Wikipedia-editors, propaganda en witwassen

[ad_1]

Wikipedia domineert de zoekresultaten en biedt een snel referentiepunt voor een breed scala aan informatie, maar het door de gebruiker gegenereerde bewerkingsmodel is vaak reden tot bezorgdheid.

Aangezien iedereen een Wikipedia-account kan aanmaken en artikelen kan bewerken, is er genoeg ruimte voor vals spel op het platform.

 • Gebruiken regeringen Wikipedia voor propagandadoeleinden?
 • Vergoelijken PR-bureaus artikelen voor klanten?
 • Controleren activistische redacteuren pagina’s naar eigen goeddunken?
 • Vernielen concurrenten pagina’s?

Deze omgeving biedt de mogelijkheid om propaganda te verspreiden, reputaties te vernietigen, verkiezingen te dwarsbomen en meer. Dit artikel gaat over hoe Wikipedia achter de schermen wordt misbruikt.

Nieuwe call-to-action

Wat is een activistische redacteur?

Een activistische redacteur is iemand die propagandabewerkingen op een pagina uitvoert, vaak tegen betaling. Deze Wikipedia-redacteuren maskeren hun werk door tussen de propaganda-bewerkingen door veel “gewone” bewerkingen uit te voeren. Ze werken soms in groepen en kunnen een huiveringwekkend effect hebben op neutrale bewerkingen die voor bepaalde soorten pagina’s positief kunnen zijn.

Activistische redactiegroepen werken stilletjes achter de schermen van doelpagina’s door:

 • Gebruikmaken van verschillende redacteursaccounts met een goede reputatie
 • Verschillende IP-adressen gebruiken
 • Verschillende computers gebruiken

Al deze technieken zorgen ervoor dat activistische redacteuren hun digitale voetafdruk vertroebelen.

Groepen geassocieerde Wikipedia-editors die onafhankelijk lijken, bewerken vaak pagina’s en ondersteunen elkaar om het te laten lijken alsof wijzigingen acceptabel zijn voor de Wikipedia-gemeenschap. Ze steunen misschien samen een nieuw artikel, maar doen het op een manier waardoor het lijkt alsof ze elkaar niet kennen. Ze kunnen stemmen om artikelen voor verwijdering te behouden die in werkelijkheid verwijdering verdienen. Deze en andere technieken worden gebruikt om een ​​geconstrueerd online verhaal te pushen.

Wat is “witwassen” op Wikipedia?

Witwassen is het verzachten van het verhaal van een Wikipedia-pagina. In plaats van te zeggen “een bedreigde diersoort is moedwillig afgeslacht door een bedrijf”, zouden redacteuren van het bedrijf in kwestie in plaats daarvan kunnen zeggen “Het is jammer dat sommige dieren gewond zijn geraakt”. Whitewashing is voor de een “balanced editing” voor de ander.

Witwassen kan in sommige opzichten “propaganda lite” zijn. Zelfs de NYPD werd blijkbaar betrapt op de Wikipedia-pagina over de dood van Eric Garner.

Maar in een wereld van activistische redacteuren die Wikipedia gebruiken als een bot instrument om individuen en bedrijven aan de schandpaal te nagelen waar ze het niet mee eens zijn, kan witwassen tot op zekere hoogte nodig zijn. Voor degenen die vinden dat Wikipedia een linkse vooringenomenheid heeft, is het een noodzakelijk hulpmiddel om het online verhaal in evenwicht te brengen.

Hoe propaganda en verkeerde informatie wordt verspreid op Wikipedia

Wikipedia is een SEO-krachtpatser. Het scoort voor maar liefst 99% van alle zoekopdrachten en staat minstens 60% van de tijd op de eerste pagina van Google. Wikipedia verschijnt in de featured snippets van Google 10 keer meer dan welke andere website dan ook.

Wikipedia-feiten

Met 21 miljoen artikelen en 3,4 miljoen geregistreerde gebruikers is het geen wonder dat Wikipedia zoveel vertrouwen heeft gewonnen onder zijn lezers. Een aflevering van het hacker-tv-programma “Mr. Robot” was te zien Wikipedia als hulpmiddel om een ​​onwetend bedrijf ervan te overtuigen dat een van de personages een tycoon was door een valse Wikipedia-pagina voor hen te maken.

Wikipedia is een van de grootste opslagplaatsen van informatie ter wereld, en als zodanig wordt het gemakkelijk om te vergeten wie de redacteuren van een pagina zijn, vooral hun achtergronden, motieven en of ze al dan niet werden betaald om te bewerken.

Wikipedia probeert het echter. Het controleert zowel nieuwe als bestaande pagina’s op verdachte inhoud en vandalisme. Een Wikipedia-editor met voldoende slagkracht kan bewerkingen ongedaan maken, schijnbaar om welke reden dan ook. Hier volgen enkele veelvoorkomende redenen voor het ongedaan maken van bewerkingen:

 • Het is niet goed afkomstig
 • Het bevat bevooroordeelde informatie
 • Het is niet in een encyclopedische stijl geschreven
 • Het kan gezien worden als promotioneel

In de meeste gevallen worden bewerkingen per geval ongedaan gemaakt en kan een redacteur actief blijven op het platform. In extreme gevallen kan Wikipedia meer actie ondernemen door hele pagina’s te markeren voor verwijdering of door accounts te verbannen.

Dat is het geval bij eenmalige incidenten. Maar er liggen ook meer georganiseerde redactieschandalen op de loer in de schaduw. Een van die groepen werd onlangs ontmaskerd op het vasteland van China. Wikipedia heeft 7 krachtige gebruikers van het vasteland van China verboden naar aanleiding van een melding van vermeende bedreigingen voor gebruikers in Hong Kong. Wikipedia heeft ook de beheerderstoegang ingetrokken en andere privileges voor 12 andere gebruikers.

De groep was verantwoordelijk voor een ongekende, georganiseerde “montageoorlog” waarin leden zouden hebben gedreigd om Hongkongse collega’s aan te geven bij de nationale veiligheidspolitie van de stad. Maggie Dennis, Vice President of Community Resilience & Sustainability van de Wikimedia Foundation, zei in een Wikimedia-thread dat sommige Wikipedia-gebruikers “fysiek letsel hebben opgelopen als gevolg van een dergelijke infiltratie”,

Je zou iets heel ergs moeten doen om een ​​wereldwijde ban op je account te rechtvaardigen. De Wikimedia Foundation heeft sinds 2012 in totaal slechts 97 gebruikers verbannen. Dennis waarschuwt echter dat dit soort gedrag toeneemt.

“Ik denk dat het risico nu groter is dan ooit, nu Wikimedia-projecten alom worden vertrouwd en er zo veel op het spel staat voor georganiseerde inspanningen om controle te krijgen over de informatie die ze delen,” zei Dennis.

Welke soorten pagina’s lopen risico op vandalisme?

Op Wikipedia is vandalisme het opzettelijk verstoren van een pagina voor amusement of kwaadwillige redenen. Wikipedia-vandalen voegen pagina’s toe, verwijderen of wijzigen ze op een manier die doelbewust humoristisch, onzinnig of anderszins schadelijk is voor het onderwerp van de pagina.

Pagina’s die onderhevig zijn aan een groot aantal bewerkingen, zoals artikelen over trending en controversiële onderwerpen, beroemdheden en actuele gebeurtenissen, zijn vaak het doelwit van vandalisme. Bijvoorbeeld:

 • Overheden kunnen pagina’s vernielen die niet in overeenstemming zijn met hun spirituele of religieuze idealen.
 • Mensen hebben Wikipedia-pagina’s van beroemdheden bewerkt om te zeggen dat ze zijn overleden, wat senatoren Ted Kennedy en Robert Byrd is overkomen.

Het is tegen de gebruiksvoorwaarden van Wikipedia om een ​​pagina te vernielen of anderszins te verstoren. Vandalen kunnen niet worden bewerkt en kunnen ook verder worden verbannen volgens de gebruiksvoorwaarden. In een poging om vandalen te dwarsbomen, heeft Wikipedia voor bepaalde pagina’s beveiligingen toegevoegd waarbij redacteuren aan bewerkingsvereisten moeten voldoen om wijzigingen aan die pagina’s aan te brengen.

Laatste gedachten

We hebben eerder naar Wikipedia verwezen als het wilde westen, en het heeft zeker veel kenmerken die de analogie waarmaken. Activistische redacteuren werken in groepen om propagandabewerkingen uit te voeren, overheden gebruiken Wikipedia voor propagandadoeleinden en PR-bureaus vergoelijken artikelen voor klanten.

Met dit alles achter de schermen van Wikipedia is er reden tot bezorgdheid. Bescherm de Wikipedia-pagina van uw organisatie door deze te controleren op wijzigingen. Als u vermoedt dat uw pagina het onderwerp is van vandalisme of propagandabewerkingen, neem dan vandaag nog contact met ons op voor overleg.

Plaats een reactie