Kun je een nep-Wikipedia-bewerking zien?

[ad_1]

Mensen proberen het open redactiebeleid van Wikipedia te misbruiken om valse informatie toe te voegen, maar de online encyclopedie heeft tools en vrijwilligersteams om ze uit te zoeken.

Hoogtepunten

  • Wikipedia gebruikt krachtige tools en een groot netwerk van vrijwillige redacteuren om valse bewerkingen te detecteren.
  • Wikipedia-bewerkingen kunnen worden gevolgd door de gebruikersnaam of het IP-adres van de redacteur.
  • Valse informatie wordt vaak snel van Wikipedia verwijderd.
  • Als u onjuiste informatie op een pagina ziet, markeer dan de nep-inhoud zodat een Wikipedia-editor deze kan beoordelen.

Wikipedia kan een onderdeel zijn van uw reputatiebeheerstrategie en een geweldige bron van zichtbaarheid en marketing voor bedrijven. Maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee, omdat het allerlei soorten informatie kan bevatten: goed en slecht. Het is tenslotte bewerkbaar door het publiek.

Hoewel Wikipedia een indrukwekkend goedkeuringsproces heeft en veel onjuiste feiten vastlegt voordat het wordt gepubliceerd, vertrouwt het nog steeds op een netwerk van vrijwillige schrijvers en redacteuren om valse bewerkingen te detecteren en mensen te vangen Wikipedia-pagina’s maken voor hun eigen bedrijf of zichzelf.

Om valse Wikipedia-bewerkingen te vinden en te rapporteren, moet u uw pagina nauwlettend in de gaten houden en ervoor zorgen dat bewerkingen duidelijke bronnen hebben. We zullen uitleggen wat u moet weten over wie wijzigingen aan een Wikipedia-pagina kan aanbrengen, hoe u bewerkingen kunt traceren en het proces voor het betwisten van de informatie.

NC voetbal wikipedia

Wat is Wikipedia-vandalisme?

Wikipedia neemt zijn rol bij het verstrekken van nauwkeurige informatie serieus – zo serieus dat het een naam heeft voor het bewerken van pagina’s met kwaadaardige of verstorende bedoelingen. Het noemt dit proces Wikipedia-vandalisme.

Het schetst vandalisme als: “elke toevoeging, verwijdering of wijziging die humoristisch, onzinnig, een hoaxof op welke manier dan ook vernederend.”

dolfijnen wikipedia

En zodra een pagina te veel vandalismepogingen heeft ondergaan, vergrendelt Wikipedia deze, zodat alleen de meest vertrouwde gebruikers wijzigingen aan die pagina kunnen aanbrengen. Dit helpt het platform verdere verkeerde informatie te voorkomen, maar het kan het ook lastig maken om informatie snel te corrigeren of bij te werken.

werkelijkheid wikipedia pagina

Casestudy van vandalisme op Wikipedia

In 2008 misleidde een groep studenten die waren ingeschreven aan de George Mason University het goedkeuringsproces en de feitencontrole van Wikipedia om het leven van Edward Owens te veranderen. Een deel van het succes van de studenten kwam doordat ze echte feiten met complete onwaarheden verweven. Ze creëerden zelfs bronnen voor hun informatie via YouTube-video’s en interviews met experts om de wijzigingen er geldig uit te laten zien.

Toen de stunt aan het licht kwam, was de oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, woedend en noemde het een daad van digitaal vandalisme. Maar de stunt bracht een geheel nieuwe uitdaging aan het licht waarmee de online encyclopedie te maken kreeg: sommige mensen zullen opzettelijk veranderingen aanbrengen zonder goede wil.

Mensen. Wie wist dat ze tot zulke dingen in staat waren?

Toen de klas in 2012 opnieuw probeerde de geschiedenis te veranderen, werden ze vrij snel gepakt door een scherpzinnige community op Reddit. Deze keer concentreerden de studenten zich op het waargebeurde verhaal dat de originele Star-Spangled Banner aan elkaar werd genaaid in een brouwerij in Baltimore, en ze probeerden een nepgeschiedenis van een verzonnen bier aan te pakken.

Tegen die tijd waren echter enkele zwakke punten van Wikipedia aan het licht gekomen en wisten de factcheckers waar ze moesten zoeken. Uit de wijzigingsgeschiedenis op verschillende pagina’s bleek dat veel van de nieuwe ‘feiten’ zeer recent en in korte tijd waren toegevoegd, wat argwaan wekte.

Met elke ontdekte hoax en nieuwe manier om Wikipedia te vernielen, hebben het platform en het publiek nieuwe manieren gevonden om informatie op te sporen en te corrigeren.

Hoe Wikipedia valse bewerkingen detecteert

Voor een platform dat geen abonnementskosten in rekening brengt (hoewel dat misschien niet altijd het geval is) en zwaar leunt op vrijwillige schrijvers en redacteuren, is het goedkeuringsproces en de screening die Wikipedia volbrengt eigenlijk behoorlijk indrukwekkend.

Wikipedia gebruikt bots genaamd ClueBot NG om valse bewerkingen te detecteren binnen milliseconden van iemand die probeert een pagina met foutieve informatie te wijzigen. De bots zijn indrukwekkend in het begrijpen van de context en of de informatie op een pagina met dat type inhoud zou horen.

Andere manieren waarop Wikipedia probleembewerkingen detecteert, kunnen zijn door middel van stylometrie (meerdere editors die dezelfde bewerkings- of schrijfstijl gebruiken), browsercookies, sessie-ID’s en andere browser- en IP-adresspecifieke indicatoren om valse bewerkingen te vinden.

In de meeste gevallen wil Wikipedia niet dat een gebruiker meer dan één account gebruikt, omdat het gebruik van meer dan één account een teken kan zijn van iets kwaadaardigs, zoals sockpuppetry (hieronder besproken).

Vingerafdrukken

Vingerafdrukken is wanneer de schermresolutie, cookies, IP-adres, computertype, besturingssysteem en meer van een browser samen worden gebruikt om een ​​persoon te identificeren, zelfs als hun naam niet bekend is. Vingerafdrukken is een van de meer opdringerige manieren waarop marketeers wormen identificeren die zich een weg banen in je psyche, en Wikipedia gebruikt er ook een vorm van. Stylometrie is een vorm van vingerafdrukken.

Betaalde Wikipedia-editors vinden tijdelijke oplossingen

Geavanceerde betaalde Wikipedia-editors hebben manieren gevonden om vingerafdrukken, stylometrie en de meest verdachte editors te omzeilen. Om dit te doen wenden ze zich tot tools zoals residentiële IP-adressen, dit zijn IP-adressen die door mensen thuis worden gebruikt in plaats van zakelijke blokken van proxy-adressen. Ze zullen ook verschillende computers of besturingssystemen gebruiken, verschillende browsers, vervalste headers en zelfs GPT-3, een type AI dat tekst schrijft of herschrijft.

Bijgevolg worden echte editors elke dag verbannen door overijverige Wikipedia-editors.

Zo werd Reputation X een paar maanden geleden benaderd door een vrouw die merkte dat Wikipedia werd gerund door blanke mannen die voornamelijk in de VS en Duitsland woonden. Ze besloot Wikipedia-editor te worden om de weegschaal een beetje in evenwicht te brengen. Nou, ze kreeg een ban.

Dit is wat er is gebeurd. Na een jaar van correcties te hebben gemaakt, werd ze ervan beschuldigd deel uit te maken van een sokkenpoppenboerderij. De redacteur die haar verbood zei dat het was omdat haar bewerkingsstijl vergelijkbaar was met die van iemand anders, eigenlijk een betaalde redacteur was die een sokpop-operatie uitvoerde. Ze nam contact op met veel Wikipedia-editors om te proberen het teruggedraaid te krijgen en smeekte hen om haar account te herstellen; haar smeekbeden waren aan dovemansoren gericht.

Wat is er gebeurd met de vrouw die ons belde? Ze stopte uiteindelijk met haar pogingen om een ​​vrouwelijke Wikipedia-editor te worden. Ze vertelde ons dat de Wikipedia-omgeving te giftig was.

Wat zijn Wikipedia-sokpoppen?

Het gebruik van meerdere accounts is iets wat Wikipedia als een vorm van Sockpuppetry beschouwt. Dit is wanneer iemand meerdere accounts onderhoudt om te misleiden of voor kwaadaardige doeleinden. Als een vertegenwoordiger van een bedrijf bijvoorbeeld een nepaccount heeft aangemaakt om het bedrijf op Wikipedia te prijzen (waardoor het lijkt alsof een ‘onpartijdige derde partij’ de lof uitdeelt), is dat een sockpuppet-account.

Om sokpoppen te helpen identificeren, kan een selecte groep Wikipedia-editors een tool genaamd CheckUser gebruiken. Met CheckUser kunnen gebruikers het IP-adres van een ingelogde gebruiker zien, iets dat normaal gesproken verborgen is voor de meeste editors, om te zien of hetzelfde IP-adres door verschillende accounts is gebruikt. Met de tool kan de gebruiker ook andere technische gegevens bekijken, een vorm van spionage die bekend staat als “fingerprinting”.

Wikipedia verbiedt gebruikers ook om het account van iemand anders te lenen of een oud ongebruikt account nieuw leven in te blazen om een ​​wijziging aan te brengen.

Wikipedia heeft een proces voor het bekijken van de interacties tussen de bijdragers om hun acties te analyseren en problemen op te sporen. Deze vorm van tag-teaming kan een teken zijn van een sokkenpoppenboerderij in actie. wikipedia interactie tijdlijn

Bekijk deze pagina voor een fascinerende lezing over de mechanica van sokpoppenonderzoeken.

Hoe valse Wikipedia-informatie te markeren

Iedereen kan wijzigingen aanbrengen in een Wikipedia-artikel. Over het algemeen moet u echter geen pagina bewerken waarin u een gevestigd belang heeft. In plaats van de Wikipedia-pagina van uw bedrijf te bewerken om bijvoorbeeld een fout te herstellen, kunt u deze markeren als onjuist zodat een Wikipedia-editor deze kan beoordelen. Tijdens het beoordelingsproces informeert de vlag bezoekers ook dat de informatie mogelijk niet betrouwbaar is.

Reputation X heeft meer dan één klant gehad die ons om advies vroeg na het proberen van de eerlijkheidsbenadering van het bewerken van Wikipedia. Om de regels te volgen, moet een bewerking met belangenverstrengeling worden geïdentificeerd door de redacteur. Wetende dat veel bedrijfsvertegenwoordigers die onjuiste informatie op de Wikipedia-pagina van hun bedrijf willen corrigeren en de regels willen volgen, een account zullen aanmaken met de naam van hun bedrijf als gebruikersnaam. Raad eens – ze krijgen hun bewerkingen teruggedraaid, verbannen of beide. Helaas wordt deze vorm van eerlijkheid niet goed ontvangen in de wereld van Wikipedia-editors.

Wikipedia beschouwt opbouwende kritiek als een belangrijk onderdeel van het platform. Het helpt de inhoud beter maken. Dus of u nu een beginner bent of een Wikipedia-expert, u moet zich vrij voelen om valse informatie bij te werken of te markeren, maar houd rekening met de risico’s. Als je een belangenconflict hebt voordat je een bewerking aanbrengt, nou… gebruik je gezond verstand.

Veelgestelde vragen over vandalisme op Wikipedia

Heb je een account nodig om Wikipedia te bewerken?

Wikipedia staat anonieme bewerkingen toe, maar niet-geregistreerde gebruikers mogen geen wijzigingen aanbrengen in pagina’s waar regelmatig vandalisme voorkomt. Pagina’s die regelmatig worden vernield, worden beschermd en alleen betrouwbare Wikipedia-accounts kunnen deze pagina’s bewerken.

Kunnen Wikipedia-bewerkingen worden getraceerd?

Wanneer een gebruiker een Wikipedia-bewerking uitvoert, worden hun gebruikersnaam en IP-adres in het systeem vastgelegd. Een gebruiker kan anonieme gegevens invoeren, maar het is niet mogelijk om de identiteit van de gebruiker volledig te verbergen voor Wikipedia.

Hoe kan ik zien wie mijn Wikipedia heeft bewerkt?

U kunt op het tabblad Geschiedenis van een artikel op Wikipedia klikken om te zien wie de pagina heeft bewerkt. Dit zal echter gebruikersnamen weergeven voor degenen die waren ingelogd of IP-adressen voor niet-geregistreerde gebruikers. Het is geen ideale manier om individuele mensen te vinden en informatie te verzamelen over waarom ze een pagina hebben bewerkt.

Plaats een reactie