Peer-run online rechtbanken in plaats van online recensies

[ad_1]

Stel je voor dat je tevreden bent met je aankoop in plaats van slechte beoordelingen achter te laten voor een bedrijf in de hoop dat ze zullen reageren door je geld terug te geven. Op sommige plaatsen worden online beoordelingen aangevuld, zo niet vervangen, door online rechtbanken met zaken die worden beslist door winkelgenoten.

We kennen allemaal de verwachting om iets online te kopen en te wachten tot die doos voor de deur staat. Velen van ons kennen echter helaas ook het gevoel het open te scheuren en te ontdekken wat we erin vinden, voldoet niet aan onze verwachtingen.

Vaak kunnen we het artikel gewoon retourneren. Dit kan echter een langdurig proces zijn en voor sommige mensen is het het gewoon niet waard voor een klein item of als de verkoper moeilijk doet of een minder genereus retourbeleid heeft. Er zijn tijden dat het makkelijker is om het gewoon te houden en een negatieve recensie achter te laten en het op te schrijven als ervaring.

Maar het is verontrustend. Soms moeten we gewoon onze hart luchten en ons favoriete wapen zijn meestal online beoordelingssites zoals Google Reviews, Yelp, Trustpilot en anderen. Het gevoel een bedrijf online in brand te steken, voelt als gerechtigheid, maar is dat ook zo? Er is misschien een betere manier. Een die shoppers de gerechtigheid geeft waarnaar ze op zoek zijn, terwijl het aantal deuken op de online bedrijfsreputatie die met elke slechte beoordeling worden behandeld, wordt verminderd.

Online rechtbanken kunnen beter voor zowel de consument als het bedrijf.

Verschillende Chinese handelsbedrijven hebben een nieuwe manier bedacht om het probleem aan te pakken. Geconfronteerd met grote problemen met namaakgoederen en slechte verkooppraktijken in het land, nu kunnen kopers verkopers voor een online rechtbank dagen waar een jury van hun winkelende collega’s kan beslissen wie er gelijk had… onder het toeziend oog van een tekenfilmkrab!

xxx

Welkom bij Krabhof

Idle Fish is een marktplaats voor gebruikte goederen die eigendom is van de Chinese handelsgigant Alibaba. Het heeft meer dan 100 miljoen gebruikers en heeft een door vakgenoten beoordeelde rechtbank opgericht om online geschillen te behandelen. De Idle Fish Jury behandelt ongeveer de helft van alle geschillen op de site.

Een voorbeeld van de procedure is de zaak van Kendra Schaefer die het equivalent van $ 3 betaalde voor een wit designeroverhemd. Toen haar bestelling arriveerde, was het een wit, niet-designer T-shirt, maat 2XL. Schaefer vroeg om terugbetaling, wat de verkoper weigerde.

‘Een wit overhemd is een wit overhemd’, antwoordde de verkoper. ‘Jij bent duidelijk het soort persoon dat dingen koopt en er iets op aan te merken heeft, alleen maar om een ​​cadeau te krijgen.’

Schaefer wendde zich tot de Idle Fish Jury en zijn mascotte van een met een hamer zwaaiende krab. De jury bestond uit 17 anonieme juryleden, getrokken uit de gebruikers van de marktplaats. Met 24 uur om te beslissen, beoordeelden ze het bewijs en kozen ze de kant van Schaefer, die een terugbetaling ontving.

Andere Chinese platforms hebben geëxperimenteerd met het idee. Met meer dan vier miljoen gebruikers heeft Meituan, China’s grootste bezorgserviceplatform, een van hun eigen jurysystemen genaamd Little Mei’s Panel of Judges. Deze jury beperkt niet hoeveel gebruikers juryleden kunnen zijn voor een bepaalde zaak, maar ze kunnen slechts aan zes zaken per dag deelnemen. Volgens een woordvoerster van Meituan is bijna tweederde van de deelnemende juryleden tussen de 20 en 30 jaar oud.

“Jongeren hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel”, legt de woordvoerster uit.

Het moederbedrijf van Idle Fish, Alibaba, experimenteerde tot 2018 met een soortgelijk systeem. Bekend als Public Jury, behandelde het meer dan 16 miljoen zaken in zes jaar tijd.

Hoewel het misschien nooit grotere rechtszaken of geschillen over online handel en beoordelingen zal vervangen, is het een interessante benadering en heeft het fans bij zijn gebruikers gecreëerd.

Online rechtszaken in de echte wereld

Niet alle gevallen zijn echter beperkt tot de online wereld. Eén persoon was zo ontevreden over hun online aankoop van opblaasbare bumperballen en de uitspraak in het online juryforum dat ze de zaak voorlegden aan een echte Chinese rechtbank. Hun zaak werd afgewezen.

Andere landen zijn begonnen met het onderzoeken van het probleem van online verkoop. Thailand in 2022 een juridische afdeling opgericht om geschillen met online aankopen te behandelen, waardoor klanten online klachten kunnen indienen zonder de noodzaak van een advocaat of extra kosten.

In de Verenigde Staten heeft de Federal Trade Commission specifieke regels voor online verkoop. Wat recensies betreft, er zijn gevallen waarin online recensies tot rechtszaken hebben geleid, maar de wetten zijn zwaar in het voordeel van de consument en het is bijna nooit een goed idee voor een bedrijf om er een na te streven.

Bidtopia – Geef het vogelbekdier de schuld

Soms gaan bedrijven, om de ontevredenheid van beoordelingen en geschillen te voorkomen, all-in met het concept “laat de koper oppassen”.

In de vroege jaren 2000 explodeerde het verkoopbedrijf Bargainland in de online scene. Ze boden enorme hoeveelheden goederen aan in verschillende kwaliteitsniveaus. Ze behaalden enorme verkopen op het online platform Ebay en werden al snel een Powerseller, maar hun feedbackscore was somber. Ze waren open over wat ze verkochten en boden vaak dozen met items aan met weinig beschrijving van de inhoud. Veel kopers zagen het als een soort loterij, nooit wetend wat ze zouden kunnen krijgen en bereid om een ​​gokje te wagen. Anderen waren niet zo tevreden en bleven arm recensies – De kijkcijfers van Bargainland kelderden.

Uiteindelijk verliet het bedrijf Ebay en begon hun eigen veilingwebsite Bidtopia met het motto “geef het vogelbekdier niet de schuld”, verwijzend naar hun mascotte. Het ironische motto was bedoeld om het plezier van de “grab bag” -benadering van verkoop uit te drukken. Bidtopia werd immens populair met hun eenvoudige systeem; als een klant voor zijn veiling betaalde, ontving hij een punt, zo niet, dan verloor hij een punt op zijn reputatie.

Hoewel ze dachten dat ze het goed deden met dit model, werd in 2008 een van hun belangrijkste distributiecentra getroffen door een tornado en kort daarna door brand. Het bedrijf kon nooit meer herstellen en ging al snel failliet.

Welke rechten heb je als online koper?

Dus als naar de crab court gaan geen optie is, wat doe je dan als koper als je een probleem hebt met een online aankoop?

Oplossingsproces voor online aankopen

De meeste online- en veilingplatforms hebben zeer gedetailleerde processen voor geschillenbeslechting die meestal beginnen met contact opnemen met de verkoper. De meeste verkopers zijn zeer bezorgd over hun beoordelingen en recensies, dus zullen ze snel reageren en proberen het probleem op te lossen. Als ze dat niet doen, neem dan contact op met het verkoopplatform. De meeste sites hebben een op formulieren gebaseerd systeem waarmee u snel een oplossing kunt vinden.

Per ongeluk een pakketje gekregen? Het is een gift.

Volgens de FTC heb je, als je artikelen ontvangt die je niet hebt besteld, het recht om ze “als cadeau” te houden. Hoewel dit niet verplicht is, moet de verkoper eventuele verzendkosten betalen als je het artikel wilt retourneren waar je niet om hebt gevraagd.

Verkopers moeten binnen 30 dagen verzenden

Er zijn ook heel specifieke regels over hoe snel een verkoper je object moet verzenden. Ze moeten het binnen 30 dagen na het plaatsen van de bestelling verzenden, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt tussen de twee partijen.

Als u niet tevreden bent met een aankoop, lees dan de kleine lettertjes voor het retourbeleid. U bent mogelijk verantwoordelijk voor de verzendkosten en als het uit het buitenland komt, kan dit erg duur worden. Veel buitenlandse verkopers bieden aan om een ​​deel van uw aankoopkosten terug te betalen, zolang u geen negatieve beoordeling achterlaat.

Als u via uw creditcard of PayPal hebt gekocht, hebben ze programma’s die kopersbescherming en terugbetalingen dekken. Neem contact met hen op of bezoek hun websites voor meer informatie.

Wat kunnen verkopers doen om problemen te voorkomen?

Ongeacht de omvang van uw bedrijf, gebruik altijd zeer zorgvuldige bewoordingen, niet alleen in de beschrijving van het item dat u verkoopt, maar ook in hoe u omgaat met verzending en retourzendingen. Zorg ervoor dat u het beleid van de site waarop u verkoopt, begrijpt en zich eraan houdt. We hebben het niet alleen over de kleine lettertjes, het moet heel duidelijk zijn.

Wees vanaf het begin duidelijk en eerlijk over wat u verkoopt. Zorg ervoor dat u een nauwkeurige en gedetailleerde beschrijving van het artikel heeft, inclusief staat, maten en verzending met nauwkeurige foto’s die de te koop aangeboden artikelen correct weergeven. Voeg ook informatie toe over uw retourbeleid, inclusief wie betaalt om het naar u terug te laten sturen en onder welke omstandigheden u retourzendingen accepteert.

Als een klant contact met je opneemt met een probleem, reageer dan onmiddellijk. Als het een verzendprobleem is en ze hun item niet hebben ontvangen, bepaal dan of het iets aan jouw kant was of een probleem met het postsysteem. Veel verkopers gebruiken aangetekende verzending of hebben kwitanties en trackingnummers, zodat ze gemakkelijk kunnen bewijzen dat ze er alles aan hebben gedaan om veilig te verzenden. U kunt er ook voor kiezen om artikelen te verzekeren.

Als uw klant een probleem heeft met de transactie, probeer dit dan op te lossen. Als u dat niet kunt en ze een slechte beoordeling achterlaten, kunt u op veel sites deze betwisten of op zijn minst reageren.

Wees altijd beleefd en professioneel en probeer de problemen duidelijk aan te pakken, anders beland je misschien in Crab Court!

Plaats een reactie