Wat is het recht om vergeten te worden?

[ad_1]

Als u een EU-burger bent, kan Right to Be Forgotten u helpen uw verleden op te ruimen. Als u een Amerikaans staatsburger bent, zal het niet helpen.

Als u in de Europese Unie of Argentinië woont, kunt u gebruik maken van Right to Be Forgotten. In 2013 begon het Europese Hof van Justitie het recht om te worden vergeten als een mensenrecht te beschouwen. Dit betekent dat in bepaalde gevallen details van gebeurtenissen uit zoekmachines kunnen worden verwijderd.

Wat is het recht om vergeten te worden?

Het recht om vergeten te worden is het recht om onder bepaalde omstandigheden persoonlijke, persoonlijke informatie uit zoekopdrachten op internet en andere mappen te verwijderen. Het is een onderdeel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU en wordt sinds 2006 toegepast op burgers van de Europese Unie en Argentinië.

Stel je voor dat je in je verleden in een financiële malaise zat. Om faillissement te voorkomen, hield u een veiling op een eigendom dat u bezit, samen met veel van uw spullen. Omdat u een persoon van invloed en faam bent, wordt de veiling op internet gepubliceerd en wordt het een topzoekresultaat voor uw naam. Hoewel er sindsdien vele jaren zijn verstreken, kun je het niet achter je laten omdat het nog steeds wordt opgenomen in de zoekresultaten.

Recht om vergeten te worden in Groot-Brittannië

Na de Brexit hebben burgers van Groot-Brittannië een wet genaamd de Data Protection Act. Het is in wezen hetzelfde als Right to Be Forgotten, maar dan voor Britse burgers.

Wat vergeet het “Recht om vergeten te worden”?

Een geval vergelijkbaar met de hierboven beschreven situatie heeft zich voorgedaan en de rechtbank oordeelde in het voordeel van het individu omdat de inmenging in het recht op gegevensbescherming van het individu niet kon worden gerechtvaardigd door het economische belang van de zoekmachine.

De rechtbank oordeelde dat informatie die is opgenomen in het Recht om te worden vergeten, met het oog op gegevensverwerking:

  • onnauwkeurig
  • Irrelevant
  • onvoldoende

Deze criteria klinken vaag, en het lijkt erop dat het Europese Hof van Justitie dat weet. Ze hebben verklaard dat elke zaak afzonderlijk moet worden beoordeeld om te worden afgewogen tegen de vrijheid van meningsuiting van de media en het publieke recht om te weten.

Recht om vergeten te worden (1)

Ook wordt rekening gehouden met de rol van de bij de zaak betrokken persoon. Elk grondrecht moet worden afgewogen tegen de andere, zodat geen enkel individueel recht de rest omver kan werpen. Het is belangrijk om in gedachten te houden met het recht om vergeten te worden dat er duidelijke limieten zijn ingesteld om het onder controle te houden.

Hebben Amerikanen het recht om vergeten te worden?

Burgers van de Verenigde Staten genieten niet dezelfde soort wetten als leden van de Europese Unie. Er zijn in de recente geschiedenis een paar gevallen geweest waarin werd beslist ten gunste van een of andere vorm van het recht om vergeten te worden, maar er is geen harde en snelle wetgeving die dit in de VS als een mensenrecht ondersteunt zoals in de Verenigde Staten. EU.

Een onderzoek uit 2015 uitgevoerd door Benenson Strategy Group leverde de resultaten op dat: 52 procent van de Amerikanen sterk voorstander van een vorm van Recht om vergeten te worden. Er kan brede steun zijn voor een recht om vergeten te worden in Amerika, maar op dit moment wordt het niet ondersteund door de wet.

Veelgestelde vragen over het recht om vergeten te worden

Wat is het recht om vergeten te worden?

Het recht om vergeten te worden is een wet die Google verplicht om onder bepaalde omstandigheden zoekresultaten uit hun index te verwijderen voor burgers van Argentinië en de Europese Unie.

Welke informatie kan door Right to be Forgotten worden verwijderd?

Elke zaak moet afzonderlijk worden beoordeeld om te worden afgewogen tegen de vrijheid van meningsuiting van de media en het publieke recht om te weten. Met het oog op de gegevensverwerking moet de informatie onnauwkeurig, irrelevant en ontoereikend zijn.

Geldt het recht om vergeten te worden ook voor Amerikanen?

Hoewel er brede steun is voor een recht om vergeten te worden in Amerika, wordt het op dit moment niet ondersteund door de wet.

Plaats een reactie