Je eigen Wikipedia-pagina bewerken? Nee. Dit is waarom.

[ad_1]

Veel, zo niet de meeste, vernielde Wikipedia-pagina’s over een persoon zorgen ervoor dat het onderwerp van de pagina onnauwkeurigheden of regelrechte leugens wil corrigeren. Maar het bewerken van de eigen Wikipedia-pagina heeft zijn valkuilen.

Wikipedia is een uniek platform. De beste manier om het te beschrijven is een non-profit, collaboratieve encyclopedie. Hoewel er veel alternatieven zijn, is Wikipedia de meest zichtbare online encyclopedie. Het krijgt veel aandacht, dus het is geen verrassing dat mensen met een Wikipedia-pagina de pagina zelf willen bewerken.

Nieuwe call-to-action

Wikipedia is zo machtig omdat veel schrijvers anoniem en vrijelijk hun kennis bijdragen, die wordt gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd door andere bijdragers, lezers en beheerders. Wikipedia is constant in beweging en redacteuren controleren voortdurend het werk van anderen. Ze bellen ze als ze iets vreemds aan de hand vinden, zoals iemand die zijn eigen pagina aan het bewerken is.

Zelfs met het gedecentraliseerde karakter van Wikipedia, geloven velen dat het niet te vertrouwen is vanwege de afhankelijkheid van informatie van vaak niet-geverifieerde bronnen, maar ook van de redacteuren zelf (en uitvinden wie die Wikipedia-editors zijn, is iets heel anders). De meeste redacteuren zijn neutraal over een onderwerp, zoals het hoort. Maar sommigen hebben een plan. Concurrenten met een agenda, activistische redacteuren, materiaal met slechte bronnen en natuurlijk het eigenlijke onderwerp van de Wikipedia-pagina kunnen het bijvoorbeeld allemaal bewerken. Maar alleen omdat ze kunnen, betekent niet dat ze moeten.

Als het correct wordt gedaan, kan het bewerken van Wikipedia een boost geven aan de bedrijfsreputatie, merkbekendheid, verkeer en inkomsten, maar Wikipedia-fouten kunnen fataal zijn. Het is dus gemakkelijk in te zien waarom het onderwerp van een pagina deze zelf zou willen bewerken. Wikipedia heeft er een naam voor – Belangenverstrengeling bewerken.

Jenny McCarthy

Kun je Wikipedia bewerken?

Ja, u kunt Wikipedia bewerken. Iedereen kan, tenzij een pagina “beveiligd” is.

Bewerken staat open voor iedereen met een internetverbinding. Het enige dat u hoeft te doen, is op het tabblad “Deze pagina bewerken” of “Bewerken” klikken naast de kop van de sectie die u wilt bewerken. De enige vereiste is dat de inhoud die u plaatst verifieerbaar en opmerkelijk is. U kunt ook een nieuw artikel plaatsen met de Artikelwizard.

Het helpt om citaten uit gerenommeerde bronnen op te nemen in uw bewerkingen.

De beheerders van Wikipedia beschermen pagina’s die vatbaar zijn voor vandalisme, wat ze definiëren als de toevoeging van grof taalgebruik of onwaarheden. Dus alleen geregistreerde gebruikers of beheerders kunnen de informatie op die pagina’s bewerken.

Het wordt ook afgekeurd (en strafbaar maar niet illegaal) voor gebruikers om pagina’s te bewerken van mensen, organisaties, bedrijven, enz. die persoonlijk of professioneel met hen verbonden zijn. Zoals hierboven vermeld, creëert dit een belangenconflict en bedreigt het de feitelijke, onbevooroordeelde doelstelling van het platform.

Wat zijn de voordelen van het bewerken van Wikipedia?

De Wikipedia-visie beschrijvend, zei mede-oprichter Jimmy Wales: “Stel je een wereld voor waarin elke persoon op de planeet vrije toegang krijgt tot de som van alle menselijke kennis.” De kracht van die verklaring en de enorme waarde bij het ondersteunen van zo’n eervolle onderneming valt niet te ontkennen.

Als je Wales, zijn mede-oprichter Larry Sanger of enkele van zijn grootste bijdragers vraagt, zullen ze je vertellen dat het belangrijkste voordeel van het bewerken van Wikipedia-pagina’s is dat je je kennis deelt met zoveel mensen, en iedereen helpt, van studenten tot presidenten.

Voor sommige gebruikers is de brandende vraag over bewerken echter of ze kunnen profiteren van het bewerken van hun eigen Wikipedia-pagina. Ja, maar de meeste mensen die hun eigen pagina’s bewerken, maken fouten. Hun IP kan bijvoorbeeld worden gevolgd als ze niet zijn ingelogd, de taal van de bewerkingen is vaak verdacht en wanneer mensen hun eigen pagina’s bewerken, zijn ze meestal minder dan objectief. Editors kunnen vaak een belangenverstrengeling ruiken. Wanneer ze worden betrapt, worden de wijzigingen ongedaan gemaakt, kan de gebruiker worden verbannen en wordt er een grote banner bovenaan de pagina geplaatst die de wereld vertelt over de verdachte bewerking. Hier is een voorbeeld:

sjabloon voor belangenverstrengeling

Vanwege het belangenconflict, het is het niet waard om je eigen pagina te bewerken– maar dat betekent niet dat mensen niet proberen om anderen het voor hen te laten doen.

Wie moet een Wikipedia-pagina bewerken?

Veel bedrijven gebruiken reputatiebeheerbedrijven om ervoor te zorgen dat hun Wikipedia-pagina’s volledig en nauwkeurig zijn.

Een goed geschreven, onbevooroordeelde, complete en nauwkeurige Wikipedia-pagina voor uw bedrijf verhoogt uw bedrijfsreputatie en merkbekendheid snel en drastisch. Waarom? Omdat Wikipedia-pagina’s zeer hoog scoren in Google.

Wikipedia-artikelen staan ​​op de eerste pagina met zoekresultaten in 99% van de zoekopdrachten. Sommige Wikipedia-artikelen komen binnen 24 uur na plaatsing op de eerste pagina.

Naast Google Mijn Bedrijf voor lokale SEO, moet Wikipedia een van de krachtigste SEO-strategieën op Google zijn. Het kan ook helpen een stevige stroom verkeer naar uw website te leiden met strategisch geplaatste links en kan uw geloofwaardigheid vergroten door waargenomen domeinautoriteit te genereren.

Wikipedia-feiten.001

Moet ik een Wikipedia-pagina maken?

Voor jezelf

Als je overweegt een biografische Wikipedia-pagina over jezelf te maken, het antwoord is nee.

Zoals de Washington Post het stelt, als je daar thuishoorde, zou je er zijn. Nogmaals, het gaat niet om roem of publiciteit. Het gaat erom dat je op een permanent niveau moet worden opgemerkt en dat je verifieerbare informatie hebt.

Het komt niet vaak voor dat Reputation X wordt gevraagd om een ​​Wikipedia-pagina te maken voor iemand die eigenlijk opvallend genoeg is. Het gebeurt toch wel.

Een goed voorbeeld van een levend persoon die in aanmerking komt voor zijn eigen Wikipedia-pagina is Elon Musk, wiens prestaties en innovaties een aanzienlijke en blijvende impact hebben gehad op de Amerikaanse en mondiale samenleving.

Wikipedia’s biografieën van de doden omvatten Hertogin van Windsor, vijfvoudig Tour de France-winnaar Bernard Hinault, en een Canadese spree-moordenaar die de doodstraf ontweek met een krankzinnig pleidooi. Dit zijn allemaal “opmerkelijke” individuen – levend of dood.

Voor uw bedrijf

Of je wel of niet een pagina moet maken voor je bedrijf hangt af van welke informatie mogelijk op uw pagina terecht kan komen. Zodra u uw pagina heeft gemaakt, kan iedereen deze bewerken om negatieve informatie op te nemen die u mogelijk probeert aan te pakken of tegen te gaan.

Sommige bedrijfseigenaren maken, nadat ze reputatieschade hebben opgelopen, Wikipedia-pagina’s in de hoop de eerste pagina met zoekresultaten te vullen en negatieve inhoud naar de tweede pagina te stoten. Deze tactiek werkt redelijk goed als het bedrijf in feite opmerkelijk is om een ​​Wikipedia-pagina te verdienen.

Alle inhoud waarnaar wordt gelinkt vanuit uw Wikipedia-artikel krijgt een beetje meer zichtbaarheid omdat ernaar wordt verwezen door zo’n sterke site. Maar Wikipedia-links zijn allemaal “nofollow”, wat betekent dat Google en andere zoekmachines de neiging hebben om “autoriteit” van Wikipedia niet door te geven.

Ongunstige Wikipedia-inhoud

Als iemand ongunstige informatie aan uw Wikipedia-pagina toevoegt met links naar de negatieve inhoud die u probeerde te onderdrukken, krijgt die negatieve inhoud een vergelijkbare boost in zichtbaarheid. Wikipedia-links zijn een tweesnijdend zwaard. Dit kan de oorzaak van uw reputatieschade op de eerste pagina met zoekresultaten weergeven, waardoor u in een slechtere positie komt dan toen u begon.

De Wikipedia-pagina van Apple Inc. heeft bijvoorbeeld een sectie met de titel: Kritiek en controverses. Als Apple niet zo’n wereldwijde titaan was, zou de informatie in die sectie een serieuze impact kunnen hebben op hun reputatie (door de feiten zelf en door die feiten die veroordelende artikelen in de openbaarheid brengen).

Overweeg alleen een Wikipedia-pagina voor uw bedrijf te maken als u een solide reputatiebeheerstrategie heeft om u te beschermen tegen reputatieschade. Als je een recente reputatiecrisis hebt meegemaakt, zoals een terugroepactie of inbreuk op de beveiliging, of als je risico loopt op reputatieschade door klokkenluidersactiviteiten, MVO-kwesties, enz., moet je geen Wikipedia-pagina maken totdat die reputatieproblemen zijn verholpen en verzacht met een professionele strategie voor reputatiebeheer. Waarom? Omdat de controverses in uw pagina kunnen lekken.

Kun je jezelf van Wikipedia verwijderen?

Een van de redenen waarom u heel voorzichtig moet zijn wanneer u beslist of u een Wikipedia-pagina voor uw bedrijf wilt maken, is dat ze niet gemakkelijk te verwijderen zijn als ze eenmaal met geloofwaardige informatie zijn gepubliceerd.

U kunt de verwijdering van een pagina aanvragen, maar deze moet worden goedgekeurd door een beheerder of via een consensusstemmingsproces, wat niet zal gebeuren zonder een geldige reden.

Vraag de “snelle verwijdering” van een pagina aan door bovenaan de pagina te typen.

Als u de pagina hebt gemaakt, voegt u 0 toe bovenaan de pagina. U kunt inhoud die u heeft toegevoegd verwijderen als deze niet is gewijzigd of niet is gebruikt als ondersteunende informatie voor andere artikelen of andere delen van hetzelfde artikel. En natuurlijk moet je een legitieme reden hebben om inhoud te verwijderen.

Waarom is mijn Wikipedia-bewerking verwijderd?

Er zijn verschillende redenen waarom uw inhoud van Wikipedia kan worden verwijderd.

Een nieuw artikel kan worden verwijderd als dit niet het geval is opmerkelijk, wat betekent dat er geen onafhankelijke, betrouwbare bron voor de informatie is. Als je een nauwe band hebt met het onderwerp, zou je het artikel niet moeten bewerken. Dat betekent dat u de pagina niet voor uw eigen bedrijf moet maken of bewerken. Als iemand weet of vermoedt dat je je eigen pagina hebt bewerkt, kunnen ze het artikel taggen voor “belangenverstrengeling” en de inhoud of het hele artikel laten verwijderen.

Spammen van artikelen met uw websitelink kan er ook voor zorgen dat uw inhoud wordt verwijderd en uw URL permanent wordt verbannen. Als uw artikel of bewerking slecht is opgemaakt, zullen andere redacteuren het opmerken en zullen ze uw inhoud analyseren en wijzigen. Als een redacteur uw artikel aanbeveelt voor verwijdering, kunt u uw artikel verdedigen op de overlegpagina, geïdentificeerde problemen corrigeren of deelnemen aan een consensusstemming om de pagina te behouden of te verwijderen.

Wikipedia-revisiesjabloon

Kun je in de problemen komen bij het bewerken van Wikipedia?

Vandalisme is wat Wikipedia de handeling van het bewerken van een project met kwaadaardige of ontwrichtende bedoelingen noemt. Vandalisme komt relatief veel voor op Wikipedia omdat iedereen de meeste pagina’s kan bewerken en omdat er niet veel andere sites zijn die dit soort gebruikersparticipatie toestaan.

Wikipedia gebruikt ClueBot NG, een crawler die machine learning en Bayesiaanse statistieken gebruikt om op vandalisme te letten. Het bewerkingsfilter kan ook vandalisme zelf voorkomen door bewerkingen te blokkeren die niet zijn ingediend door beheerder of bevestigde gebruikers.

Titels op de MediaWiki blacklist-extensie kunnen alleen worden gemaakt of verplaatst door beheerders. Pagina’s die herhaaldelijk zijn gemaakt of vernield, worden meestal aan deze lijst toegevoegd.

Er is ook een spam-blacklist die spamming van externe links voorkomt. Nieuwe en niet-geregistreerde gebruikers die een link willen toevoegen, moeten een CAPTCHA beantwoorden. Afbeeldingen hebben hun eigen zwarte lijst die het gebruik van foto’s op de lijst zonder uitdrukkelijke toestemming verbiedt.

Veelgestelde vragen over het bewerken van Wikipedia

Heb je een account nodig om Wikipedia te bewerken?

Afhankelijk van de pagina die u probeert te bewerken, moet u mogelijk een account maken. Sommige pagina’s zijn vaak het doelwit van vandalisme en Wikipedia probeert grappige en kwaadaardige berichten te onderdrukken door alleen geregistreerde gebruikers toe te staan ​​die pagina’s te bewerken. U zou geen account nodig moeten hebben om minder bekende of kwetsbare pagina’s te bewerken.

Is Wikipedia te vertrouwen?

Wikipedia zelf vertelt je dat Wikipedia is geen betrouwbare bron. Dit komt omdat Wikipedia wordt gerund door vrijwilligers die niet altijd alle bewerkingen op alle pagina’s kunnen controleren. Er is een indrukwekkende hoeveelheid verificatie op de site, maar op elk moment kan de pagina die u bekijkt onvolledige of onnauwkeurige informatie bevatten.

Wie bewerkt Wikipedia?

terwijl iemand kan Wikipedia bewerken volgens de richtlijnen, er zijn sommige bijdragers die meer bewerken dan anderen. In feite heeft één man meer Wikipedia-pagina’s bewerkt dan wie dan ook ter wereld. Die man is Steven Pruitt, die bijna 35.000 originele Wikipedia-artikelen heeft geschreven en bijna 3 miljoen geaccepteerde bewerkingen heeft uitgevoerd.

Plaats een reactie