Hoe reputatiefirma’s vals spelen

[ad_1]

Hoogtepunten

  • De meeste reputatiemanagementtactieken zijn ethisch omdat ze de beschikbare informatie over een bedrijf proberen te beheren zonder misleiding.
  • Er zijn verschillende manieren waarop een organisatie zich kan bezighouden met onethisch reputatiebeheer, waaronder astroturfing, neprecensies, website-eigendom met een negatieve reputatie, DDoS-aanvallen en het genereren van vals nieuws over concurrenten.

Echt reputatiemanagement omvat het kennen, corrigeren en balanceren van informatie over een persoon of bedrijf online.

Helaas zijn er enkele tactieken die dubieuze reputatiemanagementbedrijven gebruiken om snelle resultaten te krijgen of mensen op te lichten in hun diensten. De meest voorkomende schending van de ethiek wordt misschien het minst besproken, simpelweg omdat ze heel slecht zijn in wat ze doen. Onze ervaring is dat de meeste bedrijven die zeggen dat ze reputatie beheren, nachtelijke operaties zijn.

Hieronder staan ​​enkele onethische reputatiepraktijken.

Secties

  • Astroturfen
  • Sokpoppenspel
  • Valse recensies en beoordelingen
  • Eigendom van geheime mugshot-website
  • DDoS-aanvallen
  • Bedrijfsinformatie fabriceren
  • Onjuiste of negatieve informatie over concurrenten genereren
  • Veelgestelde vragen over ethisch reputatiebeheer

Astroturfen

Astroturf is nepgras. Astroturfing is een nep-grassroots-beweging.

Wanneer een beweging of een doel een inspanning van de basis lijkt te zijn, maar in werkelijkheid een persoon of organisatie heimelijk financiert om een ​​boodschap voor hun eigen voordeel te verspreiden, wordt dit astroturfing genoemd.

Astroturfing verbergt de financiële connectie van een organisatie voor een ogenschijnlijk basisinspanning, zodat de oorzaak eruit ziet alsof het organisch is gegroeid. Dit wordt gedaan om meer mensen erbij te betrekken, wat op zijn beurt een gemeenschapsgevoel achter de zaak genereert.

Campagnes voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kunnen soms ruiken naar astroturfing. een recent rapport in Bloomberg toont aan dat bedrijven die enkele van de grootste beloften aan Black Lives Matter hebben gedaan, de minste zwarte werknemers hebben.

Zijn influencers aan het astroturfen?

Het gebruik van betaalde influencers kan ook een beetje op astroturfing lijken, omdat een bedrijf een influencer betaalt in de hoop dat hun volgers een positief sentiment ten opzichte van het bedrijf of zijn praktijken zullen ondersteunen.

De FTC regelt getuigenissen en aanbevelingen in advertenties en breidde de definities ervan uit met sociale media en mond-tot-mondreclame. Astroturfing is dus niet alleen onethisch, maar kan ook resulteren in een boete van $ 16.000 per dag als het een verkeerde voorstelling geeft van de betrokkenheid van een bedrijf bij een doel als onderdeel van uw marketingstrategie.

Sokpoppenspel

Sokkenpoppenspel is een tactiek die vaak wordt geassocieerd met bedrog op sociale media. Wikipedia verwijst naar sokpoppen als elke ‘online identiteit die wordt gebruikt voor misleiding’.

Sokkenpoppenspel heeft vaak betrekking op het aanmaken van meerdere accounts op een platform om op bedrieglijke wijze deel te nemen aan een online community of om meer dan eens op iets te stemmen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld meerdere accounts aanmaken om nep-positieve recensies voor een product te genereren om het product op bedrieglijke wijze populair en geliefd te laten lijken. Dit is het geval geweest met Amazon-recensies. Sommige onethische reputatiebedrijven zijn gespecialiseerd in neprecensies.

Met sokpoppen kan het lijken alsof een merk een leger supporters achter zich heeft, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Omdat het regelrechte misleiding omvat, is het geen grote verrassing dat dit een onethische strategie voor reputatiebeheer is.

Vlees poppenspel

Vleespoppenspel is vergelijkbaar met sokpoppenspel, behalve dat de mensen die de beoordelingen doen echt zijn. Als je je vriend bijvoorbeeld zou vragen om een ​​goede recensie op Amazon te schrijven voor je nieuwe boek, gebruik je een vleespop.

Valse recensies en beoordelingen

Over recensies gesproken…

Het ontvangen van authentieke, legitieme online beoordelingen van klanten is een effectieve manier om de waarde van uw bedrijf en de ervaringen van uw klanten te laten zien bij het gebruik van uw producten en diensten.

Er is niets onethisch aan het opvragen van beoordelingen van klanten. Wanneer u beoordelingen van niet-klanten opvraagt ​​of onethische tactieken gebruikt om beoordelingen te krijgen, kan dit gebied van reputatiebeheer een probleem worden.

Bedrijven die naar de top van online rankings willen stijgen, gebruiken soms neprecensies en beoordelingen om daar te komen. Meer dan 80 procent van de consumenten heeft het afgelopen jaar een neprecensie gelezen.

De meeste mensen weten niet wanneer ze neprecensies lezen. Sommige onsmakelijke reputatiemanagement- of digitale marketingbureaus positioneren hun diensten om een ​​bedrijf “snel” veel positieve recensies te krijgen. Maar dit zijn geen beoordelingen van eerdere klanten. Ze zijn vaak volledig verzonnen.

En toch, wanneer een bedrijf met reputatieblunders wordt geconfronteerd en snel online moet worden opgeschoond, zien deze bedrijven die snelle resultaten beloven er behoorlijk aantrekkelijk uit.

Evenzo is het onethisch om uw werknemers te vragen positieve recensies of beoordelingen over uw bedrijf te schrijven alsof ze een klant zijn. Maar hen vragen om eerlijke beoordelingen te schrijven, zowel positief als negatief, is ethisch verantwoord.

Grafiek met het aantal onbetrouwbare beoordelingen per productcategorie.

Geheim negatief website-eigendom

Mugshot-publicatie- en ripoff-websites zijn soms in het geheim eigendom van reputatiebeheerbedrijven. details naar roddelbladen en andere online sites. Vervolgens neemt een reputatiemanagementbedrijf contact op met het individu en vertelt hen dat (tegen betaling natuurlijk) het reputatiemanagementbedrijf de informatie kan laten verwijderen.

Het bedrieglijke van deze tactiek is dat het zogenaamde reputatiemanagementbedrijf ook de eigenaar is van de mugshot publishing-website. Natuurlijk kunnen ze de informatie van het internet laten verwijderen – ze plaatsen het daar zelf om nieuwe klanten te lokken door middel van misleidende praktijken.

Websites verzoeken om ongunstige, verkeerd toegeschreven of onware informatie over u of uw bedrijf van internet te verwijderen, is geen onethische praktijk. Het is pas wanneer deze bedrijven het probleem zelf creëren en vervolgens beweren het voor de klant op te kunnen lossen zonder hun aandeel erin te onthullen, dat het onethisch wordt.

DDoS-aanvallen

Een gedistribueerde denial of service (DDoS)-aanval schaadt de reputatie van een bedrijf bij zijn klanten omdat het een site uit de lucht kan halen. Een DDoS-aanvalsstrategie begint met een netwerk van computers en apparaten die een hacker infecteert met malware. Dankzij de malware kan de hacker de apparaten besturen.

De hacker stuurt vervolgens al die apparaten naar hetzelfde IP-adres (bijvoorbeeld de website van een bedrijf), waardoor dat netwerk wordt overspoeld. Wanneer echte klanten dat IP-adres bezoeken, krijgen ze een denial-of-service-melding.

Dit kan de echte klanten van streek maken en zo het bedrijf schaden. Bovendien, als de site van het bedrijf te lang niet beschikbaar is, kan dit ook zijn zoekrangschikking in Google schaden.

Deze aanvallen zijn zo goed georkestreerd omdat het echte apparaten betreft. Dit maakt het een uitdaging om het verschil te zien tussen echt verkeer en het verkeer van de DDoS-aanval.

Slachtoffer worden van een dergelijke aanval kan ernstige gevolgen hebben voor de reputatie van uw bedrijf, wat de reden kan zijn waarom deze hackers zich op u richten. Het is het tegenovergestelde van reputatiemanagement; het is een kwaadaardige tactiek om een ​​bedrijf neer te halen.

Bedrijfsinformatie fabriceren

Valse verkoopcijfers of anderszins valse bedrijfsinformatie is ook bedrieglijk. Een persbericht of jaarverslag rondsturen met opzettelijk valse informatie om de resultaten van uw bedrijf te verbeteren, is hoogst onethisch.

Hoewel een jaarverslag of driemaandelijks verkooprapport wonderen kan doen voor de bedrijfsreputatie, moet het altijd zorgvuldig worden doorgelicht en onderzocht om 100 procent nauwkeurigheid te garanderen. Als iemand ontdekt dat je valse informatie hebt gepubliceerd, zal dat veel meer schade toebrengen aan je reputatie dan het vrijgeven van de werkelijke cijfers – hoe slecht je echte verkoopcijfers ook zijn.

Onjuiste of negatieve informatie over concurrenten genereren

Wanneer er slecht nieuws over een bedrijf naar buiten komt, kunnen de beurskoersen negatief worden beïnvloed. Stelt u zich eens voor dat u wist dat een aandeel op het punt stond te tanken. Je zou short gaan op het aandeel. Welnu, als u een derde partij bent die een nepnieuwsoperatie beheert, kunt u dit relatief straffeloos doen. Het slechte nieuws hoeft niet lang te bestaan, het moet alleen een beetje viraal gaan.

Het is een ethische marketingpraktijk om te wijzen op verschillen tussen wat u aanbiedt en wat uw concurrentie biedt. Het vrijgeven van onware propaganda of informatie gericht op het schaden van uw concurrenten is echter verre van ethisch.

Evenzo is het plaatsen van nep-negatieve beoordelingen om de reputatie van uw concurrent naar beneden te halen ook uiterst onethisch. Toch gebeurt het. Een onderzoek toonde aan dat grote hotels in de buurt van boetiekhotels lagere beoordelingen hadden dan die zonder boetiekconcurrenten in de buurt. Waarom? De boutique-concurrenten plaatsten neprecensies voor de grotere hotels in de hoop dat klanten in plaats daarvan de kleinere hotels zouden kiezen.

Veelgestelde vragen over ethisch reputatiebeheer

Wat doet een reputatiemanager?

Reputatiemanagers beschermen de reputatie van een persoon of bedrijf door te controleren welke informatie er over die persoon of dat bedrijf beschikbaar is. De tactiek omvat het doordrenken van het internet met echte en waarheidsgetrouwe informatie over het individu of bedrijf om positieve details naar boven te halen en negatieve details te verminderen. Reputatiemanagers houden toezicht op veel praktijken, van public relations tot SEO-reputatiebeheer.

Is het nodig om uw online reputatie te beheren?

Ja, vooraanstaande personen en bedrijven moeten tijd en aandacht besteden aan ethisch online reputatiemanagement. Omdat consumenten zoveel online onderzoek doen voordat ze een aankoop doen – in de winkel of online – is het van cruciaal belang om uw reputatie te beheren.

Waarom is uw online reputatie belangrijk?

Uw online reputatie is direct van invloed op uw geloofwaardigheid. Vertrouwen opbouwen bij bedrijven en consumenten begint met open en eerlijke communicatiestrategieën en het bieden van de mogelijkheid aan uw klanten om hun feedback met u te delen. Het beheren van en reageren op die openbare feedback kan van invloed zijn op uw succes.

Plaats een reactie