruikt al een eigen Wikipedia-pagina heeft, is de kans groter dat redacteuren die referentie als betrouwbaar beschouwen. Houd er rekening mee dat alleen een vermelding van het merk waarnaar wordt verwezen in een publicatie met een eigen Wikipedia-artikel niet voldoende is – het artikel waarnaar wordt verwezen moet nog steeds “over” het onderwerp gaan en niet slechts een voorbijgaande vermelding zijn.

Een publicatie met een eigen Wikipedia-pagina wordt over het algemeen wel vertrouwd, maar niet altijd. Neem bijvoorbeeld Fox News. In augustus 2020 stopte Wikipedia met het noemen van Fox News een betrouwbare bron. Om bedraad te citeren:

…een panel van Wikipedia-beheerders in juli verklaard dat Fox News niet langer als “algemeen betrouwbaar” zou worden beschouwd in zijn berichtgeving over politiek en wetenschap, en op die gebieden “met de nodige voorzichtigheid moet worden gebruikt om controversiële beweringen te verifiëren.

Toch betekent het bestaan ​​van een Wikipedia-pagina voor een publicatie in de meeste gevallen dat deze als betrouwbaar kan worden beschouwd. Nieuwe call-to-action

4. Wat zijn slechte Wikipedia-bronnen?

U kunt geen zwakke of “slechte” referentiebronnen gebruiken voor Wikipedia die u wilt maken. Slechte Wikipedia-verwijzingen omvatten het volgende:

 • Zelf gepubliceerd materiaal zoals de eigen website van het onderwerp (dit is gebruikelijk)
 • Fox News (beschouwd als “marginaal betrouwbaar”
 • Bijna alle sites die afhankelijk zijn van door gebruikers gegenereerde inhoud
 • Tabloidjournalistiek
 • Amazon-recensies
 • Reddit (iedereen kan posten op Reddit)
 • Blogspot.com (en de meeste blogsites)
 • Answers.com
 • Internationale zakelijke tijden
 • IMDB
 • WikiLeaks (soms)
 • OnderzoekGate
 • bezetten democraten
 • Medium.com
 • Quora
 • PR Nieuwsdraad

Bekijk dit artikel voor een meer uitputtende lijst met uitleg.

Moet u uw eigen Wikipedia-artikel maken?

Wikipedia-regels zeggen in wezen dat je geen eigen Wikipedia-pagina moet maken. Dit zou worden beschouwd als een belangenverstrengeling. Vanuit praktisch oogpunt is het toch moeilijk om je eigen Wikipedia-pagina te schrijven, want laten we eerlijk zijn; het is moeilijk om objectief over jezelf te zijn. Zelfgeschreven pagina’s lijken een bepaalde “geur” ​​te hebben.

Maar hier is de grote reden waarom u uw eigen pagina niet zou moeten publiceren. Als je je eigen Wikipedia-pagina schrijft en deze wordt verwijderd, is dat zo erg moeilijk om een ​​nieuwe pagina te krijgen – zelfs als je het de tweede keer goed doet. Waarom? Omdat het verdacht zal zijn.

Het maken van Wikipedia-pagina’s kan een beetje lijken op een mesgevecht. De persoon of personen die de pagina hebben verwijderd, zullen vrijwel zeker kijken of iemand de pagina in de toekomst weer probeert te openen. Dus zelfs als u zich zorgen maakt over onjuiste informatie over een bestaand artikel, denk dan twee keer na voordat u het zelf bewerkt.

Lees hier meer over Wikipedia-gerelateerde onderwerpen.

Veelgestelde vragen op Wikipedia

Kom ik in aanmerking voor een Wikipedia-pagina?

Er zijn vier dingen waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van de geschiktheid van Wikipedia. Ben je niet in staat? Staan er veel verwijzingen naar jou online? Hebben de referenties zelf een Wikipedia-pagina? Zijn de referenties van opmerkelijke bronnen? Als het antwoord op deze vragen nee is, kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor een Wikipedia-pagina.

Kan ik een Wikipedia-pagina over mezelf maken?

Dat kan, maar dat mag niet. Wikipedia-regels zeggen dat je geen eigen Wikipedia-pagina moet maken. Als u dat wel zou doen, zou er sprake zijn van belangenverstrengeling. Als je besluit er toch een te schrijven en het wordt verwijderd, is het erg moeilijk om een ​​nieuwe pagina te krijgen omdat je naam wordt gemarkeerd.

Waarom verwijdert Wikipedia pagina’s?

Elke dag verwijderen Wikipedia-editors en bots ongeveer 1.000 pagina’s. Ze verwijderen pagina’s die niet goed gevonden zijn, bevooroordeeld zijn of promotioneel van aard zijn.

Verder lezen

 • Wikipedia Biografieën van levende personen – Regels over levende personen Wiki-pagina’s.
 • Wat is een neutraal standpunt voor Wikipedia-pagina’s?
 • Hoe Wikipedia-pagina’s afbeeldingen gebruiken.
 • Wat is een betrouwbare bron voor een Wikipedia-artikel?
 • Wie zijn Wikipedia-editors? Demografie en meer.
 • Moet je je eigen Wikipedia-pagina bewerken?
 • Waarom een ​​WikiData-item maken, zelfs als u geen Wikipedia-pagina kunt krijgen.
 • Wikipedia-alternatieven

Plaats een reactie