Hoe invloed en autoriteit de geschiktheid van Wikipedia beïnvloeden

[ad_1]

 • Vraagt ​​u zich af hoe u een Wikipedia-pagina kunt krijgen? Notabele is een belangrijke eigenschap die Wikipedia gebruikt om te bepalen of een onderwerp of onderwerp de moeite waard is om een ​​eigen artikel in Wikipedia te hebben.
 • Opmerkzaamheid is het vermogen van het onderwerp om aandacht trekken op basis van zijn verdienste gedurende een aanhoudende, belangrijke periode.
 • Een onderwerp zou moeten zijn het primaire onderwerp van verschillende betrouwbare informatiebronnen opmerkelijk genoeg worden beschouwd om een ​​Wikipedia-pagina te hebben.
 • Opmerkelijkheid is niet hetzelfde als populariteit.

Wikipedia kan een echte uitdaging zijn voor iedereen die het platform probeert te gebruiken voor marketing- en promotiedoeleinden. De oprichters specifiek verbieden om Wikipedia als marketingplatform te gebruiken. Maar de populariteit en de alomtegenwoordige hoge rankings in zoekmachines trekken zowel marketeers als bedrijfseigenaren aan, hoewel slechts weinigen de vele valkuilen van Wikipedia kunnen beheersen. Hoewel veel factoren kunnen voorkomen dat een merk een nieuwe Wikipedia-pagina krijgt (zoals activistische redacteuren), is de grootste belemmering is een gebrek aan bekendheid.

Persberichten, goede recensies, “beste plek om te werken”-awards en betaalde plaatsingen worden niet als opvallend genoeg beschouwd om als referentie te gebruiken. In feite zal promotionele inhoud tegen u werken.

Om enige afstand te scheppen tussen die twee doelen, heeft Wikipedia een reeks notability-richtlijnen opgesteld die een onderwerp moet hebben om in aanmerking te komen voor zijn eigen artikel. Deze richtlijnen geven Wikipedia-editors een concrete methode om te bepalen of een onderwerp een op zichzelf staand artikel moet hebben, moet worden vermeld in een “hoofdartikel” of zelfs op het platform moet worden opgenomen (de meeste vallen in deze laatste categorie).

Nieuwe call-to-action

In dit artikel:

 • Wat betekent ‘opmerkzaamheid’ voor Wikipedia?
 • Hoe wordt een persoon of bedrijf opvallen?
 • Wat zijn de vereisten van Wikipedia voor het vaststellen van bekendheid?

Wat betekent notability op Wikipedia?

Voor de doeleinden van Wikipedia, notabele is een eigenschap die wordt gebruikt om te bepalen of een onderwerp of onderwerp de moeite waard is om een ​​eigen artikel te hebben.

Wikipedia is een encyclopedie en accepteert daarom niet zomaar inhoud. Onderwerpen van Wikipedia-artikelen moeten de aandacht verdienen van meerdere betrouwbare bronnen van derden en de informatie in de inhoud moeten verifieerbaar zijn.

De meeste particulieren en bedrijven komen niet in aanmerking voor een Wikipedia-pagina.

Dat weerhoudt iemand er niet van om er een in te dienen, maar hoogstwaarschijnlijk zal een van de volgende twee dingen gebeuren:

 1. Het nieuwe Wikipedia-artikel wordt niet gepubliceerd
 2. Het nieuwe artikel wordt snel verwijderd (verwijderde pagina’s zijn moeilijker een tweede keer te krijgen)

Er zijn grote groepen redacteuren wiens enige missie in het leven het verwijderen van artikelen lijkt te zijn. Velen worden bijgestaan ​​door verschillende soorten Wikipedia-bots.

Wat is opmerkelijk?

Wat maakt iemand opmerkelijk genoeg om op Wikipedia te worden opgenomen?

Veel personen of bedrijven kunnen opvallen door gedurende een lange periode de aandacht te trekken. Zeldzame nieuwsberichten of uitbarstingen van populariteit zijn meestal niet genoeg, tenzij ze sensationeel zijn.

Een snelle test

Bekijk het op deze manier, kun je een van de volgende voorbeelden over het merk eerlijk beantwoorden?

 1. __________ was het eerste bedrijf/persoon die __________ .
 2. Bedrijf/persoon is het enige bedrijf of persoon die __________ .
 3. Bedrijf/persoon heeft de __________ uitgevonden.

Het bovenstaande zijn de soorten vragen waar Wikipedia-editors naar op zoek zijn bij het bepalen van de bekendheid.

Natuurlijk heeft sensatiezucht ook zijn plaats. Als u bijvoorbeeld een gebouw ontwerpt en ontwikkelt, krijgt u niet zo snel een Wikipedia-pagina als u er een opblaast. Voor alle duidelijkheid: we raden u echter niet aan om dat te doen.

Over het algemeen wordt een bedrijf opmerkelijk genoeg om een ​​Wikipedia-pagina voor hun bedrijf te hebben door:

 • Regelmatig bijdragen leveren aan de branche
 • Aandachtswaardig maatschappelijk verantwoord ondernemen (goed of slecht)
 • Innoveren
 • Een impactvol of blijvend schandaal hebben
 • Aanhoudende en aandachtswaardige marktprestaties hebben
 • Op een andere manier opvallen voor een langere tijd

Opmerkzaamheid is niet tijdelijk, maar een langdurig vermogen van het onderwerp om de aandacht te trekken op basis van zijn eigen verdienste. Vaak zullen bedrijven en mensen onbedoeld een Wikipedia-artikel verdienen om een ​​reden die ze niet willen, zoals een schandaal.

Hoeveel bekendheid heb je nodig?

EEN noemen in een Forbes-artikel is lang niet genoeg. Maar een een heel artikel specifiek over een bedrijf of persoon in een bekende publicatie als Forbes of de New York Times is een goed begin. Maar zelfs dat is niet genoeg. Daarover later meer.

Hoe kom je in aanmerking voor een Wikipedia-pagina?

Als je opmerkelijk bent, hoe bewijs je dat dan?

Allereerst, veel mensen en bedrijfsleiders denken dat ze opvallen terwijl ze dat niet zijn. Bij Reputation X worden bijna dagelijks door executives gevraagd om te helpen bij het maken van een nieuwe Wikipedia-pagina. Ze geloven dat ze de opmerkelijke hebben, maar ze worden alleen vaak geciteerd. Ze zijn niet hetzelfde.

Je bent misschien populair of wint aan populariteit, maar als je geen bronnen kunt leveren die aan de noodzakelijke criteria voldoen, zal het moeilijk zijn om Wikipedia-editors ervan te overtuigen dat je het verdient om daar te zijn.

De meeste echt opmerkelijke bedrijven hoeven hun artikelen niet te schrijven of iemand te betalen om ze te schrijven, omdat redacteuren het al hebben gedaan. Maar bedrijven, merken en mensen die dat wel zijn bijna opvallend genoeg vaak doen.

Als u zich inspant om een ​​Wikipedia-pagina te krijgen wanneer u die niet nodig hebt, kunt u zich blootstellen aan negatieve aandacht en mogelijke reputatieschade, waardoor de kans kleiner wordt dat u in de toekomst een pagina krijgt. Dat klopt – als je een pagina maakt en deze wordt verwijderd, wordt het de tweede keer een stuk moeilijker. Do-overs worden afgekeurd in de wereld van Wikipedia.

Het model dat betaalde om een ​​Wikipedia-pagina te hebben

Reputatie X had ooit een klant die een bekend model was. De klant had iemand die beweerde een Wikipedia-editor op UpWork te zijn, $ 1.000 betaald om een ​​Wikipedia-pagina voor hem te bouwen.

Toen zijn pagina eenmaal op was, werd deze snel weer verwijderd. Er waren maanden verstreken, maar het was niet mogelijk om nog een pagina te plaatsen omdat Wikipedia-editors deze persoon zagen als iemand die betaalde om een ​​pagina te laten plaatsen.

Hoeveel bekendheid er in de tussenliggende maanden ook was behaald, de redactie stond hem niet toe nog een pagina te krijgen. Zijn fout was om een ​​willekeurig persoon online te betalen om het voor hem te bouwen zonder de maanden die nodig waren van tevoren om bekendheid op te bouwen.

Reputation X gebruikt een peer-reviewsysteem van echte Wikipedia-editors op hoog niveau om ervoor te zorgen dat de pagina klaar is voor prime time voordat er zelfs maar een nieuwe pagina wordt geprobeerd.

Dus als je vastbesloten bent om er een te maken, overweeg dan om eerst je merk te versterken om je te beschermen tegen de mogelijke weerslag.

Wikipedia-notabiliteitsgrafiek

Bekendheid en populariteit zijn niet hetzelfde

Opmerkzaamheid is de kwaliteit van aandacht of aandacht verdienen. Bekendheid is niet hetzelfde als populariteit. Je zou kunnen zeggen dat water opmerkelijk is omdat het de aandacht verdient, maar je zou water niet ‘populair’ of ‘beroemd’ noemen.

Veel obscure onderwerpen worden als opmerkelijk beschouwd zolang ze voldoen aan de notability-richtlijnen en niet worden uitgesloten door Wat Wikipedia niet is.

 • Wikipedia baseert de bekendheid op de beschikbare bronnen over het onderwerp.
 • Er moet een aanzienlijke dekking van het onderwerp zijn.
 • De bronnen moeten betrouwbaar zijn.
 • De bronnen moeten volledig onafhankelijk zijn van het onderwerp.

Als een onderwerp verifieerbare feiten heeft maar niet aan deze criteria voldoet, stelt Wikipedia voor om het onderwerp als onderdeel van een ander artikel op te nemen.

Water Wiki

Hoeveel referenties moet een Wikipedia-artikel hebben?

Er is geen vaste regel voor hoeveel referenties uw artikel als opmerkelijk moet worden beschouwd. Wat nodig is, is dat er geen origineel onderzoek nodig is om de inhoud van het artikel te leveren, omdat het al uitgebreid is behandeld.

Een vermelding van uw naam in een artikel is niet voldoende. Een onderwerp zou het moeten zijn hoofdonderwerp van verschillende betrouwbare informatiebronnen om als opmerkelijk genoeg te worden beschouwd om een ​​Wikipedia-pagina te hebben. Dit is in wezen de definitie van opmerkelijk, aangezien elke persoon of elk bedrijf dat het enige onderwerp is van meerdere artikelen, bijgevolg opmerkelijk is.

We raden aan om ten minste tien solide referenties beschikbaar voordat u probeert een pagina te maken. Meerdere publicaties uit dezelfde bron worden als één bron beschouwd.

Wat zijn voorbeelden van betrouwbare bronnen?

Bronnen kunnen gepubliceerde werken in welke vorm dan ook zijn, maar moeten verifieerbaar zijn en redactionele integriteit hebben, wat betekent dat ze eerlijk en ethisch zijn geschreven en dat hun bronnen op hun beurt eerlijk en ethisch zijn.

Wikipedia raadt het gebruik van secundaire bronnen aan, zoals kranten, boeken, tijdschriften, tv, documentaires, rapporten, wetenschappelijke tijdschriften, enz., omdat deze “het meest objectieve bewijs leveren van bekendheid”.

Reputatie X suggereert dat betrouwbare bronnen niet alleen “over” het onderwerp gaan, maar dat de publicatie waarop het bronmateriaal al een eigen Wikipedia-pagina heeft. Deze snelle test kan je een hoop kopzorgen besparen als je ruzie maakt met Wikipedia-editors.

Wat zijn gegevensbronnen van derden?

Wikipedia vereist dat bronnen “onafhankelijk van het onderwerp” zijn, wat betekent dat ze van derden zijn. Iets wordt als ‘derde partij’ beschouwd als het in een bepaalde situatie niet verbonden is met een van de primaire partijen, maar zijn eigen kennis of dienst bijdraagt ​​aan de situatie.

Uw website is geen betrouwbare externe bron voor Wikipedia. Evenmin is een persbericht, blogpost of weinig bekende online publicatie.

Idealiter zouden bronnen niet gelieerd moeten zijn hoe dan ook met het onderwerp van het artikel. Deze vereiste sluit advertenties, persberichten, autobiografieën en de website van het onderwerp uit als bronnen.

Onderwerpspecifieke richtlijnen voor notities

Voor sommige onderwerpen kunnen SNG’s (vakspecifieke notabiliteitsrichtlijnen) worden gebruikt in plaats van de algemene richtlijnen. Deze alternatieve criteria zijn gebaseerd op consensus om op zichzelf staande artikelen mogelijk te maken die anders misschien niet in aanmerking zouden komen.

Wetenschappers kunnen bijvoorbeeld vaak in aanmerking komen voor een op zichzelf staand artikel als ze een prestigieuze academische prijs of onderscheiding hebben ontvangen op nationaal of internationaal niveau. Andere voorbeelden van categorieën met SNG’s zijn:

 • Astronomische objecten
 • Boeken
 • Evenementen
 • Films
 • Geografische kenmerken
 • Media
 • Muziek

Hoe notability wordt toegepast op een nieuw artikel

Bij het bepalen van notability is de status van citatie in het artikel niet relevant zolang bronnen bekend en beschikbaar zijn. Notability-richtlijnen zijn niet van toepassing op de inhoud van een artikel, alleen op het onderwerp zelf. De inhoud van het artikel heeft geen invloed op de bekendheid.

Veelgestelde vragen over de bekendheid van Wikipedia

Moet je beroemd zijn om een ​​Wikipedia-pagina te hebben?

Wikipedia baseert de behoefte aan een op zichzelf staand artikel op notability. Bekendheid is iets anders dan roem. Notability betekent dat een onderwerp belangrijk is en op zichzelf in staat is om aandacht te trekken. Hoewel de meeste bekende onderwerpen in die categorie zouden vallen, kan een onderwerp opvallen zonder beroemd te zijn.

Kan ik een Wikipedia-pagina voor mijn bedrijf maken?

Technisch gezien wel. U kunt een Wikipedia-pagina voor uw bedrijf maken, maar dat betekent niet dat u dat moet doen. Wikipedia heeft richtlijnen die auteurs en redacteuren ontmoedigen om over hun eigen bedrijf te schrijven, en alle artikelen of bewerkingen die een belangenconflict lijken te veroorzaken, zullen snel worden verwijderd en het account kan mogelijk worden verbannen.

Kan ik een Wikipedia-pagina voor mezelf maken?

Net als bij bedrijven, geeft Wikipedia er de voorkeur aan dat auteurs en redacteuren hun eigen artikelen niet schrijven of bewerken. Wanneer andere redacteuren ontdekken dat u uw artikel hebt gemaakt of bewerkt – wat zij kunnen en zullen doen door uw geregistreerde IP-adres te volgen en andere zeer bekwame onderzoekstechnieken te gebruiken – kan uw account worden verbannen en wordt uw inhoud hoogstwaarschijnlijk verwijderd. Berichten over uzelf of uw bedrijf kunnen ook redacteuren aantrekken die de inhoud zullen wijzigen op een manier die uw reputatie schaadt.

Plaats een reactie