Omgekeerde Wikipedia-strategie

[ad_1]

Wat is een omgekeerde Wikipedia-strategie?

De Omgekeerde Wikipedia-strategie is een raamwerk om de online-inhoud van een merk te verbeteren door je voor te stellen hoe een ideale Wikipedia-pagina er over een jaar of langer uit kan zien. Binnen een reeks strategieën die door Reputation X worden gebruikt, is het een oefening voor strategen en makers van inhoud om na te denken over de best mogelijke merkinhoud.

Met behulp van dit raamwerk stel je je de secties voor die een fictieve Wikipedia-pagina kan hebben, wat er in die secties staat – en vooral – de referenties (bestaand of niet) die de Wikipedia-pagina zouden ondersteunen als het echt zou zijn. Dit vormt de basis voor content die de geurtest doorstaat. Het eindresultaat is een zeer relevant contentplan zonder webspam.

Een uitkering

De voordelen van een omgekeerde Wikipedia-strategie zijn onder meer:

 • Een duidelijke blauwdruk voor de zoekresultaten voor verhalen zal het leren
 • Een gedeelde visie op het online merk voor alle stakeholders
 • Een lijst met publicaties om te targeten om de merkvisie te vervullen
 • Een spamvrij contentplan

Onderdelen van de strategie

De Omgekeerde Wikipedia-strategie bestaat uit vier delen. Elk deel wordt geassocieerd met een aspect van een echte Wikipedia-pagina:

 • Samenvatting van het merkverhaal
 • Secties op de pagina die het verhaal ondersteunen
 • Een overzicht van de inhoud binnen elke sectie
 • Referenties die het verhaal ondersteunen

1. Samenvatting

steve jobs-wiki (1)

De meeste Wikipedia-pagina’s beginnen met een samenvatting of achtergrond. Kijk bijvoorbeeld naar Steve Jobs’ pagina hier. De samenvatting is een overzicht van het artikel. Het verhaal van het merk dat op encyclopedische wijze wordt verteld, moet hier worden verteld. Latere secties zullen de meest relevante thema’s in de samenvatting ondersteunen.

2. Secties

De secties bespreken belangrijke aspecten van het merk. In het Steve Jobs-voorbeeld omvatten secties:

 • Jeugd
 • Middelbare school
 • Middelbare school
 • Pre-appel
 • Volgende computer

en anderen. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten van het totale verhaal. Bij het uitvoeren van een Omgekeerde Wikipedia ORM-strategie zijn de secties belangrijk omdat ze later de inhoud zullen informeren die moet worden gemaakt of die moet worden gemaakt. Het zijn de subthema’s binnen het merkverhaal.

3. Inhoud binnen secties

Elke sectie duikt dieper in het behandelde onderwerp. Details en verwijzingen met links naar andere Wikipedia-pagina’s of sites van derden ondersteunen de beweringen binnenin.

4. Referenties / citaten

Elke Wikipedia-pagina wordt ondersteund door verwijzingen naar de bekendheid ervan. Deze referenties moet betrouwbaar en niet-promotioneel zijn. Verwijzingen worden vaak “citaties” genoemd. Referenties worden de mijlpalen die de reputatiecampagne van een merk uitvoert. Anders gezegd: de verwijzingen op de denkbeeldige Wiki-pagina worden gebruikt als een gids voor outreach die PR-specialisten kunnen gebruiken om een ​​positieve online aanwezigheid voor het merk op te bouwen.

Gelijkaardige mensen, bedrijven, producten of diensten zouden al een Wikipedia-pagina moeten hebben. Onderaan de pagina staan ​​citaten/verwijzingen. Een goede manier om toekomstige publicaties voor de RWOS te vinden, is door ze te lenen van bestaande Wikipedia-pagina’s van vergelijkbare merken.

Hoe helpt dit bij de ORM-strategie?

Bij Reputation X gebruiken we de RWOS voor online reputatiemanagement (ORM). Online reputatiemanagement kan de manier waarop een merk online wordt gezien, verbeteren of zelfs herontwerpen. Door ons een toekomstige Wikipedia-pagina voor te stellen en zelfs te ontwikkelen, worden onze strategen gedwongen na te denken over de online inhoud die het merk op de lange termijn het beste zou ondersteunen.

De inhoud moet voldoen aan de betrouwbaarheidsrichtlijnen en bestand zijn tegen de controle van Wikipedia-editors. Het zorgt voor een kwalitatief online merk dat past bij het overkoepelende thema dat tijdens een reputatiemanagementcampagne is ontstaan.

Het hele team stelt zich het toekomstige merk voor

De RWOS geeft een visie op het merk waar het hele team achter kan staan. Het gebruikt een denkbeeldige/toekomstige Wikipedia-pagina als een middel om te begrijpen en te visualiseren wat het merk zou kunnen zijn, en hoe die visie online kan worden weerspiegeld. Het helpt iedereen op dezelfde pagina te komen.

Na voltooiing biedt de RWOS:

 • Het toekomstverhaal van het merk
 • Een lijst met mediadoelen die het verhaal zullen ondersteunen
 • Een overzicht voor een toekomstige Wikipedia-pagina (optioneel)

Iedereen gefocust op het beste verhaal

Bij het verbeteren of veranderen van de online reputatie van een merk is een van de eerste vragen die gesteld worden “wat wordt het toekomstverhaal?”. Tijdens een reputatieherstelcampagne wil de brandmanager meestal gewoon dat negatieve online content op magische wijze verdwenen is. Maar het is belangrijk om onflatteuze online content te vervangen door iets beters. Dat is waar het bedenken van een beter verhaal in de vorm van een geïdealiseerde (maar redelijke) Wikipedia-pagina binnenkomt.

Ondersteuning van reputatie-inhoud

Wikipedia bevat encyclopedische pagina’s die een onderwerp uitgebreid behandelen en verwijzen naar relevant en betrouwbaar bronnenmateriaal. Het is ontworpen om behulpzaam en duidelijk te zijn en om de vragen van de lezer zo snel mogelijk te beantwoorden niet-promotie manier. Het verhaal dat een Wikipedia-pagina vertelt, moet voldoen aan het Wikipedia-beleid. Dat betekent dat gemaakte claims moeten referentie citaten.

wikipedia-verwijzingen

Voor een merkreputatiestrateeg betekent dit dat referentieartikelen moeten verifiëren de beweringen op de pagina van betrouwbare derde partijen. De referenties moeten waar, verifieerbaar en geloofwaardig zijn. De meest geloofwaardige inhoud van derden is afkomstig van vertrouwde publicaties.

Een Forbes-artikel zou bijvoorbeeld een geloofwaardiger referentie zijn voor de Wikipedia-pagina van een financiële dienstverlener dan iemands persoonlijke blog.

Voor contentmakers is het plannen om het toekomstige verhaal van het merk waar de ondersteunende informatie verschijnt, te ondersteunen net zo belangrijk als de informatie zelf. Een mediaplan dat voldoet aan de visie van een Omgekeerde Wikipedia ORM-strategie (RWOS) voor het bovengenoemde bedrijf, kan publicaties als deze bevatten:

 • Forbes.com
 • MotleyFool.com
 • Bloomberg.com
 • Crunchbase.com
 • Grootlicht.com
 • ABCNews.com
 • WallStreetJournal.com
 • CNNMoney.com

Tip: gebruik je merknaam in de kop

Wilt u dat uw inhoud beter presteert in de zoekresultaten? Probeer uw merknaam in de kop van artikelen te krijgen die erover zijn geschreven. Het is moeilijk om te doen, maar de moeite waard als je kunt.

Je schrijft niet zomaar een Wikipedia-pagina

bormir

Om Boromir van Lord of the Rings slecht te parafraseren: “Je schrijft niet zomaar een Wikipedia-pagina.” De RWOS eindigt niet altijd als een Wikipedia-pagina, want daar gaat het niet om. Het gaat erom toekomstige content te visualiseren en te structureren die een positief merkimago ondersteunt.

Hier is een samenvatting van hoe de RWOS is gemaakt:

 • Ontwikkel een Wikipedia-pagina en het bijbehorende verhaal, maar publiceer niet
 • Let op de ideale referenties die de toekomstige pagina zou hebben
 • Ontwikkel verhalen en ondersteunende informatie voor elke publicatie
 • Begin met het opbouwen van relaties om verhalen te pitchen en ze op de redactionele kalenders te krijgen

Op dit moment is er geen Wikipedia-pagina. Maar de kans is groot dat de verhalen die de toekomstige merkvisie ondersteunen, online en op meer zichtbare plaatsen beginnen te verschijnen. Een Wikipedia-pagina is nu een optie.

Is het gelukt?

Je weet dat het content seeding-proces goed is uitgevoerd als de content die je hebt gemaakt op een bestaande Wikipedia-pagina begint te verschijnen, op natuurlijke wijze wordt gedeeld en/of waarnaar wordt gelinkt.

Als we het voorbeeld van een financiële dienstverlener gebruiken, kan een succesvolle plaatsing van een Forbes-artikel door een bijdrager of stafschrijver die relevant is voor het merk op natuurlijke wijze worden toegevoegd aan een bestaande Wikipedia-pagina. Als dit organisch gebeurt (het is niet door jou gedaan), dan weet je dat het werkt. Maar zelfs als dat niet het geval is, wordt de inhoud waarschijnlijk weergegeven in de zoekresultaten.

Volgende stappen

Op dit punt kunt u het maken van een Wikipedia-pagina beïnvloeden (of een bestaande bewerken) met behulp van die informatie. Misschien doet iemand anders dat wel. Of een echte pagina ooit aan het licht komt, is niet zo belangrijk als het feit dat de RWOS heeft bijgedragen aan het genereren van een overtuigende, echte en reputatiepositieve online contentomgeving.

Op dit punt zal het stimuleren van een positieve merkreputatie door het gebruik van zoekmachineoptimalisatie en andere online marketingtactieken echt vruchten afwerpen – de manier waarop een merk online wordt waargenomen, zal veranderen.

Veelgestelde vragen over de strategie van omgekeerde Wikipedia

Wat is de omgekeerde Wikipedia-strategie?

De Omgekeerde Wikipedia-strategie is een raamwerk om de online-inhoud van een merk te verbeteren door je voor te stellen hoe een ideale Wikipedia-pagina er over een jaar of langer uit kan zien. Het geeft strategen en contentmakers een duidelijk beeld om na te denken over de best mogelijke branded content.

Wat zijn de voordelen van een omgekeerde Wikipedia-strategie?

De voordelen van een omgekeerde Wikipedia-strategie zijn onder meer een duidelijke blauwdruk voor het verhaal dat de zoekresultaten zullen vertellen, een gedeelde visie van het online merk voor alle belanghebbenden, een lijst met publicaties waarop moet worden getarget om de merkvisie te vervullen, en een spamvrije inhoud plan.

Wat zijn de componenten van de Omgekeerde Wikipedia-strategie?

De Omgekeerde Wikipedia-strategie bestaat uit vier delen. 1. Samenvatting van het merkverhaal. 2. Secties op de pagina die het verhaal ondersteunen. 3. Een overzicht van de inhoud binnen elke sectie. 4. Referenties die het verhaal ondersteunen.

Leidt de Omgekeerde Wikipedia-strategie tot het creëren van een Wikipedia-pagina?

Niet altijd. De artikelen en verhalen die zijn gemaakt als resultaat van de Omgekeerde Wikipedia-strategie, zullen opvallen in de zoekresultaten. Dit opent de optie om een ​​Wikipedia-pagina te maken wanneer de timing goed is.

Plaats een reactie