WikiData – Hoe en waarom een ​​WikiData-pagina voor uw merk opzetten

[ad_1]

 • Misschien wil je weten hoe je een Wiki-pagina voor je bedrijf kunt maken, maar als je dat niet kunt (de meeste bedrijven kunnen dat niet), overweeg dan een WikiData-pagina.
 • WikiData-pagina’s worden automatisch gemaakt wanneer een Wikipedia-pagina wordt gepubliceerd, maar een WikiData-pagina kan ook handmatig worden ingesteld.
 • Studies hebben aangetoond dat de inhoud van Wikipedia goed is voor 99% van de Google-zoekopdrachten, maar WikiData wordt door zoekmachines gebruikt om het onderwerp beter te begrijpen, of het nu een persoon, bedrijf, merk of concept is.
 • Wikidata wordt niet rechtstreeks in zoekresultaten weergegeven. Het biedt geen inkomende links. Dus waarom zou je het doen? Het wordt door Google gebruikt om uw bedrijf beter te begrijpen.
 • Het opzetten van een WikiData-pagina lijkt op het eerste gezicht misschien intimiderend, maar Wikimedia heeft het gemakkelijker gemaakt door een gemakkelijk te volgen, stapsgewijze handleiding te maken om er een te maken.

Wat is een WikiData-pagina?

Er is een reden waarom Wikipedia-inhoud de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) domineert: het is geloofwaardig, erkend en zeer SEO-vriendelijk. En als we zeggen domineren, gebruiken we die term niet lichtvaardig.

Een onderzoek waarin 1.000 zoektermen (geselecteerd met een generator voor willekeurige zelfstandige naamwoorden) werden geanalyseerd, stond Wikipedia op de eerste pagina voor een overweldigende 99% van de zoekopdrachten. De meerderheid gerangschikt als de allereerste positie op de SERP van een onderwerp. Deze grafiek vat de bevindingen van het onderzoek samen en toont de positie van Wikipedia op Google voor de 1.000 willekeurig gegenereerde zoektermen. Maar Wikipedia heeft een weinig bekende broer of zus, bekend als WikiData, die uw merk goed kan dienen.

Wikipedia's positie op Google

Grafiek met dank aan Econsultancy.

Het is duidelijk dat het hebben van Wikipedia-inhoud van cruciaal belang is voor uw bedrijf om een ​​sterke aanwezigheid op internet te ontwikkelen als u het kunt verdienen. Maar Wikidata is waar zoekmachines gegevens vandaan halen.

Nieuwe call-to-action

Zelfs als je geen Wikipedia-pagina hebt, kun je waarschijnlijk een WikiData-pagina hebben. Dat is waar het opzetten van een WikiData-pagina belangrijk is.

Volgens de Wikipedia-pagina is WikiData “een gezamenlijk bewerkte meertalige kennisgrafiek die wordt gehost door de Wikimedia Foundation. Het is een veelgebruikte bron van open data die Wikimedia-projecten zoals Wikipedia kunnen gebruiken, en iedereen anders, onder een licentie voor het publieke domein.”

WikiData en het kennispaneel

De gegevens op deze pagina’s vertegenwoordigen belangrijke informatie over onderwerpen, concepten of objecten die zoektermen kunnen zijn. Wat nog belangrijker is, Google gebruikt WikiData-informatie – en vele andere bronnen – voor zijn Knowledge Graph. De Knowledge Graph voedt het Knowledge Panel dat u vaak ziet in de rechterbovenhoek van zoekresultaten (desktop) of bovenaan bij mobiele zoekopdrachten. Deze pagina’s bevatten niet alleen die informatie, maar ze hebben het ook in talloze talen.

Permanente id

Elke WikiData-pagina heeft een unieke, persistente identifier die begint met de letter “Q” en eindigt op een positief geheel getal – dwz Elvis Presley (Q303) – bekend als een “QID”. Hierdoor kunnen zoekmachines de basisinformatie vinden die nodig is om een ​​zoekonderwerp te identificeren. Maar de itemlabels (in het geval van ons voorbeeld, “Elvis Presley”) hoeven niet uniek te zijn, alleen de QID en de beschrijving van de Wikidata-pagina.

Elvis Presley (Q303) vertegenwoordigt bijvoorbeeld gegevens voor Elvis zelf, de Amerikaanse zanger en acteur, terwijl Elvis Presley (Q610926) gegevens is voor zijn titelloze album. Hoewel het label van een pagina niet uniek hoeft te zijn, moeten de beschrijving en QID zijn om elke dubbelzinnigheid tussen gelijknamige zoektermen op te lossen.

Het volgende is een voorbeeld van de bovenkant van een WikiData-pagina:

Douglas Adams

Waarom zou je een WikiData-pagina opzetten?

WikiData is al meer dan tien jaar zeer relevant voor de manier waarop zoekmachines resultaten weergeven en vertoont geen tekenen van vertraging. Een WikiData-pagina bouwen is niet uw startpunt om uw algemene Wikipedia-profiel te ondersteunen. Als je een WikiData-profiel maakt, krijg je geen Wikipedia-pagina, in feite is het het tegenovergestelde – het creëren van een Wikipedia-pagina creëert automatisch een WikiData-item. Maar je hoeft geen Wikipedia-pagina te hebben om een ​​WikiData-profiel te hebben voor uw merk. U kunt er gewoon een maken om zoekmachines te helpen uw merk beter te begrijpen. Het is eigenlijk onzichtbaar, maar helpt toch.

Toch wordt het ten zeerste aanbevolen als u een Wikipedia-pagina kunt verdienen. Hier is een kort overzicht van waarom:

 • Unieke en diepgaande inhoud die organisch scoort. Wikipedia-pagina’s zijn geschreven rond specifieke zoektermen en bevatten doorgaans relevante en gerelateerde trefwoorden en links die hen helpen organisch te rangschikken op SERP’s. De aard van de inhoud die overeenkomt met de hoge domeinautoriteit van Wikipedia, maakt deze pagina’s bijna onmogelijk om te overtroeven als het gaat om SEO. Wikipedia is een gerenommeerd merk en een enorme website. Gegevensbronnen zoals WikiData helpen deze pagina’s betrouwbaar en gezaghebbend te blijven, wat betekent dat hun hoge ranking nergens heen lijkt te gaan.
 • Uitstekende interne linkstructuur. Wikipedia is goed in het intern linken van contexten. Hierdoor kan Wikipedia zijn domeinsterkte over zijn hele site verspreiden. Het is een briljante formule die de inhoud van Wikipedia op het web relevant houdt.
 • Kennis grafieken. De Knowledge Panels van Google verschijnen in de rechterbovenhoek van zoekpagina’s en geven onderwerpen en informatie meer zichtbaarheid op SERP’s. De gegevens in deze vakken zijn bijna altijd afkomstig van Wikipedia als er een Wikipedia-artikel bestaat.
  Kennispaneel

WikiData deelt enkele van de SEO-voordelen van het hebben van een Wikipedia-pagina.

Als er al een WikiData-pagina voor uw bedrijf bestaat, moet u deze controleren om te zien of er manieren zijn waarop u uw WikiData-invoer kunt verbeteren. Wanneer uw bedrijf het soort zichtbaarheid op het web krijgt dat Wikipedia-pagina’s kunnen creëren, is het een goede investering om uw WikiData op orde te hebben.

We raden aan om het WikiData-item voor Apple Computer te bekijken. Het is de sjabloon die we vaak gebruiken bij het bouwen van een WikiData-item van een klant, omdat het bijna elke beschikbare optie voor een zakelijke klant bevat. Dat gezegd hebbende, het is waarschijnlijk veel meer inclusief dan je nodig hebt voor je merk.

Hoe zet je een WikiData-pagina op?

Het opzetten van een WikiData-pagina lijkt op het eerste gezicht misschien een lastige taak, het is zeker een oefening op “gemiddeld” niveau. Maar Wikimedia heeft een gemakkelijk te volgen, stapsgewijze handleiding gemaakt voor het opzetten van een WikiData-pagina.

De belangrijkste elementen van WikiData-pagina’s die zijn toegevoegd, zijn eigenschappen, waarden en statements. Kortom, een eigenschap gekoppeld aan een waarde vormt een statement.

In het gedeelte met verklaringen van een WikiData-pagina worden de afzonderlijke stukjes gegevens over het item opgeslagen die uit andere Wiki-bronnen zijn gehaald.

Hieronder wordt het WikiData-item voor ’s werelds beste auteur, Douglas Adams, als voorbeeld gebruikt (we denken tenminste dat hij de beste is).

Wikidata-pagina

Naast het instellen van de “botten” van uw WikiData-pagina, zijn er een paar manieren om deze te optimaliseren:

 • Gebruik Wikipedia zoveel mogelijk als informatiebron
 • Leer van vergelijkbare aanbiedingen
 • Social media profielen toevoegen

Dit alles klinkt misschien als veel om op te zetten en te onderhouden, en het kost zeker wat tijd. Een partnerschap met een bedrijf voor digitale diensten kan u helpen veel van dit werk uit handen te nemen. Van de beginfase om erachter te komen of u in aanmerking komt voor een Wikipedia-pagina tot het gedetailleerde werk om ervoor te zorgen dat uw WikiData-invoer is geoptimaliseerd, een samenwerking met een digitaal onderlegd SEO-bedrijf is een goede manier om ervoor te zorgen dat uw Wiki-inhoud goed is.

En om de onvermijdelijke vraag te beantwoorden: bewerkt Reputation X Wikipedia-pagina’s? Ja dat doen we.

Combineer WikiData met Schema voor ultieme duidelijkheid

Hoewel een WikiData-vermelding uw merk kan helpen Google op de hoogte te stellen van uw adres, coördinaten, sociale profielen, moederbedrijf, dochterondernemingen en meer, wordt het allemaal samengebonden met een on-site schema.

We raden ten zeerste aan dat u, nadat u een WikiData-item voor uw merk hebt ingesteld, een websiteschema van de “organisatie”-variant maakt, inclusief SameAs-statements om duidelijk te maken dat het WikiData-item echt over uw merk gaat.

Gebruik hiervoor een WordPress-plug-in die een websiteschema maakt (in de meeste gevallen gratis), of maak het handmatig met een tool zoals deze. Selecteer “organisatie” als het schematype, en wanneer het vraagt ​​om SameAs-URL’s (mogelijk Sociaal genoemd) zoals het Facebook-, LinkedIn- of Crunchbase-profiel van uw merk, voeg er dan ook een toe voor uw WikiData-item.

Vergeet niet om uw schema te testen met deze tool om er zeker van te zijn dat het goed werkt!

Conclusie

Als je eenmaal weet hoe waardevol WikiData-inhoud is in SERP’s (Search Engine Results Pages), wordt de mogelijkheid voor stille SEO-verbetering op de achtergrond duidelijk.

Te midden van een steeds competitiever wordend landschap met resultatenpagina’s, kan het toevoegen van deze zichtbaarheidslaag een aanzienlijk verschil maken in de aanwezigheid van een bedrijf op het web. De kracht en alomtegenwoordigheid van Wikipedia’s inhoud in de SERP-ranglijst zou in ieder geval moeten dienen als een herinnering aan hoe belangrijk domeinautoriteit, kwaliteitsinhoud (bijgewerkt, leesbaar, beknopt) en geweldige interne links zijn voor het verkrijgen en behouden van zichtbaarheid op Google.

Plaats een reactie