Overzicht – 6 overtuigingsprincipes | Tactiek en technieken

[ad_1]

Het is geen geheim dat we allemaal graag aardig gevonden worden. Of het nu in ons persoonlijke of professionele leven is, we willen dat er goed over ons wordt gedacht door anderen.

Overtuiging is van vitaal belang wanneer u iemand overtuigt om verliefd te worden op uw merk of om uw baas een project te laten goedkeuren. Maar wat zijn de beste overtuigingstechnieken en -tactieken om te gebruiken?

Volgens de gewaardeerde psycholoog en academicus dr. Robert Cialdini zijn er zes overtuigingsprincipes die impact kunnen hebben. En als je succesvol wilt zijn in het vestigen van je online reputatie of mensen gewoon ergens van wilt overtuigen, moet je ze kennen.

In deze blogpost bekijken we elk van de zes principes en geven we enkele voorbeelden van hoe ze kunnen worden gebruikt:

 • Overtuiging is de kracht om iemand te beïnvloeden om actie te ondernemen nadat de persoon al heeft besloten dit niet te doen.
 • De zes overtuigingsprincipes zijn: wederkerigheid, commitment/consistentie, sociaal bewijs, autoriteit, sympathie en schaarste.
 • Tijd besteden aan deze principes kan het vertrouwen, een positievere online reputatie en merkadvocaten vergroten.

Overtuiging als marketingstrategie

In marketing is overreding de kracht om iemand te beïnvloeden om actie te ondernemen nadat de persoon al heeft besloten dit niet te doen.

Laten we eens kijken waarom overtuigen een effectieve marketingstrategie is. Uw merk moet zich positioneren als meer dan alleen een product of dienst. Als uw waarden overeenkomen met uw doelmarkt, zal het gemakkelijker zijn om mensen te overtuigen uw product te kopen.

Stel je de volgende situatie voor:

 • Uit een onderzoek in de Journal of Marketing Research bleek dat: consumenten zijn bereid meer te betalen voor een product als ze denken dat het hen een goed gevoel over zichzelf geeft.
 • In een andere studie ontdekten onderzoekers dat: 88% van de consumenten wil dat merken hen helpen om milieuvriendelijker en ethischer te zijn in hun dagelijks leven.
 • 63% van het publiek zou maatschappelijk verantwoorde bedrijven tijdens een crisis het voordeel van de twijfel geven.

Stel dat u een bedrijf bent dat een solide online reputatie wil opbouwen of een persoon die uw boodschap wil overbrengen. In dat geval moet u iets weten over overtuigingskracht en begrijpen waar consumenten naar op zoek zijn bij het doorlichten van bedrijven om te ondersteunen.

Wat zijn de zes overtuigingsprincipes?

6 overtuigingsprincipes (1)

Overtuigen gaat niet alleen over het overtuigen van iemand om iets te doen, het gaat over een vertrouwensrelatie opbouwen. De beste manier om dat te doen is door een gemeenschappelijke basis te leggen, geloofwaardigheid te tonen en duidelijk te maken dat je het beste met de ander voor hebt. De zes overtuigingsprincipes kunnen u daarbij helpen.

Hier zijn de zes overtuigingsprincipes van Dr. Robert Cialdini:

 • Wederkerigheid
 • Toewijding/consistentie
 • Sociaal bewijs
 • Autoriteit
 • Leuk vinden
 • Schaarste

Wederkerigheid

Als je iets aardigs voor iemand doet, is de kans groter dat ze iets aardigs voor je doen. Het is een eenvoudig concept, maar het kan een aanzienlijke impact hebben op uw bedrijf. Bij wederkerigheid draait alles om eerst geven. Als we iets ontvangen, voelen we ons gedwongen om iets terug te doen.

Hoe kan wederkerigheid uw reputatie verbeteren?

We zien wederkerigheid het vaakst bij mond-tot-mondreclame. Als je iets aardigs voor iemand doet, is de kans groter dat diegene iets terug doet. In het bedrijfsleven komt dit vaak tot uiting in de vorm van verwijzingen. Wanneer u uw klanten uitstekende service of producten biedt, is de kans groter dat ze hun vrienden en familie naar uw bedrijf doorverwijzen. Na verloop van tijd kan dit uw reputatie aanzienlijk verbeteren en u helpen nieuwe klanten aan te trekken.

Natuurlijk is het essentieel om ervoor te zorgen dat u echte waarde biedt aan uw klanten; anders zullen ze je bijbedoelingen snel doorzien. Maar als het correct wordt gedaan, kan wederkerigheid een krachtig hulpmiddel zijn om uw bedrijf een boost te geven.

Bloggen is een klassiek voorbeeld van wederkerigheid in de online wereld. Stel dat u een marketeer bent die probeert uw website onder de aandacht te brengen van potentiële klanten. Een manier om dit te doen is door te gastbloggen op andere websites in uw branche. Door gratis waardevolle inhoud aan te bieden, overtuigt u mensen om uw site te bezoeken en te zien wat u te bieden heeft.

Bloggen kan:

 • Verbeter uw reputatie en vergroot de kans dat mensen zaken met u doen.
 • Bouw een trouw klantenbestand op, waarvan er vele zullen veranderen in merkadvocaten, simpelweg vanwege de waardevolle informatie die u gratis op uw blog plaatst.
 • Vergroot de bekendheid van uw bedrijf en wat het te bieden heeft.

Dus de volgende keer dat u uw imago een boost wilt geven, onthoud dan dat wederkerigheid een krachtig hulpmiddel kan zijn.

Toewijding/consistentie

Toewijding en consistentie zijn belangrijk omdat ze vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen. Mensen willen graag weten dat ze erop kunnen vertrouwen dat anderen hun verplichtingen nakomen. Als je zegt dat je iets gaat doen, doe het dan. Als je een belofte doet, houd je eraan.

Hoe kunnen inzet en consistentie uw reputatie verbeteren?

Toezeggingen doen en ze consequent nakomen is niet alleen goed voor uw persoonlijke relaties. Het kan ook uw reputatie in uw professionele leven verbeteren.

Als u bekend staat als betrouwbaar en betrouwbaar, zullen mensen eerder met u willen samenwerken en u willen steunen. Bovendien zullen mensen u eerder serieus nemen als u consistent bent in uw woorden en daden. Ze weten dat ze op u kunnen rekenen om door te gaan, waardoor ze eerder zullen luisteren naar wat u te zeggen heeft.

Sociaal bewijs / sociale overtuiging

Sociaal bewijs is een krachtige overtuigingstechniek omdat het inspeelt op onze natuurlijke neiging om het voorbeeld van anderen te volgen. Als we anderen iets zien doen, gaan we er vaak vanuit dat dit het juiste moet zijn. Daarom kunnen online reviews en getuigenissen zo invloedrijk zijn bij het overtuigen.

Het fenomeen staat bekend als informatieve sociale invloed in de psychologie. In één experiment rekruteerden onderzoekers deelnemers om in een onbekend restaurant te eten. De deelnemers kregen te horen dat de meeste klanten er graag aten en het eten positief beoordeelden. Toen ze bij het restaurant aankwamen, vonden ze een bord waarop stond dat de meeste klanten genoten hadden van hun ervaring. Deze prompts hadden allemaal een positieve invloed op de mening van de deelnemer over het restaurant voordat ze het eten zelfs maar probeerden.

Hoe kan social proof uw reputatie verbeteren?

Als mensen zien dat anderen blij zijn met je product of dienst, is de kans groter dat ze je vertrouwen en je een kans geven. Daarom is social proof essentieel voor het opbouwen van een sterke reputatie.

Wanneer iemand je naam googlet, zien ze waarschijnlijk sociaal bewijs in de vorm van online recensies, getuigenissen en aanbevelingen. Als ze zien dat u een sterke staat van dienst heeft van tevreden klanten, is de kans groter dat ze op uw link klikken en u hun bedrijf geven. Aan de andere kant, als ze zien dat je weinig beoordelingen hebt of dat je beoordelingen meestal negatief zijn, nou, dat zal niet veel vertrouwen wekken.

Dus als je je reputatie wilt verbeteren, zorg er dan voor dat je social proof in je voordeel gebruikt. Laat potentiële klanten zien dat anderen blij zijn met uw producten of diensten:

 • Maak gebruik van getuigenissen van klanten
 • Moedig beoordelingen op sociale media aan
 • Outreach naar social media influencers en andere media
 • Bouw vertrouwen op en overtuig mensen met wie u zaken wilt doen

Autoriteit

Autoriteitscijfers kunnen overtuigend zijn omdat: we hebben de neiging om mensen met expertise of ervaring te geloven. Wanneer u iemand probeert te overtuigen, helpt het om uw autoriteit over het onderwerp te vestigen.

U kunt uw bevoegdheid vaststellen door:

 • Inloggegevens, onderscheidingen en onderscheidingen op uw website weergeven
 • Spreken als een expert in uw niche
 • Regelmatig bijdragen van gastposten aan branchepublicaties
 • Een actieve aanwezigheid op sociale media behouden
 • Een Wikipedia-pagina verdienen

Met deze dingen laat je zien dat je weet waar je het over hebt en dat je geloofwaardig bent. Als gevolg hiervan zullen mensen eerder naar je luisteren en je serieus nemen. Dit kan op zijn beurt uw reputatie verbeteren en het in de toekomst gemakkelijker maken om anderen te overtuigen.

Hoe autoriteit de reputatie verbetert

Een van de eerste stappen om autoriteit te vestigen, is via uw website. Voordat u met een outreach begint, moet u ervoor zorgen dat uw website uw prijzen en onderscheidingen, professionele prestaties en ervaring in uw vakgebied weergeeft. Dit is ook een goed moment om je blog op te bouwen door nuttige informatie te plaatsen.

Zodra uw eigen media in goede vorm zijn, kunt u zich richten op outreach om uw geloofwaardigheid verder te versterken. Dit bevat:

 • Influencer-bereik
 • Gastpost
 • Wikipedia-creatie (als je opvallend genoeg bent)

Wanneer mensen zien dat u veel geciteerd bent in de media of prestigieuze onderscheidingen hebt ontvangen, kunnen ze er zekerder van zijn dat u uw zaken kent. Uiteindelijk kan autoriteit uw reputatie verbeteren door ervoor te zorgen dat mensen eerder naar u luisteren en uw mening serieus nemen.

Leuk vinden

Ben je ooit in een situatie geweest waarin je iemand om een ​​gunst moest vragen? Misschien had je een ritje naar het vliegveld nodig of had je hulp nodig bij het verplaatsen van meubels. Ongeacht de details, was je waarschijnlijk meer succesvol in het krijgen van wat je wilde als de persoon je leuk vond. Dat komt omdat mensen eerder geneigd zijn om te voldoen aan verzoeken van personen die ze aardig vinden en bewonderen.

Dus als je iemand probeert te overtuigen, loont het om je te concentreren op het opbouwen van een goede verstandhouding en het ontwikkelen van een relatie. Ga op hun golflengte zitten en probeer gemeenschappelijke interesses te vinden. Als mensen je aardig vinden, is de kans groter dat ze je verzoek serieus nemen.

Hoe kan liken je reputatie verbeteren?

Het lijdt geen twijfel dat sympathie ook je reputatie kan verbeteren. Als mensen zien dat je makkelijk in de omgang bent en dat anderen je aardig vinden, is de kans groter dat ze een positief oordeel over je hebben. Liken en een goede verstandhouding opbouwen draait allemaal om het leggen van verbindingen en het vinden van overeenkomsten met uw klanten, prospects of een ander publiek. Dus de volgende keer dat je iemand probeert te overtuigen, onthoud dan de kracht van aardig vinden en concentreer je op het opbouwen van een goede verstandhouding.

Schaarste

Schaarste is een ander belangrijk overtuigingsprincipe, omdat mensen van nature verlangen naar dingen die zeldzaam of schaars zijn. Als iets schaars is, zien we het als waardevoller dan wanneer het overvloedig is. Deze perceptie van schaarste kan worden aangewend om de overtuigingskracht te vergroten.

Hoe kan schaarste uw reputatie verbeteren?

Het principe van schaarste wordt al eeuwenlang gebruikt om te overtuigen en kan ook worden ingezet om uw reputatie te verbeteren. Als mensen je als schaars beschouwen, zullen ze je vanzelf als waardevoller zien. Deze waardestijging kan helpen om je overtuigingskracht te vergroten en het voor jou gemakkelijker te maken om je doelen te bereiken.

Bovendien kan schaarste je helpen om respect en bewondering van anderen te krijgen. Door zeldzaam of moeilijk te vinden te zijn, onderscheidt u zich van de massa en wordt u gezien als iemand die speciaal is en de moeite waard om aandacht aan te besteden. Dit werkt natuurlijk alleen als je echt zeldzaam of schaars bent. Als je schaarste probeert te faken, zullen mensen er doorheen kijken en zal je reputatie er hoogstwaarschijnlijk onder lijden. Dus neem de tijd om die balans te vinden en overdrijf het niet.

Laatste gedachten

De zes overtuigingsprincipes van Cialdini kunnen u helpen:

 • Creëer een positiever imago voor uw merk
 • Vertrouwen vergroten
 • Inspireer mensen om actie te ondernemen

Het toepassen van deze zes overtuigingsprincipes is geen garantie dat u elke verkoop zult sluiten, maar het kan helpen om het vertrouwen en de geloofwaardigheid van uw publiek te vergroten. Het kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om de naamsbekendheid te verbeteren en een positievere online reputatie op te bouwen. Heb je een van deze overtuigingstechnieken geprobeerd? Laat het ons weten in de reacties!

Plaats een reactie