Hoe Wikipedia anoniem te bewerken

[ad_1]

Hoogtepunten:

 • Iedereen kan wijzigingen aanbrengen in Wikipedia, maar dat betekent niet dat u dat moet doen. Wikipedia gebruikt kunstmatige intelligentie om belangenverstrengeling op te sporen.
 • Hoewel het mogelijk is om anoniem te bewerken op Wikipedia, kun je je niet volledig verbergen dankzij apparaatvingerafdrukken en het volgen van IP-adressen.
 • In veel gevallen is het bewerken onder een gebruikersnaam eigenlijk anoniemer dan het vermijden van inloggen, omdat het je IP-adres niet openbaar weergeeft (hoewel Wikipedia-beheerders het kunnen zien).

Iedereen kan Wikipedia bewerken. Maar alleen omdat u de pagina kunt bewerken, betekent niet altijd dat u dat ook moet doen, vooral niet als het over u of uw bedrijf gaat.

Dit zou een “belangenconflict” of COI in Wiki-taal zijn, waar Wikipedia sterke negatieve gevoelens over heeft. Maar veel mensen willen nog steeds hun eigen pagina’s, of die van hun merk, bewerken en zoeken naar manieren om Wikipedia anoniem te bewerken om detectie te voorkomen. Anderen vinden het gewoon eng om de hele tijd gevolgd te worden.

Nieuwe call-to-action

In welk kamp je ook terechtkomt, hier is wat je moet weten over het anoniem bewerken van Wikipedia:

 • Zonder een account kan Wikipedia nog steeds zien wie wijzigingen heeft aangebracht door wat basisinformatie over u of uw bedrijf vast te leggen met behulp van wat wordt genoemd apparaat vingerafdrukken.
 • Volgens Wikipedia”EEN apparaat vingerafdruk of machine vingerafdruk is informatie die wordt verzameld over de software en hardware van een computerapparaat op afstand met het oog op identificatie.”
 • Geavanceerde tools kunnen uw IP-adres, browsertype, schermresolutie en meer (hieronder besproken) identificeren wanneer u anoniem bewerkt, wat betekent dat u zich niet volledig kunt verschuilen achter anonieme bewerkingen. Wanneer uw machine elders en op andere tijden andere bewerkingen uitvoert, weet Wikipedia of u niet beschermd bent.

wikipedia revisie histor.001 (1)

Wat is device fingerprinting en hoe werkt het?

Met apparaatvingerafdrukken wordt een apparaat of browser geïdentificeerd door informatie te verzamelen over de unieke configuratie ervan. Om een ​​beeld te krijgen van uw apparaat en van wie u bent, verzamelen apparaatvingerafdrukservices verschillende gegevenspunten over uw computer om een ​​unieke digitale “vingerafdruk” te maken.

Deze datapunten omvatten:

 • Uw IP-adres
 • Browser-plug-ins geïnstalleerd
 • Uw tijdzone
 • Geïnstalleerde lettertypen
 • Tijdstempel
 • Flash-gegevens van uw Flash-plug-in
 • HTTP-verzoekheaders
 • Silverlight-gegevens
 • Tekenreeks voor gebruikersagent
 • Mime-types

browser versus mobiele app

Apparaatvingerafdruktrackers zijn stukjes code die al deze informatie verzamelen en rapporteren om deze samen te stellen om u op verschillende websites of webpagina’s te identificeren. Zodra de tracker deze informatie heeft, creëert deze een unieke vingerafdruk van wie u bent om geavanceerdere tracking mogelijk te maken dan cookies ooit zouden kunnen bieden. Het kent misschien uw naam niet, maar het kent uw computer.

Om deze ingewikkelde trackingmethode te vermijden, kunt u plug-ins downloaden die helpen voorkomen dat websites een digitale vingerafdruk voor u verzamelen. Maar deze blokkerende apparaten sturen vaak rode vlaggen naar Wikipedia als iemand die misschien probeert hun acties te verdoezelen. Dit kan leiden tot een “sokpoppenonderzoek” waardoor je verbannen kunt worden.

Hoe Wikipedia anoniem te bewerken

Het bewerken van een Wikipedia-pagina is eenvoudig. Ga gewoon naar de bovenkant van de pagina en klik op het tabblad “Deze pagina bewerken”. Of u kunt een specifieke sectie in het artikel bewerken door boven aan die kop op “bewerken” te klikken.

Als u niet bent aangemeld bij een Wikipedia-account, is uw bewerking technisch anoniem, maar is deze nog steeds gekoppeld aan uw IP-adres en wordt er nog steeds een vingerafdruk van u genomen.

Ga naar het huis van je vrienden

Als je wilt bewerken zonder al te veel weg te geven, gebruik dan de computer van iemand anders vanaf een woonadres – niet een Starbucks. Met andere woorden, ga naar de plaats van je vrienden en maak een account aan met hun computer. Nadat u bent ingelogd met het nieuwe account, voert u de gewenste bewerkingen uit. Log vervolgens uit van hun computer en gebruik die computer of Wikipedia-account nooit meer. Dit maakt je niet onzichtbaar, maar het elimineert wel de mogelijkheid om je te volgen of digitale vingerafdrukken te nemen. U kunt teruggaan naar uw huis of kantoor en Wikipedia normaal gebruiken zonder dat uw identiteit aan de bewerking is gekoppeld.

Automatisch bevestigd worden

Maar naar het huis van je vrienden gaan lost niet alle problemen op. Het tijdelijke account dat u zojuist hebt gebruikt, heeft slechts één bewerking uitgevoerd. Dit glimmende nieuwe account is niet “bevestigd”. Maar voer nog een paar bewerkingen uit over een paar dagen en het account wordt “autobevestigd”. Wikipedia zegt dit “…de meeste Engelse Wikipedia-gebruikersaccounts die meer dan vier dagen oud zijn en ten minste 10 wijzigingen hebben aangebracht (inclusief verwijderde bewerkingen) worden als automatisch bevestigd beschouwd.

Veel pagina’s op Wikipedia kunnen niet worden bewerkt zonder op zijn minst automatisch te worden bevestigd, maar het is over het algemeen ook minder verdacht als uw account automatisch wordt bevestigd.

Residentiële IP’s

De meeste betaalde Wikipedia-editors (let op: Reputation X heeft precies nul betaalde Wikipedia-editors op de loonlijst) hebben veel accounts. Elk account is gekoppeld aan een residentieel IP-adres. Een residentieel IP-adres is een IP-adres dat eerder in iemands appartement of huis is gebruikt en opnieuw is toegewezen, meestal in blokken. Residentiële IP’s zijn duurder dan normale dynamische IP’s die u mogelijk van uw kabelprovider krijgt. Maar ze worden gebruikt om technologieën zoals Wikipedia te omzeilen.

Lange geschiedenis, zelden gebruikt

Het andere dat betaalde redacteuren gemeen hebben, in ieder geval de goede, zijn accounts met een lange geschiedenis. Goedkope Wikipedia-editors zullen je betrappen omdat ze zoveel nieuwe accounts doorbranden en hun IP’s niet verbergen dat je ze bijna vanuit de ruimte kunt zien. Maar deskundige Wikipedia-editors worden zelden betrapt omdat ze een groot aantal accounts hebben, elk gekoppeld aan een specifiek IP-adres voor thuisgebruik, die honderden of duizenden bewerkingen hebben uitgevoerd. Een op de honderd is misschien een subtiele betaalde bewerking. Ze zijn erg moeilijk te herkennen.

Kennis van zaken

Goede redacteuren hebben inhoudelijke expertise en dat geldt ook voor hun accounts. Eén account kan voornamelijk gericht zijn op financiële diensten en honderden of duizenden deskundige bewerkingen op gerelateerde pagina’s hebben. Een andere zou over NASCAR kunnen gaan. Sommige accounts zijn gespecialiseerd in biografieën van levende personen. Je krijgt het beeld.

Wat als ik Wikipedia bewerk vanaf een openbaar apparaat of internettoegangspunt?

Bewerken vanaf een openbare computer – zoals die beschikbaar zijn in een bibliotheek of internetcafé – zal het voor Wikipedia moeilijker maken om u te volgen, maar het roept wel rode vlaggen op. In deze gevallen zal Wikipedia heel weinig specifiek over jou weten en alleen de wijzigingen zien die je op de Wikipedia-pagina hebt aangebracht. Houd er rekening mee dat er databases beschikbaar zijn die de IP-adressen van Starbucks en andere openbare wifi-netwerken loggen. Wikipedia gebruikt deze.

Dat wil niet zeggen dat het een goed idee is om een ​​openbaar apparaat te gebruiken om wijzigingen in Wikipedia aan te brengen. Deze wijzigingen zullen waarschijnlijk nog steeds serieuzer worden onderzocht dan wijzigingen die het platform kan herleiden tot een specifieke persoon of gebruikersnaam.

Kun je Wikipedia bewerken zonder een account?

Ja, in de meeste gevallen kunt u informatie aan Wikipedia toevoegen zonder een account. Sommige Wikipedia-pagina’s zijn echter beveiligd, wat betekent dat alleen de topeditors wijzigingen aan die pagina’s kunnen aanbrengen. Als een pagina is beveiligd, heeft deze het pictogram van een slot rechtsboven op de pagina. Een voorbeeld is hieronder weergegeven.

Beveiligd Wikipedia-pictogram

Als u probeert een account aan te maken dat uw identiteit maskeert, alleen om wijzigingen aan te brengen in pagina’s over u of uw bedrijf (ook wel bekend als het aanmaken van een ‘sokkenpop’-account), wordt uw account vaak nog steeds gemarkeerd, tenzij het zeer zorgvuldig wordt gedaan. Wikipedia logt elke bewerking op een pagina die een account maakt en elke pagina die een account maakt, wat betekent dat het voor het algoritme relatief eenvoudig is om belangenverstrengeling of sokpopbewerkingen op te sporen.

Kun je Wikipedia bewerken met een VPN?

Een VPN is een virtueel particulier netwerk. Het verbergt uw IP-adres door een “tunnel” door het internet te maken van uw machine naar een andere.

Technisch gezien ja, u kunt een Wikipedia-bewerking uitvoeren met behulp van een VPN, maar Wikipedia kan uw account markeren. Elke vorm van anonimiserende proxyservers stuurt rode vlaggen naar Wikipedia dat uw account niet betrouwbaar is. Een voorbeeld hiervan is wanneer u een Wikipedia-artikel probeert te bewerken met de TOR-browser. TOR stuurt IP’s van machine naar machine over de hele wereld om uw identiteit te verbergen. Maar Wikipedia kan duidelijk zien of een IP, of “knooppunt”, van TOR is.

Het gebruik van dergelijke tactieken kan ervoor zorgen dat u niet kunt bewerken totdat u de verbinding met het anonieme netwerk verbreekt. Het platform gebruikt dit systeem om vandalisme en onjuiste bewerkingen op Wikipedia-pagina’s te voorkomen.

Het gebruik van de “vriend”-methode hierboven of residentiële IP’s kan u helpen uw anonimiteit te behouden.

Waarom is mijn IP-adres geblokkeerd voor het bewerken van Wikipedia?

Zelfs als het je lukt om anoniem een ​​Wikipedia-pagina te bewerken, weet dan dat Wikipedia nog steeds je bewerkingen met elkaar verbindt en ze als geheel beoordeelt. Als het platform merkt dat je te veel ongepaste bewerkingen hebt uitgevoerd, kan het je ervan weerhouden om te bewerken.

Onjuiste bewerkingen zijn een squishy term. Het kan betekenen dat uw bewerkingen vergelijkbaar zijn met die van betaalde bewerkingsboerderijen (sokpoppenboerderijen). Het kan betekenen dat het IP-adres dat u gebruikt naar het algoritme visachtig ruikt. Het kan zelfs de pagina zijn die u probeert te bewerken. Wikipedia-editors zetten soms zogenaamde “honeypots” op om betaalde editors in de val te lokken. Iedereen die de pagina probeert te bewerken, wordt onmiddellijk verdacht van verhoogde controle.

Wat doet Wikipedia? Ze gebruikers en IP-adressen die vermoedelijke ongepaste wijzigingen aanbrengen of het redactionele beleid schenden – veel onschuldige mensen raken verstrikt in dit net, maar spam is een groot probleem op Wikipedia en de redacteuren proberen het voor het grootste deel gewoon te beschermen. Houd er rekening mee dat om de integriteit van de informatie die het platform biedt te beschermen, het soms gebruikers en IP-adressen blokkeert om te maken toekomst bewerkingen ook.

Hoe weet je of je bent geblokkeerd? U krijgt een bericht dat er als volgt uitziet wanneer u probeert te bewerken:

wikipedia blok

Hoe gemakkelijk is het om mijn IP-adres naar mijn locatie te volgen?

Wikipedia geeft toe dat mensen die gebruikersnamen maken eigenlijk anoniemer zijn dan degenen die anonieme bewerkingen uitvoeren die aan hun IP-adres zijn gekoppeld. Dat komt omdat je IP-adres uniek is en het vrij duidelijk maakt wie de wijziging heeft aangebracht voor iedereen die de bewerkingsgeschiedenis van een pagina bekijkt, niet alleen voor Wiki-beheerders.

Na de presidentsverkiezingen van 2016 heeft Justin Blinder een applicatie gemaakt met de naam Wikipedia Was Here. Het toonde de Google Maps-afbeelding voor een gebruiker op basis van hun IP-adres, wat aantoont hoeveel anonimiteit gebruikers zonder gebruikersnamen eigenlijk hebben op Wikipedia. Het programma toont screenshots van gebouwen zoals huizen waar de bewerkingen blijkbaar vandaan kwamen.

De realtime feed toonde de wijzigingen die een IP-adres in Wikipedia had aangebracht naast de Google Maps-informatie. Blinder probeerde soms meer bewustzijn te creëren voor het gebrek aan integriteit op Wikipedia.

Wikipedia anoniem bewerken Veelgestelde vragen

Kun je Wikipedia anoniem bewerken?

Technisch gezien kun je Wikipedia niet volledig anoniem bewerken. Wikipedia houdt bewerkingen bij in de gebruikersnaam van de editor, maar als je niet inlogt, kan Wikipedia je nog steeds volgen op basis van je IP-adres of vingerafdrukken van het apparaat. Als u bewerkingen uitvoert vanaf een openbaar apparaat, een VPN gebruikt of anderszins heimelijk anoniem probeert Wikipedia te bewerken, kan Wikipedia uw bewerkingen aan extra controle onderwerpen, uw account markeren of u blokkeren voor bewerking.

Wat gebeurt er als je Wikipedia ten onrechte bewerkt?

Het bewerken van Wikipedia met valse informatie schaadt de integriteit van de online encyclopedie. En als u regelmatig ten onrechte informatie bewerkt, kan Wikipedia uw gebruikersnaam en IP-adres blokkeren voor toekomstige bewerkingen. Te veel valse bewerkingen op dezelfde Wikipedia-pagina kunnen er ook toe leiden dat de encyclopedie mensen ervan weerhoudt om die pagina te bewerken, tenzij ze topredacteuren zijn.

Kun je zien wie Wikipedia bewerkt?

Ja, u kunt op het tabblad Geschiedenis bovenaan elke Wikipedia-pagina klikken om een ​​volledige bewerkingsgeschiedenis voor dat item te zien. U zult zien wie de pagina heeft gemaakt en alle bewerkingen die andere mensen hebben bijgedragen, gerangschikt op gebruikersnaam of IP-adres.

Plaats een reactie