Wie? Wie heeft ons Wikipedia-artikel bewerkt?

[ad_1]

Belangrijkste leerpunten

  • Wat Wikipedia over jou zegt, is erg belangrijk
  • Ondanks de opzet van Wikipedia als een open-sourceprogramma, kan niet zomaar iedereen alles bewerken
  • Zien wie een Wikipedia-artikel heeft bewerkt, helpt bij transparantie en het begrijpen van de machtsdynamiek op een pagina

Wikipedia is een van ’s werelds krachtigste websites. Wat Wikipedia over jou of je bedrijf zegt, kan een grote impact hebben. Daarom hebben veel bedrijven en organisaties geprobeerd hun Wikipedia-pagina’s op te fleuren – soms met rampzalige gevolgen.

Sinds de oprichting is Wikipedia uitgegroeid van een echt ‘open source’-platform tot een oligarchie waar invloed ertoe doet, en sommige redacteuren hebben exponentieel meer aantrekkingskracht dan andere. Om deze machtsdynamiek te begrijpen en er inzicht in te krijgen, is het essentieel om te weten wie een Wikipedia-pagina heeft bewerkt.

Belang van Wikipedia voor de reputatie van een bedrijf

Veel bedrijven beseffen het belang van Wikipedia – daarom is het beheer van Wikipedia een kernonderdeel van de strategie voor bedrijfsreputatiebeheer. De meeste bedrijven willen een eigen pagina hebben of een zekere mate van controle uitoefenen over hun Wikipedia-pagina – en waarom niet? Ze weten meer over hun bedrijf dan wie dan ook – maar Wikipedia is niet zo opgezet.

Referenties van Wikipedia worden veel gezocht voor publiciteit, maar de informatie zelf die op een Wikipedia-pagina verschijnt, is een belangrijk onderdeel van elk bedrijfsreputatieprogramma.

effectief reputatiemanagement

Bron: Wikimedia Commons

Vanwege de kracht en invloed die Wikipedia-pagina’s op uw bedrijf kunnen hebben, kan het erg verleidelijk zijn om: maak of bewerk de Wikipedia-pagina van uw bedrijf. Het bewerken van je eigen Wikipedia-pagina wordt sociaal afgekeurd, in strijd met de regels van Wikipedia, en kan zelfs toekomstige inspanningen belemmeren – pagina’s met een grotere hoeveelheid verdachte activiteit worden later moeilijker te bewerken.

Reputatie X beveelt je aan niet doen bewerk zelf je eigen Wikipedia-pagina. Dit kan een “COI” of belangenconflict veroorzaken waardoor uw bewerkingen worden teruggedraaid en een groot bericht op uw Wikipedia-artikel wordt weergegeven dat de informatie mogelijk in strijd is met het beleid. Dat betekent echter niet dat u de controle volledig opgeeft. Het betekent gewoon dat je met het systeem werkt. In dat systeem maakt het weten wie een Wikipedia-pagina heeft bewerkt en gemaakt het verschil voor het beheer van Wikipedia.

Niet alle Wikipedia-editors zijn van het goede soort

Weten wie uw Wikipedia-artikel heeft bewerkt of verwijderd, kan u informeren over de beste manier om verder te gaan. De meeste Wikipedia-editors zijn oprecht goede mensen die hun best doen. Maar niet allemaal. Een idee hebben met wie je te maken hebt, kan het verschil maken.

Sommige extreem gezaghebbende Wikipedia-editors hebben bijvoorbeeld hun eigen PR-praktijken en voeren betaalde bewerkingen uit. Om het te laten lijken alsof ze geen betaalde redacteuren zijn, nomineren ze regelmatig pagina’s voor verwijdering, zoeken ze naar nep-editors (sokpoppen) en onthullen ze – niet altijd nauwkeurig, en werken ze hard om het voor andere redacteuren te laten lijken dat ze eerlijke spelers zijn. Maar ze voeren in feite zeer winstgevende betaalde bewerkingspraktijken uit.

Andere redacteuren hebben een bijl te slijpen. Ze houden er niet van dat bedrijven waar ze het niet mee eens zijn, positieve informatie over het merk weergeven. Dus vinden ze manieren om feitelijke en relevante referenties om te draaien met een positief merksentiment. In theorie zullen deze redacteuren worden gecompenseerd door andere neutrale redacteuren, maar in de praktijk niet. Dit komt omdat de redacteuren krachtige en goed aangeschreven beheerders van verschillende typen zijn. Het zijn in wezen “gemaakte mannen”. Dus hun bewerkingen worden niet uitgedaagd uit angst voor vergelding.

Wikipedia bewerken: theorie versus praktijk

De theorie achter Wikipedia is dat alle mensen kunnen bijdragen. Iedereen op internet kan bestaande artikelen bewerken of voorstellen en nieuwe artikelen maken. Je hebt niet eens een account bij Wikipedia nodig om op het platform te gaan werken; u kunt eenvoudig beginnen met bewerken met uw IP-adres.

Terwijl dit alles is technisch gezien het is waar, het heeft veel mensen en organisaties misleid door te denken dat het bewerken van een Wikipedia-pagina een karwei van tien minuten is. In de praktijk is het maken en bewerken van Wikipedia-pagina’s een veel ingewikkelder en strenger proces met veel valkuilen en verborgen vallen om te vermijden.

Om te beginnen heeft Wikipedia talloze bots die zijn pagina’s doorzoeken op zoek naar verdachte toevoegingen en bewerkingen. Ongeveer 1.000 pagina’s worden verwijderd elke dag op Wikipediaen de Wikipedia-gemeenschap is altijd op zoek naar iemand belangenverstrengeling op de pagina’s.

Aan pagina’s met verdachte activiteit kan een aantal worden toegewezen niveau van bescherming, waardoor bepaalde gebruikers worden geblokkeerd om wijzigingen aan een pagina aan te brengen. Met andere woorden, niet iedereen kan ze daadwerkelijk bewerken.

Afhankelijk van het beschermingsniveau kunnen deze maatregelen iedereen blokkeren, van nieuw geregistreerde gebruikers tot gebruikers met minder dan 500 goedgekeurde bewerkingen. Gecombineerd met de bots en soms overijverige editors, kan de theorie van ‘iedereen kan bewerken’ snel omslaan in praktisch drijfzand.

Wikipedia-gebruikersgroepen

Vertellen wie een Wikipedia-pagina heeft bewerkt

Om het onbevooroordeelde karakter van de artikelen in de gaten te houden, worden alle bewerkingen openbaar gemaakt. Als u de bewerkingsgeschiedenis van een artikel kent, krijgt u inzicht in wie welke pagina’s bewerkt en wie een aandeel heeft genomen in een bepaalde pagina.

Als je hebt overwogen om je eigen Wikipedia-pagina te bewerken om je reputatie een beetje op te poetsen, ben je in goed gezelschap: Newt Gingrich en leden van de Nederlandse koninklijke familie zijn slechts enkele voorbeelden van de honderden (zo niet duizenden) mensen die beschuldigd worden van bemoeienis met hun eigen Wikipedia-vermeldingen.

Begin met het tabblad Artikelgeschiedenis

Het eerste en belangrijkste hulpmiddel om erachter te komen wie betrokken is geweest bij het bewerken van een Wikipedia-pagina, is de artikelgeschiedenis. Deze historie staat boven de tekst van het artikel en laat precies zien welke wijzigingen wanneer en door welke gebruiker zijn doorgevoerd. Als u op de gebruiker klikt, wordt het profiel weergegeven, waarmee mensen hun interesse en hun bewerkingsgeschiedenis kunnen identificeren. Dit eerste overzicht helpt u de verschillende belanghebbenden in het artikel te identificeren.

Wikipedia-revisiegeschiedenis

Hoe de NYPD en FBI werden gepakt

Niet-geregistreerde gebruikers verschijnen alleen met een IP-adres. Iedereen kan de locatie van een IP-adres opzoeken, tot op de postcode toe. Hoewel het opzoeken hiervan mogelijk niet de nauwkeurig computer of persoon die een bewerking heeft gemaakt, het ontmaskerde FBI- en CIA-agenten nadat bleek dat artikelen over Guantanamo Bay waren bewerkt vanaf computers van de FBI en de CIA.

Het vingerde ook de NYPD na bewerkingen bleken de pagina’s over de controversiële en dodelijke arrestatie van Eric Gardner vanaf hun computers te zijn gedaan. Technisch gezien betekent dat dat je als verdacht zou kunnen worden beschouwd als je buurman je pagina bewerkt, maar wat zijn die kansen?

Geregistreerde gebruikers zijn nog meer in de openbaarheid. Hoewel niet iedereen zomaar de IP-adressen van Wikipedia-gebruikers kan opzoeken, beheerders kunnen. En vaak genoeg spreekt de geschiedenis van een gebruiker boekdelen. Verdachte activiteiten worden snel opgemerkt en kunnen leiden tot een onderzoek of een ban van een gebruiker.

Deze inzichten maken de bewerkingsgeschiedenispagina van een Wikipedia-artikel een krachtig hulpmiddel om Wikipedia te begrijpen, wie een bepaald artikel heeft bewerkt, en de machtsdynamiek die daarbij kan spelen. Niet elke pagina wordt fel bestreden, maar de morele code op Wikipedia kan er een mijnenveld van maken voor onervaren redacteuren of bedrijfseigenaren die met een agenda naar Wikipedia komen.

De CheckUser-tool

Van Wikipedia:

De Gebruiker controleren tool wordt gebruikt door een kleine groep vertrouwde Wikipedia-gebruikers (genaamd Controlegebruikers). Met de tool kunnen gebruikers van Wikipedia’s servers de IP-adressen bepalen die worden gebruikt door een Wikipedia-gebruikersaccount, evenals: andere technische gegevens opgeslagen door de server over een gebruikersaccount of IP-adres.

Als Wikipedia “andere technische gegevens” zegt, hebben ze het over “vingerafdrukken”. Vingerafdrukken is echt eng. Vingerafdrukken is wanneer de schermresolutie, cookies, IP-adres, computertype, besturingssysteem en meer van een browser samen worden gebruikt om een ​​persoon te identificeren, zelfs als hun naam niet bekend is.

Zelfs als je de naam van iemand niet weet, kun je veel over hem/haar te weten komen door de manier waarop zijn computer is ingesteld en hoe deze wordt gebruikt. Deze informatie wordt vaak overgebracht naar Wikipedia wanneer u de site bezoekt.

Betaalde editors en vingerafdrukken

Professionele betaalde redacteuren hebben de neiging om geen vingerafdrukken te nemen, tenminste niet als ze goed zijn in hun werk. Reputatie X kan uit ervaring stellen dat een groot aantal mensen die ervan worden beschuldigd betaalde redacteuren (sokpoppen) te zijn, dat in feite niet zijn. Een paar weken geleden kregen we een telefoontje van een vrouw die aan het eind van haar latijn was nadat haar account was verbannen omdat ze een sokpop was. Dat was ze niet, maar haar jaar oude account werd voornamelijk verbannen vanwege haar noob-edit-stijl. Omdat de persoon die haar verbood een zeer bekende redacteur was, vertelden we haar dat er niets anders kon worden gedaan dan wat ze al had geprobeerd.

Hergebruik van gebruikersnamen kan helpen bij het identificeren van Wikipedia-gebruikers

Een tactiek die soms werkt bij het identificeren van wie een Wikipedia-bewerking heeft gemaakt, is wanneer een geregistreerde Wikipedia-gebruiker dezelfde hendel gebruikt die ze in het verleden hebben gebruikt voor sociale media of e-mailaccounts. Deze kunnen worden doorzocht in Google en kunnen helpen om te identificeren wie een gebruiker in het echte leven is.

Honeypots kan je wat informatie geven

Honeypots zijn manieren om een ​​gebruiker online te identificeren door ze te lokken om op een link te klikken. Als ze op de link klikken, komen ze op een webpagina. De webpagina houdt hun IP-adres en andere gegevens bij en kan soms een cookie op hun computer achterlaten. Een manier om een ​​Wikipedia-gebruiker gedeeltelijk te identificeren, is door een honeypot te maken, iets waar ze op moeten klikken.

Als de website waar ze terechtkomen, of alleen een webpagina, is ingesteld om onzichtbaar te zijn voor Google, mag niemand anders de pagina openen. De enige echte gebruiker die dit doet, moet de persoon zijn die op de link heeft geklikt.

Honeypots kunnen helpen bij het identificeren van slechte mensen online en zijn vooral nuttig voor klanten met een bedrijfsreputatie die vermoeden dat een concurrent hun Wikipedia-artikel bewapent door te identificeren waar de redacteur zich bevindt. Als het zich in dezelfde stad als de concurrent bevindt, kan het een aanwijzing geven over wie hun pagina schendt.

Veelgestelde vragen over het bewerken van Wikipedia-artikelen

Kunnen Wikipedia-bewerkingen worden getraceerd?

Wikipedia-bewerkingen kunnen altijd worden herleid tot een IP-adres of een gebruikersnaam. Gebruikersnamen zijn over het algemeen minder opvallend en moeilijker te volgen, maar beheerders op Wikipedia hebben speciale tools waarmee ze kunnen achterhalen wie er achter een gebruikersnaam zit.

Wie bewerkt Wikipedia-pagina’s?

Wikipedia wordt bewerkt door honderdduizenden redacteuren die tegelijkertijd aan de pagina’s van de online-encyclopedie kunnen werken. U kunt zien welke gebruiker een bepaald onderdeel heeft bewerkt door de geschiedenis van een artikel te bekijken.

Hoe weet je wanneer een Wikipedia-artikel voor het laatst is bewerkt?

Elk Wikipedia-artikel heeft een pagina met revisiegeschiedenis die het precieze moment van elke bewerking laat zien. U kunt ook eerdere versies bekijken om het artikel te vergelijken voordat elke bewerking werd aangebracht.

Plaats een reactie