Is Wikipedia betrouwbaar? Zeven gratis Wikipedia-alternatieven.

[ad_1]

Er zijn veel gratis online encyclopedieën om aan verschillende behoeften te voldoen en je hebt misschien meer keuzes dan je had verwacht. Hier is een lijst met zeven gratis Wikipedia-alternatieven.

Wikipedia is een uitstekende plek om informatie te zoeken, maar veel onderzoekers voelen zich niet op hun gemak om het als bron te noemen vanwege het open bijdragemodel – met andere woorden, iedereen kan Wikipedia bewerken. Ze hebben alleen niet het gevoel dat Wikipedia een betrouwbare informatiebron is, terwijl een bron als Britannica over het algemeen wel betrouwbaar is.

Secties van dit artikel

 • Is Wikipedia de enige Wiki?
 • Waarom is Wikipedia zo populair?
 • Is Wikipedia betrouwbaar?
 • Is er een alternatief voor Wikipedia?
  • Encyclopedia Britannica Online
  • Scholarpedia
  • Encyclopedia.com
  • Info alstublieft
  • Conservapedia
  • Deletiepedia
  • Wereldboekenencyclopedie

Is Wikipedia de enige Wiki?

Een wiki is gewoon een samenwerkingswebsite of software waarmee gebruikers pagina’s en inhoud kunnen maken en bewerken. Wiki komt van het Hawaiiaanse woord “wiki-wiki” wat “snel” betekent.

De eerste erkende wiki werd in 1994 gecreëerd om de uitwisseling van ideeën door een groep softwareontwerpers mogelijk te maken. Sindsdien zijn er in de online wereld talloze wiki’s van alle soorten en maten gegenereerd.

Hoewel Wikipedia verreweg de bekendste is, zijn er veel kleinere wiki’s voor meer specifieke onderwerpen. Er is een op Star Trek gebaseerde KlingonWiki en zelfs een gewijd aan sandwiches.

Er zijn andere bredere wiki-sites gewijd aan encyclopedische informatie, maar de meest populaire is ongetwijfeld Wikipedia.

Waarom is Wikipedia zo populair?

Sinds de lancering in 2001 is Wikipedia uitgegroeid tot de grootste online encyclopedie met 6,5 miljoen artikelen en groeit het.

 • Wikipedia domineert het internet en heeft snel vrienden gemaakt met Google. Er zijn een paar belangrijke factoren die ervoor zorgen dat Wikipedia-artikelen bovenaan de zoekresultaten komen te staan:
 • Aan de technische kant is Wikipedia snel en slank.
 • Wikipedia laadt zelden traag of ervaart downtime.
  Wikipedia wordt regelmatig bijgewerkt omdat individuen de mogelijkheid krijgen om inhoud te herzien.

Is Wikipedia betrouwbaar?

In zijn poging om “iedere persoon op de planeet … gratis toegang te geven tot de som van alle menselijke kennis”, is mede-oprichter Jimmy Wales bijna geslaagd. Dezelfde factoren die Wikipedia tot een superster van zoekmachines maken, stellen echter ook de neutraliteit of regelrechte waarheid van de inhoud in twijfel. Vanwege het open contributiemodel voelen veel onderzoekers zich niet op hun gemak om Wikipedia als bron te noemen. Sterker nog, veel onderwijsinstellingen staan ​​het niet toe.

De prevalentie van nepnieuws en verkeerde informatie heeft ertoe geleid dat we allemaal kritisch zijn over wat we online lezen, inclusief wat we tegenkomen op Wikipedia. We kunnen erop vertrouwen dat Wikipedia een weddenschap afsluit over de vraag of Abraham Lincoln de 15e of 16e president was (Wikipedia zal bevestigen dat hij de 16e was), maar serieus onderzoek moet worden toegeschreven aan geverifieerde professionals en academici, aangezien Wikipedia soms als onbetrouwbaar wordt beschouwd.

Is er een alternatief voor Wikipedia?

Als u ijzersterke informatie van een deskundige of geleerde nodig heeft, wilt u misschien uw vertrouwen stellen in een professionelere, doorgelichte bron. Of als je merkt dat de opvattingen van Wikipedia-editors een bepaalde agenda over sommige onderwerpen prefereren, is het misschien makkelijker voor je om bevredigende antwoorden te vinden in een encyclopedie die een beetje anders is.

Zoals we hierboven al zeiden, is Wikipedia verreweg de populairste en grootste informatiebron, maar zeker niet de enige. Voor degenen die de voorkeur geven aan meer betrouwbare kennis, hebben we zeven Wikipedia-alternatieven samengesteld die elk verschillende voordelen bieden.

Veel online encyclopedieën zijn geschreven, op feiten gecontroleerd en bewerkt door experts en professionals. Sommige bieden zelfs keuzes tussen volledige artikelen en onderwerpsamenvattingen. Alle zeer doorgelichte, op abonnementen gebaseerde publicaties moeten als uiterst betrouwbaar worden beschouwd. De verschillen tussen hen zullen over het algemeen neerkomen op grootte en breedte.

Encyclopedia Britannica Online

De grootste en meest uitgebreide van deze betrouwbare bronnen is Encyclopedia Britannica Online, maar is Britannica een betrouwbare bron?

Encyclopedia Britannica

Britannica, voor het eerst gepubliceerd in 1768, was ooit de meest gerefereerde encyclopedie ter wereld. Wikipedia is uitgegroeid tot een overschaduwing van de encyclopedie in het tijdperk van het internet, maar Britannica is nog steeds een van de meest gerespecteerde referentiematerialen die beschikbaar zijn. Ja, Britannica is een betrouwbare bron, en zeker betrouwbaarder dan Wikipedia.

Wikipedia v Britannica

De online versie is een rechtstreekse overdracht van de gedrukte versie, wat het voordeel heeft dat u weet dat alle inzendingen uitsluitend door professionals worden gedaan.

Het nadeel van Britannica Online is dat de volledige versie niet gratis is (hoewel het ongelooflijk goedkoper is dan het kopen van de hele collectie boeken). Je kunt je abonneren op Encyclopedia Britannica Online voor ongeveer $ 75 per jaar, terwijl je bijna $ 1.500 moet betalen voor de 32-delige boekencollectie.

Scholarpedia

Wikipedia en Scholarpedia worden beide mogelijk gemaakt door WikiMedia, maar Scholarpedia bestaat uit meer traditioneel materiaal. In tegenstelling tot Wikipedia kunnen alleen uitgenodigde experts bijdragen aan Scholarpedia.

Voordat ze kunnen worden gepubliceerd, moeten alle nieuwe artikelen worden gesponsord om de identiteit en autoriteit van de auteur te bevestigen. Artikelen zijn peer-reviews en vereisen publieke goedkeuring van ten minste twee experts.

De naam van de auteur is aan elk artikel toegevoegd en eventuele bewerkingen moeten door de auteur worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd. Dit zorgt ervoor dat de artikelen accuraat zijn en niet vatbaar zijn voor het vandalisme dat vaak voorkomt op Wikipedia.

Encyclopedia.com

Encyclopedia.com stelt u in staat om meer dan 200 encyclopedieën en naslagwerken te doorzoeken. De site heeft 200.000 citeerbare referentie-items en meer dan 50.000 samenvattingen van onderwerpen met gerelateerde afbeeldingen en video’s, evenals kranten- en tijdschriftartikelen van over de hele wereld.

Het haalt zijn inzendingen uit verschillende bronnen, waaronder Oxford University Press en Columbia Encyclopedia.

Info alstublieft

Infoplease is een uitgave van Pearson Education, ’s werelds grootste distributeur van educatieve literatuur. De wortels gaan tientallen jaren terug naar een radioquizshow die oorspronkelijk in de jaren dertig werd uitgezonden.

Inhoud wordt verzameld uit vertrouwde bronnen zoals Random House Dictionary, evenals het US Census Bureau, de Library of Congress en agentschappen van de Verenigde Naties zoals UNESCO en de Wereldgezondheidsorganisatie. Infoplease biedt ook multimediafuncties voor onderzoeksassistentie.

In plaats van volledige artikelen zoals Wikipedia, biedt Infoplease korte en informatieve samenvattingen van onderwerpen. Hoewel de informatie aanzienlijk korter is, is ze nauwkeurig en fraudebestendig, en kunnen gebruikers niet bijdragen aan de inhoud.

Conservapedia

Wikipedia wordt door sommigen als te liberaal beschouwd. Bij Reputation X kunnen we getuigen van vooringenomenheid door Wikipedia-auteurs, vooral in politieke of ecologische contexten. Dit idee van vooringenomenheid in Wikipedia leidde tot de oprichting van Conservapedia, een conservatieve, christelijke Wiki-encyclopedie compleet met zeven geboden die gebruikers moeten volgen. Tot op heden hebben ze meer dan 850 miljoen views.

Conservapedia

Gemodereerd door een redactie, staat Conservapedia geen grof taalgebruik, seksuele onderwerpen of aanstootgevend materiaal toe op de site. Degenen die geloven dat Wikipedia te veel liberale vooroordelen vertoont in hun inhoud, kunnen Conservapedia als alternatief gebruiken.

Deletiepedia

Deletionpedia redt verwijderde artikelen van Wikipedia. Op het moment van schrijven heeft de site meer dan 90.000 verwijderde Wikipedia-artikelen gered.

Het gebruikt een robot om Wikipedia-pagina’s te zoeken die door iemand kunnen worden verwijderd, en kopieert het artikel naar Deletionpedia, zodat een kopie blijft bestaan ​​voor onderzoekers.

Wereldboekenencyclopedie

Hoewel het geen gratis of webgebaseerde encyclopedie is, is er nog een optie die u zou kunnen overwegen.

Deze 100 jaar oude encyclopedie, die ooit een nietje was in veel Amerikaanse huishoudens, is op volle snelheid het digitale tijdperk ingegaan. World Book Encyclopedia biedt digitale toegang tot een aantal databases op basis van hun encyclopedieën die de enorme verzameling kennis omvatten.

Zelfs buiten fundamenteel onderzoek biedt World Book ook educatieve programma’s en geschiedenisspecifieke extra’s. Het vereist een jaarabonnement van $ 99 of meer, op basis van de toegang die u wenst.

Dus welke moet je gebruiken?

Met bijna 6,5 ​​miljoen artikelen is Wikipedia de grootste gratis encyclopedie op internet. Maar dat is niet alles; het is ook groter dan veel traditioneel gepubliceerde publicaties zoals de gedrukte delen van Britannica. Wikipedia heeft meer dan 90 keer zoveel woorden als Encyclopedia Britannica Online.

Hoewel je misschien wat feitencontrole of brononderzoek moet doen wanneer je Wikipedia als bron gebruikt, moet je toegeven dat het zeer zeldzaam is om de informatie die je zoekt niet te vinden, vooral wanneer Google Wikipedia in de meeste SERP’s plakt.

Als u zeer betrouwbare informatie nodig heeft zonder twijfel over de herkomst, het is het beste om te gaan met zoiets als Encyclopedia Britannica Online of Scholarpedia. Als u regelmatig onderzoek doet, is het waarschijnlijk de moeite waard om het jaarabonnement voor een encyclopedie te betalen.

Als je snelle en gratis informatie nodig hebt, zou het moeilijk zijn om een ​​betere site te vinden dan Wikipedia. Als je op zoek bent naar een meer specifieke diepgaande duik in een bepaalde benadering, onderwerp of zelfs Klingon, raden we je aan een van de alternatieven of kleinere onderwerpgerichte wiki’s te gebruiken.

Plaats een reactie